Τι χτυπήθηκε όμως από την επίθεση; Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το… σκοτάδι και η ομίχλη του πολέμου καλύπτουν ακόμη τα πάντα, αλλά τα ιρανικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν πως έπληξαν με υπερηχητικούς πυραύλους Fattah τη στρατηγική αεροπορική βάση Νεβατίμ
Γιώργος Τσιάρας
«Στημένο» πυραυλικό θέατρο με προδιαγεγραμμένο «σενάριο», έκταση και έκβαση ή μήπως το εναρκτήριο λάκτισμα για μια γενικευμένη σύρραξη Ιράν και Ισραήλ, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Οπως και να ’χει, η χθεσινοβραδινή μαζική πυραυλική «επίθεση κορεσμού» από την Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ με ώς και 200 βαλλιστικούς πυραύλους φαίνεται πως τρύπησε με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τον περίφημο «Σιδερένιο Θόλο» πλήττοντας δεκάδες στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις υπηρεσιών ασφαλείας του σιωνιστικού κράτους.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα πολυάριθμα βίντεο από κινητά πολιτών που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, παρά τη σχετική απαγόρευση, και δείχνουν δεκάδες πυραύλους να περνούν πάνω από το Τελ Αβίβ και την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και να εκρήγνυνται στο έδαφος, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των Ισραηλινών επιτελών ότι η αεράμυνα «απέκρουσε τη μεγάλη πλειονότητα» των περσικών βλημάτων. Και το μόνο βέβαιο είναι πως, σε αντίθεση με την αντίστοιχη πυραυλική «απάντηση» του περασμένου Απριλίου στη στοχευμένη δολοφονία Ιρανών αξιωματικών μέσα στην πρεσβεία της Δαμασκού, αυτή τη φορά η Τεχεράνη αξιοποίησε τα διδάγματα και χρησιμοποίησε μόνο βαλλιστικούς πυραύλους, που χρειάζονται μόλις 12 λεπτά για να καλύψουν την απόσταση από το Ιράν ώς το Ισραήλ, σε αντίθεση με τους πιο αργοκίνητους Cruise και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Προειδοποίηση
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ «μέσω διπλωματικών διαύλων» πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις, αλλά αυτή τη φορά οι Αμερικανοί προστάτες του Ισραήλ δεν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν έγκαιρα την αεροπορική «ομπρέλα» τους πάνω από την Ιορδανία και το Ιράκ, τουλάχιστον στο πρώτο κύμα της επίθεσης, παρά τη σχετική εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, παρακολούθησε το περσικό μπαράζ μαζί με την Κάμαλα Χάρις από την ειδικά διαμορφωμένη Αίθουσα Επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου. Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, το πρώτο μπαράζ πυραύλων του Ιράν έπληξαν τους στόχους τους σε ποσοστό 80%!
Τι χτυπήθηκε όμως από την επίθεση; Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το… σκοτάδι και η ομίχλη του πολέμου καλύπτουν ακόμη τα πάντα, αλλά τα ιρανικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν πως έπληξαν με υπερηχητικούς πυραύλους Fattah τη στρατηγική αεροπορική βάση Νεβατίμ και κατέστρεψαν, λέει, περισσότερα από 20 ισραηλινά αεροσκάφη F-35 (!), αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα άμυνας Arrow-2 και Arrow-3!
Λένε ακόμη ότι χτύπησαν πλατφόρμες άντλησης αερίου στην Ασκελόν, αλλά και τεθωρακισμένα των Ισραηλινών που ήταν «παρκαρισμένα» στον διάδρομο Νετζαρίμ στη Γάζα…
Οι Ισραηλινοί, από την πλευρά τους, διαψεύδουν για την ώρα τα πάντα και παραδέχονται μόνον μερικούς τραυματισμούς πολιτών από θραύσματα. Αν τους πιστέψουμε, οι περισσότεροι νεκροί της χτεσινής βραδιάς προήλθαν από επίθεση δύο ενόπλων που άνοιξαν πυρ σε συρμό τρένου σε γειτονιά του Τελ Αβίβ την ώρα του συναγερμού, σκοτώνοντας οχτώ ή κατ’ άλλες πηγές δέκα πολίτες, πριν «εξουδετερωθούν».
Ανάλυση ευθύνης
Σε ανακοίνωσή τους, οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για τη μαζική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς και του διοικητή των Φρουρών Νιλφοροσάν στη Βηρυτό και του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μέσα στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι «στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχόμενων εδαφών», ενώ προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην απαντήσει, γιατί αλλιώς τα επόμενα πλήγματα θα είναι πολύ βαρύτερα. Αλλά και ο νέος πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε πως η χώρα του έδωσε «μια αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του Ισραήλ… για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των πολιτών» της.
Αντίθετα, στο Ισραήλ, παρά τους όρκους για εκδίκηση και τις εκκλήσεις ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων σε βάρος του Ιράν, επικρατεί «παγωμάρα», καθώς τον ενθουσιασμό για τις διαδοχικές επιτυχίες της Μοσάντ με τις απανωτές δολοφονίες αντιπάλων ηγετικών στελεχών και τα πολύνεκρα «τυφλά» τρομοκρατικά σαμποτάζ στον Λίβανο, αλλά και για τη φαινομενικά επικείμενη νέα χερσαία εισβολή στον Λίβανο, διαδέχτηκε ο ήχος των σειρήνων και η μαζική κάθοδος ολόκληρου του πληθυσμού στα καταφύγια. Μάλιστα οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις παρουσίασαν χάρτη όπου φαίνεται πως σχεδόν όλη η επικράτεια του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση, ανάμεσά τους το Τελ Αβίβ, η Ιερουσαλήμ και η Χάιφα.
Και βέβαια στον Λίβανο, την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και φυσικά τη μαρτυρική Γάζα ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί, καθώς με την επίθεση αυτή το ιρανικό καθεστώς -και ανεξάρτητα από τις πιθανές εκρηκτικές επιπλοκές- απαντά έμπρακτα σε όσους το κατηγορούσαν τις τελευταίες μέρες για δειλία και εγκατάλειψη των συμμάχων του σε ολόκληρο τον αντισιωνιστικό «Αξονα της Αντίστασης», από τη Συρία ώς την Υεμένη.
Όσο για τις διεθνείς αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και ο ΟΗΕ καταδίκασαν την «επικίνδυνη κλιμάκωση» από πλευράς της Τεχεράνης, ενώ πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα το Ισραήλ θα απαντήσει με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα από ό,τι τον περασμένο Απρίλιο, στοχοποιώντας τις πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Θα το κάνει; Και πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοί του, αλλά και οι σύμμαχοι του Ιράν; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ο κόσμος όλος κρατά κυριολεκτικά την ανάσα του.