Βέροια Γράμματα & Τέχνες Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας – Μπαντα Μίμη Νικολόπουλου: Ένα πολύχρωμο ταξίδι στην οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας

Ενταγμένη η χθεσινή εκδήλωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στις “Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024”, ταξίδεψε το κοινό, που πλημμύρισε τον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, στην οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας, με την Μimis Nikolopoulos Band.

Η Μπάντα του Μίμη Νικολόπουλου είναι μια μπάντα που έδεσε γερά με παιδιά της πόλης. Τα οποία, όμως, ξέφυγαν από τα στενά σύνορά της και έγιναν γνωστά ως μπάντα και στην Αθήνα και συμμετέχοντας με έξοχες κριτικές σε διάφορα φεστιβάλ.

Η ποιότητα, η φαντασία, το ήθος και αναμφισβήτητα το ταλέντο υπογράφουν την παρουσία της Μπάντας εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα και η δισκογραφική τους δουλειά να αποτελεί μια κατάθεση αξιώσεων.

Η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της  ΕΦΑ Γεωργία Στρατούλη προλογίζοντας είπε για τη βραδιά:

“Η συναυλία θα αναδείξει τα δίκτυα της μουσικής και την οικουμενικότητά της, εναρμονισμένη με το θέμα των φετινών εορτασμών “Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά”.

Κιθάρες, πνευστά, βιολί και κρουστά δημιουργούν ένα μουσικό παλίμψηστο με παραδοσιακές και μοντέρνες επιρροές, όπως φλαμένκο, τζαζ, ροκ και βαλκανική τσιγγάνικη μουσική.

Από τη μουσική της Μεσογείου μέχρι τη λαϊκή μουσική της Λατινικής Αμερικής, από την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων μέχρι τη σύγχρονη ρυθμική, θα απολαύσουμε την οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας και την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης.”

Η ηλικιακή πολυποικιλότητα του κοινού που περίμενε ν’ ακούσει τη μπάντα, από πολύ μικρές ηλικίες μέχρι μεγάλες, και η παρουσία τόσων ανθρώπων, που τους ένωνε το ίδιο ενδιαφέρον, αποδείκνυε από την πρώτη στιγμή το ότι η μπάντα και γνωστή ήταν και άξιζε την προσέλευση τόσων ανθρώπων.

Και δεν διαψεύστηκαν!

Νέα παιδιά, με αναμφισβήτητες γνώσεις πάνω στη μουσική, με πάθος, που δεν του έλειπε ο επαγγελματισμός, αλλά είχε τη φρεσκάδα της ελεύθερης χωρίς νόρμες επικοινωνίας με τους αποδέκτες της μουσικής τους, γέμισαν το χώρο με μουσικά χρώματα  ενός ιδιαίτερου ταξιδιού.

Τίποτα άλλο δεν ενώνει περισσότερο τους λαούς μεταξύ τους από τη μουσική! Κι αυτό το είδαμε για μια ακόμη φορά με τον καλύτερο τρόπο απόψε.

Ο Μίμης Νικολόπουλος και η Μπάντα του έδωσαν δικά τους κομμάτια από τη δισκογραφική τους δουλειά, αλλά και κομμάτια γνωστά ή άγνωστα, με μια γοητευτική μουσική πολυχρωμία από την Αμερική και την Ευρώπη, φιλτραρισμένα πάντα από τη μπάντα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Ξεκινώντας με “Το βαλς των Βαλκανίων”, του τόπου που τόση ομορφιά μα και τόσος πόνος  τον χαρακτηρίζουν, με μελωδία στη συνέχεια που σηματοδοτούσε την πορεία των βασανισμένων προσφύγων στο “Καραβάνι” τους, ή την έξοχη μελωδία από τον “Ωκεανό” τους, έδωσαν και γνωστά κομμάτια που η νεολαία αγαπά, όπως το ρυθμικό “Γιατί να κλάψω, γιατί να φοβηθώ”, για να ταξιδέψουν αργότερα για λίγο στην εκρηκτική Αργεντινή ή στην Άγρια Δύση ή στο εντυπωσιακό “Bella Ciao”, που σηματοδότησε τους αγώνες κατά του Ναζισμού, αποτελώντας τραγούδι- σύμβολο Αντίστασης.

Πότε με ροκ, πότε με τζαζ, πότε με τσιγγάνικες μελωδίες,  που πάντα θα συγκινούν με το πάθος τους, όσο κι αν οι άνθρωποι αλλάζουν με τις εποχές, τα παιδιά της μπάντας γοήτευσαν το κοινό με την παρουσία  τους που τη χαρακτήριζε η αρτιότητα, η ποιότητα, η άποψη, η σεμνότητα και γενικά το ήθος, που διέκρινε όλη τη συμπεριφορά τους, μέσα και έξω από τη μουσική σκηνή.

Ντυμένο το Βυζαντινό Μουσείο με χρώματα όχι μόνο μουσικά, αλλά και με φώτα που έντυναν στο απαλό μωβ το φυσικό σκηνικό του παλιού κτηρίου, τοπόσημου της πόλης, πρόσφερε στον κόσμο μια έξοχη βραδιά με πολλές προσδοκίες για τις επόμενες εκδηλώσες της ΕΦΑ, που αποτελεί πάντα  ένα ζωντανό κύτταρο Πολιτισμού.

“Μία γλώσσα, πολλοί πολιτισμοί” σε μια γοητευτική μουσική συμπόρευση!

……………………….

Το μουσικό σύνολο απαρτίζουν οι:

Κώστας Μπατσίλας (τρομπέτα), Ηλίας Δέλλιος (τρομπόνι), Στέφανος Ιωαννίδης (τύμπανα & κρουστά), Θοδωρής Χριστοφορίδης (μπάσο), Ανδρέας Λεοντάκης (ακουστική κιθάρα, φωνητικά), Χρήστος Δανάς (βιολί), Κώστας Κοντοκοτσάκος (τύμπανα), Μίμης Νικολόπουλος (κλασική κιθάρα, φωνητικά).

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………

…………….

banner-article

Ροη ειδήσεων