Βέροια Ρεπορτάζ Υγεία

Ανοιχτό βιωματικό εργαστήριο από τον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

«Ευθύνη εαυτού και όρια… από την αυτοεπίγνωση στην υγιή διαπραγμάτευση»

Ρεπορτάζ: Κωστής Χαλάτσης

Ανοιχτό βιωματικό εργαστήριο από την ανοιχτή ομάδα ψυχο-εκπαίδευσης & βιωματικών ασκήσεων των ψυχολόγων του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία – Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2024, στον Πολυχώρο «Ελιά» της Βέροιας, με θέμα: «Ευθύνη εαυτού και όρια… από την αυτοεπίγνωση στην υγιή διαπραγμάτευση». 

Η εκδήλωση άνοιξε την αυλαία ενός θεματικού διημέρου, που διοργανώνει ο Σύλλογος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που έχει καθιερώσει ο «Π.Ο.Υ.», να τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου και αφορά τον παγκόσμιο κοινωνικό ιστό, καθώς, σύμφωνα με τη διεθνή αποτίμηση της έρευνας, το 2024 βρίσκει τον πλανήτη με ρεκόρ πασχόντων από ψυχικά νοσήματα, να αγγίζει και να ξεπερνά το 1δις, επί του παγκόσμιου πληθυσμού!

«Η ψυχική υγεία στην εργασία», η φετινή θεματική του Π.Ο.Υ.

Η «ψυχική υγεία στην εργασία» και με κεντρικό σύνθημα:  “Ήρθε η ώρα να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας”, αποτελεί τη θεματική που όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.)  για το 2024. Μέσα από τη συγκεκριμένη θεματική δίνεται έμφαση στη σημασία της Ψυχικής Υγείας στον επαγγελματικό χώρο, προτάσσοντας ως στόχο  τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την ενίσχυση της υποστήριξης των εργαζομένων σε θέματα ψυχικής υγείας. Ιδιαιτέρως δε,  εστιάζοντας στη διαχείριση του άγχους, την κοινωνική ένταξη και την ενδυνάμωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, με απώτερο σκοπό  τη δημιουργία καλύτερων εργασιακών πολιτισμών, σε συνθήκες βέλτιστης παραγωγικής απόδοσης και ευημερίας, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ζωής εξαντλείται αποκλειστικά στον εργασιακό χώρο για την πλειονότητα των εργαζομένων.  

Θεματικό διήμερο αλλά και επέτειος – ορόσημο, για τη 10ετή λειτουργία του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει (παρά δύο μήνες) με την δεκαετή επέτειο ίδρυσης και λειτουργίας του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, στην πόλη της Βέροιας, ένα σταθμό – ορόσημο για τον υπερευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Ωστόσο, την έναρξη των δράσεων του ΣΟΦΨΥ δεν μπόρεσε να τελέσει φέτος ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Σαλιάγκας, λόγω προβλημάτων υγείας. Παρά ταύτα όμως παραχώρησε μια σύντομη και περιεκτική δήλωση στη faretra.info, στο περιθώριο της εκδήλωσης. Όπως δήλωσε ο κ. Σαλιάγκας, μεταξύ άλλων, κεντρικό στόχο και φιλοσοφία της διοργάνωσης του διημέρου  αποτελεί η διαρκής και εντατική ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής μας κοινωνίας, γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην «ψυχική υγεία στην εργασία». Ταυτόχρονα μίλησε τόσο για το Ανοιχτό, Βιωματικό Εργαστήριο όσο και για τις αυριανές δράσεις στην πλ. Δημαρχείου και το Χώρο Τεχνών, που φιλοδοξούν να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο στο Σύλλογο και το έργο του, μέσα από την ενημέρωση αλλά και τη μουσική. «…Ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας καλεί την τοπική κοινωνία να συμμετάσχει ενεργά σε αυτές τις δράσεις, προωθώντας το μήνυμα ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της ψυχικής υγείας στη ζωή μας και να δράσουμε υπεύθυνα προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και των γύρω μας…», υπογράμμισε.

Την εκδήλωση προλόγισε η Ελευθερία Βενετσανάκου – Υπεύθυνη του Κέντρου Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές Βέροιας, ενώ το λόγο έλαβαν κατά σειρά η Κοινωνική Λειτουργός της δομής  Ελισάβετ Λαναρή και η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου και Εικαστικός της δομής Έλενα Στεργίου, εστιάζοντας στο έργο του ΣΟΦΨΥ,  με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας του,  στα κοινωνικά οφέλη, τις αυτονόητες διεκδικήσεις και κατακτήσεις των ληπτών ψυχικής υγείας, στον καθημερινό αγώνα κατά του στιγματισμού και κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού τους, όπως  και για την ψυχοκοινωνική τους ενδυνάμωση και ισότιμη μεταχείριση.  

Ακολούθησε το Ανοιχτό Βιωματικό Εργαστήρι, με τις Ψυχολόγους Χρύσα Μπέκα και Ελένη Τανούσα, υπεύθυνες της ανοιχτής ομάδας ψυχο-εκπαίδευσης & βιωματικών ασκήσεων  του ΣΟΦΨΥ οι οποίες, με έναν πραγματικά διαδραστικό τρόπο, συνδυάζοντας ανοιχτό διάλογο με το κοινό, προβολή διαφανειών αλλά και ευρηματική παραστατικότητα, αποκωδικοποίησαν τους ψυχολογικούς μηχανισμούς προδιαθέσεων και συμπεριφορών, που αφορούν στη διαχείριση ρόλων και συναισθημάτων, όπως ξεδιπλώνονται στις διαπροσωπικές σχέσεις, ειδικότερα στον εργασιακό χώρο, και τον τρόπο με τον οποίον επιδρούν καταλυτικά, ως παράμετροι οικοδόμησης υγειών διαπροσωπικών σχέσεων, μέσα από την κατανόηση των ορίων, της προσωπικής ευθύνης και με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτογνωσία και τη σημασία της μέσα σε αυτή τη συνάφεια.  Κάποιες από τις επιμέρους πτυχές που αναλύθηκαν, αφορούσαν το εργασιακό στρες και τη σωματοποίησή του, τις αιτίες και αφορμές εκδήλωσής του, το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένου, τις ενστικτώδεις κινήσεις άμυνας, επίθεσης, φυγής κοκ.      

Οι αυριανές δράσεις – εκδηλώσεις του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

Αύριο Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, από τις 10:00 έως τις 13:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική δράση στην είσοδο του Δημαρχείου της Βέροιας. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας του ΣΟΦΨΥ θα βρίσκονται εκεί για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την ψυχική υγεία, τις προκλήσεις και τις λύσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία.
Το βράδυ, στις 21:00, στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας, οι Carpe Musica θα παρουσιάσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον ξένο και ελληνικό κινηματογράφο. Το συγκρότημα, αποτελούμενο από τον Μανώλη Χατζημανώλη (τραγούδι και τρομπέτα), τον Στέλιο Καραγιαννίδη (κιθάρα) και τον Πέτρο Ρίστα (κιθάρα), θα προσφέρει μια μαγική βραδιά με μελωδίες που έχουν σημαδέψει την ιστορία του κινηματογράφου.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας