Άρθρα Κόσμος

“Από τη Γάζα στον Λίβανο και από τον Λίβανο στο Ιράν” / γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψα χτες το πρωί, αγανακτισμένος από τον τρόπο που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν τα γεγονότα στον Λίβανο και προτού γίνει γνωστή η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δολοφονία του Νασράλα και άλλων ηγετικών στελεχών της οργάνωσής του συνιστά πολύ σοβαρό πλήγμα στην οργάνωση. Αλλά δεν είναι δυνατόν να την εξαφανίσει, όπως δεν μπορεί να εξαφανίσει και τις βαθιές εθνικές και κοινωνικές ανάγκες των σιϊτικών λαϊκών μαζών, αλλά και ευρύτερα στον Λίβανο, που ήρθε να καλύψει.

Το ζήτημα των τεχνολογιών που χρησιμοποίησε το Ισραήλ είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον και θα το εξετάσουμε αλλού γιατί αφορά και εμάς. Αλλά το ζήτημα δεν είναι καν τοπικό, τι θα γίνει στον Λίβανο δηλαδή. Ακόμα μια φορά η εξτρεμιστική ηγεσία του Ισραήλ μπαίνει στον δρόμο της κλιμάκωσης που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την περιοχή, αν όχι τον πλανήτη. Οι ισραηλινοί ηγέτες, αντί να αναθεωρήσουν επί το χριστιανικότερο τη θρησκεία τους που διδάσκει τη βεντέτα («οφθαλμόν αντί οφθαλμού» και «οδόντα αντί οδόντος»), πολλαπλασίασαν επί 1.000 και 10.000 την εκδικητική της απαίτηση.

Αντί να διαπραγματευθούν με τον Χανίγιε και τον Νασράλα, αντιπροσώπους γνήσιων λαϊκών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, είτε μας (τους) αρέσει, είτε όχι, προτιμάνε να τους εξοντώσουν και πιθανώς να δουν στη θέση τους να αναδεικνύονται πιο «σκληροί», πιο μαχητικοί ηγέτες. Από το Παρίσι, ο αρχηγός του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου Ζαν-Λυκ Μελανσόν, από τους ελαχιστότατους σήμερα σοβαρούς Ευρωπαίους πολιτικούς, καταδίκασε τη δολοφονία Νασράλα υπογραμμίζοντας ότι είναι «ένα ακόμα βήμα προς την εισβολή στον Λίβανο και τον γενικό πόλεμο» και πρόσθεσε: «Η Γαλλία δεν μετράει πια στο έδαφος. Τα εγκλήματα του Νετανιάχου θα συνεχιστούν γιατί παραμένουν ατιμώρητα. Ο κίνδυνος είναι ακραίος για την περιοχή και για τον κόσμο».

Ακόμα κι αν η ακροδεξιά ηγεσία του εβραϊκού κράτους νικήσει αύριο τους Παλαιστίνιους και τους Λιβανέζους και τους Υεμενίτες, και τους Σύρους και τους Ιρακινούς, που δεν το βλέπω, τι θα γίνει αύριο με το Ιράν, που εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια θέλει να «εξουδετερώσει» ο Νετανιάχου, αλλά και το οποίο έχει ίσως περισσότερους λόγους να δράσει τώρα προτού το Ισραήλ εξουδετερώσει τους συμμάχους του και τις «άμυνές» του;

Και είναι δυνατόν η Ρωσία και η Κίνα να αφήσουν να εξουδετερωθεί ο σημαντικότερος σύμμαχός τους διεθνώς;

Με μια ακροδεξιά ηγεσία στο Ισραήλ, που ελέγχει σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μέσω του πανίσχυρου σιωνιστικού λόμπι, με μια μουρλή δυτική ακροδεξιά που θέλει πάση θυσία νίκη στην Ουκρανία, με ουσιαστικό «κενό πολιτικής εξουσίας» σε Αμερική και Ευρώπη πλησιάζουμε τώρα πολύ γρήγορα στην πυρηνική Αποκάλυψη και στο τέλος της παρουσίας μας επί της Γης.

Εκτός κι αν ξεσηκωθούμε έγκαιρα και τους σταματήσουμε, όπως για παράδειγμα οι Ισπανοί που έκαναν προ ημερών γενική απεργία για την Παλαιστίνη την οποία δεν μπήκαν τα μέσα μας στον κόπο να αναφέρουν καν.

———

Το Στάλινγκραντ του 21ου αιώνα

Ντρέπομαι που είμαι δημοσιογράφος. Διερωτώμαι μερικές φορές αν όσοι συντάσσουν και εκφωνούν τις ειδήσεις, έχουν παιδιά, οικογένειες, συγγενείς. Ανοίγω το βράδυ τις ειδήσεις σε μια μεγάλη τηλεόραση. Ακούω ότι «βομβαρδίστηκε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βυρηττό και υπάρχει ένας νεκρός».

Ποιο θα ήταν η σωστή είδηση;

«Ισοπεδώθηκε ένα οικοδομικό τετράγωνο με έξι πολυκατοικίες χωρίς προηγουμένως να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι να φύγουν. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι από κάτω βρισκόταν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ».

Ανοίγω σήμερα το πρωί στις 10 την ΕΡΑ ελπίζοντας ότι τόσες ώρες μετά θα έχουν μάθει πια τι έγινε (παρόλο που μπορούσαν να το ξέρουν από χτες). Τι μας λέει η κυρία που κάνει την εκπομπή; Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Όχι μόνο είναι σίγουρη για αυτά που λέει, όχι μόνο δεν προσθέτει ότι οι Ισραηλινοί λένε ή ισχυρίζονται ότι βομβάρδισαν το αρχηγείο, αλλά θεωρεί προφανώς ασήμαντη λεπτομέρεια τις έξι πολυκατοικίες και τους ανθρώπους που ήταν μέσα και εξαϋλώθηκαν.

Ο ίδιος ο τρόπος μετάδοσης των ειδήσεων από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι προέκταση του ψυχολογικού πολέμου της Μοσάντ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρείται με κάθε τρόπο να φύγει η προσοχή των ακροατών από το ότι εξαϋλώθηκαν ξαφνικά οι ένοικοι έξι πολυκατοικιών και να εστιασθεί στο ότι από κάτω ήταν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Σκεφθείτε μόνο τι θα ακούγατε από τα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τους πολιτικούς, αν η Ρωσία είχε ισοπεδώσει από αέρος ένα οικοδομικό τετράγωνο στο Κίεβο. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα τους απειλούσαν τώρα ακόμα και με πυρηνικό βομβαρδισμό.

Ούτε στις τηλεοράσεις, ούτε στις ειδήσεις της ΕΡΤ και της ΕΡΑ, ακούω εξάλλου τίποτα για το άλλο πρωτοφανές γεγονός που έγινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των διπλωματών σηκώθηκε και έφυγε από την αίθουσα όταν μιλούσε ο Νετανιάχου, κάμποσοι μάλιστα γιουχάροντάς τον.

Μήπως, ούτως εχόντων των πραγμάτων, λέω εγώ τώρα, μήπως θα ήταν μια ιδέα το Ισραήλ (και οι ΗΠΑ γιατί όχι;) να αναλάβει και επίσημα τη διεύθυνση της ΕΡΤ και να καταβάλλει και τον προϋπολογισμό της;

Σε εφημερίδες και σάιτ βλέπω εξάλλου διάφορους τίτλους για «εκρήξεις στη Βηρυτό». Τι έγινε ρε παιδιά; Λάστιχα σκάγανε, κάνα πετρογκάζ;

Όσο για τους «σχολιαστές» τι να πούμε. Ένας από τους γνωστότερους και κυνικότερους «σχολιαστές» από την εποχή του εκσυγχρονισμού ήδη (τότε, που ο Σημίτης πάσχιζε όπως ο Μητσοτάκης τώρα να δώσει το Αιγαίο και την Κύπρο να μην κινδυνεύουμε με πόλεμο, έγραφε τότε ο σπουδαιοφανής αναλυτής μας ότι η έννοια του πατριωτισμού και της πατρίδας είναι υποκειμενική, μπορεί κάποιος να σκέφτεται π.χ. με τον όρο πατρίδα τη δυνατότητα να πίνει καπουτσίνο στην πλατεία Κολωνακίου), έλεγε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος χτες ότι η Χαμάς ηττήθηκε. Δεν πάει να το πει και στον Νετανιάχου να χαρεί κι ο άνθρωπος (τρόπος του λέγειν); Κι αν ηττήθηκε πώς συνεχίζει να κρατά ένα χρόνο τώρα τους ομήρους που πήρε;

Ένας άλλος, απόστρατος αυτός, βγαίνει εδώ και μέρες σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για να μας εξηγήσει ότι οι Ισραηλινοί, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος, από τις «πηγές» του στο Ισραήλ, έχουν διαβρώσει τη Χεζμπολάχ. Με άλλα λόγια αναπαράγει στα ελληνικά ΜΜΕ τον ψυχολογικό πόλεμο της Μοσάντ. Γιατί βέβαια κανένας Έλληνας στρατιωτικός ή οτιδήποτε άλλο δεν θα μπορούσε να ξέρει αν το Ισραήλ έχει ή δεν έχει πράκτορες στη Χεζμπολάχ.

Όπως μας πληροφορεί ο «Νέος Θερσίτης» στο κανάλι του στο Telegram από το πρωί η ισραηλινή πρεσβεία μοιράζει στις ελληνικές εφημερίδες «αναλύσεις» -της κακιάς ώρας βεβαίως- στις οποίες κατηγορείται η υποτίθεται ακέφαλη πλέον Χεζμπολάχ ότι οδηγεί δήθεν τη Μέση Ανατολή σε γενικευμένη σύγκρουση, τη στιγμή που και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αυτό είναι το σχεδόν διακηρυγμένο σχέδιο της σιωνιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ και των ανοιχτά φασιστών υπουργών του Νετανιάχου!

Αφήνω κατά μέρος τα όσα εξωφρενικά ακούω από διάφορους πανεπιστημιακούς «διεθνολόγους» της κακιάς ώρας. Στενοχωριέμαι μόνο για τους γονείς που ξεπατώθηκαν στα φροντιστήρια για να βάλουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια να ακούν τέτοιες σαχλαμάρες.

Ακούγοντας αυτούς τους «επιστήμονες» και τους «σχολιαστές» να παραποιούν την πραγματικότητα, σκέφτομαι ότι μερικοί άνθρωποι είναι τόσο τιποτένιοι στην ψυχή που μισούν οποιουσδήποτε διατηρούν την ανθρώπινη ιδιότητα, ιδίως την αξιοπρέπειά τους. Τους μισούν γιατί γίνονται ο καθρέφτης που βλέπουν μέσα του, όπως ο Ντόριαν Γκρέι, την ασχήμια της δικής τους ψυχής.

Πολύ περισσότερο μισούν αυτά τα δύο εκατομμύρια ανθρώπων, τους κατοίκους της Γάζας, που στέκονται όρθιοι ένα χρόνο τώρα και ανθίστανται στη δολοφονική στρατιωτική μηχανή των θρασύδειλων στρατιωτικών του Ισραήλ, χωρίς να έχουν υψώσει ούτε μία λευκή σημαία.

Έκαναν τη Γάζα το Στάλινγκραντ του 21ου αιώνα. Ξέρετε πολλούς που μπορούν να το κάνουν αυτό;

Δεν ξέρω αν σκότωσαν τον Νασράλα. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο θάνατός του δεν μπορεί να σταματήσει την Χεζμπολάχ, όπως ο θάνατος του Χανίγιε δεν σταμάτησε τη Χαμάς, γιατί , όπως είχε το θάρρος και την ευθυκρισία να πει ένας Ισραηλινός στρατηγός, απλούστατα, «οι ιδέες δεν σκοτώνονται». Ακόμα κι αν ηττηθεί η Χεζμπολάχ, θα ξεπηδήσει αύριο, ή μεθαύριο ένα νέο μέτωπο εθνικής απελευθέρωσης, όπως αυτά που νίκησαν τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ και τους Γάλλους στην Αλγερία.

Είναι ασφαλώς συγκλονιστικό, αλλά μοιάζει σαν οι Εβραίοι να μην έμαθαν τίποτα και να μην ξέχασαν τίποτα από την ίδια την ιστορία τους. Μάχαιραν δίδουν, μάχαιραν θα λάβουν κι ας τους μπουκώνουν με όπλα και δολάρια Αμερικανοί και Ευρωπαίοι.

banner-article

Ροη ειδήσεων