Βέροια Θέματα Παιδείας Ρεπορτάζ

Γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί σε κοινούς αγώνες: “Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί, για να υπολογίζεται το κόστος τους” / συλλαλητήριο στη Βέροια, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι  από την Ένωση Γονέων Βέροιας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ημαθίας και την ΕΛΜΕ Ημαθίας , αναδεικνύοντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται για τους μαθητές, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η κοινή εμφάνιση των φορέων προετοιμάζει την κοινή τους κάθοδο την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου σε συλλαλητήριο στην Πλατεία Δημαρχείου στη 1.30 το μεσημέρι.

Με τον Πρόεδρο του ΣΕΠΕ Παναγιώτη Χατζησάββα, να  χαρακτηρίζει προλογίζοντας τα προβλήματα  δυσκολότερα από ποτέ, ώστε να συνενώσουν τις δυνάμεις εκπαιδευτικών και γονέων  σε μία κοινή, άμεση ενημέρωση και στη συνέχεια σε κινητοποίηση, ο λόγος δόθηκε στην Πρόεδρο της Ένωσης Σοφία Καλτσίδου, που έθεσε ανάγλυφα τα προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Σοφία Καλτσίδου: Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, προκαλώντας άγχος και αγωνία σε όλους, καθώς τα προβλήματα και τα εμπόδια που παρουσιάζονται ήδη από την αρχή είναι μεγάλα και δυσεπίλυτα, κατέθεσε η Πρόεδρος.

Οι συνθήκες ασφυξίας, που δημιουργούνται στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τμήματα 25 μαθητών υποβαθμίζουν την ποιότητα της διδασκαλίας, πολύ περισσότερο όταν το τμήμα περιλαμβάνει μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Η  εγκατάσταση τμημάτων σε ημιυπόγεια, δίπλα σε λεβητοστάσια, κάθε άλλο παρά βοηθά το εκπαιδευτικό έργο, με την μόνιμη πληγή της έλλειψης μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, να μειώνει ολοένα το ρόλο και την προσφορά της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Η Χαρά Αξούριστου, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ ΗμαΘίας, χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση που βιώνει αυτήν τη στιγμή η Δημόσια Εκπαίδευση, ενώνοντας εκπαιδευτικούς και γονείς σε κοινό αγώνα.

Πέρα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων που προαναφέρθηκαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μαθησιακά, η Πρόεδρος έθεσε και το πρόβλημα των μετακινήσεων μαθητών από πόλη σε πόλη της Ημαθίας, όταν η ειδικότητα που θέλουν να επιλέξουν σε  ΕΠΑΛ της πόλης τους έχει καλυφθεί αριθμητικά. Αλλά το μετακινηθεί ένα παιδί από την Νάουσα στην Αλεξάνδρεια δεν είναι το ευκολότερο πράγμα!

Οι πενιχροί μισθοί των νεοδιόριστων, των 770 ευρώ, που τους γονατίζουν οικονομικά και τους εξευτελίζουν, αναγκάζοντάς τους να μένουν ακόμη και σε κάμπινγκ, η μη μονιμοποίησή τους, η αξιολόγηση, που δεν είναι παρά ένα παλιό  θέατρο, συνάδουν όλα μαζί, ώστε η Δημόσια Παιδεία να μην είναι δυστυχώς το αυτονόητο, δηλαδή δημόσιο αγαθό.

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας, Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, μίλησε  για προβλήματα που όχι απλά χρονίζουν αλλά διογκώνονται με επικίνδυνο τρόπο. Κρεσέντο συγχωνεύσεων, πάστωμα, σαρδελοποίηση των παιδιών,  στον απίστευτο αριθμό 1600 συγχωνεύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το παράδειγμά του  να φιλοξενούνται στο 1ο Δημοτικό Βέροιας 22 μαθητές σε χώρο 22 τετραγωνικών, ενώ ο νόμος λέει πως σε κάθε μαθητή αναλογούν 2 τετραγωνικά μέτρα,  είναι χαρακτηριστικό.

Άλλο παράδειγμα βίαιας μετακίνησης μαθητή απόσχολείο σε σχολείο στη Χαλκιδική με συνοδεία αστυνομικών, πραγματικά εκπλήσσει.

Άθλιες τριτοκοσμικές συνθήκες σε πολλά σχολεία, πέρα από ημιυπόγεια και σε κοντέινερ ή και σε προθάλαμο σχολείου ακόμη.

Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί πλήττονται και από την ακρίβεια με τους εξευτελιστικούς τους μισθούς και από το είδος της αξιολόγησης, στο οποίο θέλουν να τους υποβάλλουν, πρόσθεσε.

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας έκλεισε καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς σε κοινό αγώνα.

………….

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων με αντίστοιχες απαντήσεις από τους φορείς.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η βία στα σχολεία;

Η βία έχει μεγαλώσει, (αν και διογκώνεται και από τα ΜΜΕ), γιατί άλλαξε η κοινωνία. Χρειάζονται βαθύτερες αλλαγές. Σίγουρα, όμως, η παρουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, θα ήταν ένας τρόπος αντιμετώπισης.

Πού συγκεκριμένα έγιναν συγχωνεύσεις;

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στο 9ο, στο 1ο Γυμνάσιο Βέροιας και στο 4ο. Στο Γυμνάσιο Καβασίλων, στο Εσπερινό, στα ΕΠΛ Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας.

Πώς θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο όχι μόνο οι γονείς αλλά και ο κόσμος γενικότερα, ώστε να αντιδράσουν στον στοχευμένο θάνατο της Δημόσιας Εκπαίδευσης;

Με τη συστηματική ενημέρωση και συνένωση δυνάμεων, γιατί αποδείχτηκε πως κάποιες συγχωνεύσεις στην Αθήνα που έγιναν με δυναμική συμμετοχή γονέων και κόσμου στους αγώνες των εκπαιδευτικών είχαν αποτέλεσμα.

…………………

 Οι φορείς διεκδικούν

Ο ΣΕΠΕ Ημαθίας, η ΕΛΜΕ Ημαθίας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας ενώνουμε τις φωνές μας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική των συγχωνεύσεων και απαιτούμε από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ να πάρουν πίσω όλες τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Η δημόσια παιδεία δεν είναι κόστος!

Η μόρφωση των μαθητών, των παιδιών μας δεν είναι κόστος!

H κυβέρνηση με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση οδηγεί τα σχολεία σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία λειτουργίας. Η ανάθεση της διαχείρισης των σχολείων στους δήμους – χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση – υπονομεύει τη στοιχειώδη λειτουργία τους, καθώς παρατηρούνται μέχρι στιγμής μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή υλικού στα σχολεία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται άμεσα η σχολική κοινότητα και οι γονείς! Οι επί χρόνια υποστελεχωμένες οικονομικές υπηρεσίες των δήμων ουσιαστικά αδυνατούν να εκπληρώσουν όλο τον όγκο της δουλειάς και αυτό συνεπάγεται καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των σχολείων. Διαφωνούμε με την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προτάσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα με βάση τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνούμε με τον λεγόμενο «εξορθολογισμό» γιατί πλήττονται τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων παιδιών που τσαλαπατιούνται βάναυσα και ιδιαίτερα των παιδιών που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις – συμπτύξεις τμημάτων.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα, ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • 15 μαθητές/τριες το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α – Β Δημοτικού. 2η Νηπιαγωγός σε όσα λειτουργούν με περισσότερους. 20 μαθητές/τριες το ανώτερο σε όλες τις  υπόλοιπες τάξεις.
  • 20 μαθητές/τριες ανά τμήμα Γενικής Παιδείας, 15 σε κατευθύνσεις και Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και 10 στα εργαστήρια.
  • Να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν.
  • Ένα Τμήμα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία. Καμιά αναστολή 2ου Τμήματος Ένταξης όπου υπήρχε.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις – τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).
  • Εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους/τις μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και επικαιροποίησή τους. Να καλυφθούν όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες χωρίς κανένα «κόφτη».
  • Έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ χωρίς την μετακίνηση μαθητών/τριών σε όμορα σχολεία.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι».
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/τριών. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους.
  • Να δηλωθούν όλα τα κενά όλων των ειδικοτήτων από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και να καλυφθούν όλα στην Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών/τριών.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία στο ύψος των αναγκών τους! 
  • Άμεση και ουσιαστική ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών! Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί!
  • Επίλυση τους στεγαστικού προβλήματος, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
  • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
  • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού.
  • Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
  • Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.
  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  • Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
  • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
  • Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Ολόπλευρη στήριξη στις οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ. Δωρεάν Ειδική Αγωγή για όσα παιδιά την έχουν ανάγκη και στη δομή που το καθένα χρειάζεται, με μόνιμο εκπαιδευτικό, ΕΕΠ και ΕΒΠ

ΣΕΠΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων