Ο 88χρονος Ιβάο Χακαμάντα πέρασε 48 χρόνια στη φυλακή, με πάνω από 45 από αυτά ως θανατοποινίτης.
Ο πρώην πυγμάχος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του, της συζύγου και δύο παιδιών του πρώην εργοδότη του και τον εμπρησμό του σπιτιού τους.
Αθωώθηκε την Πέμπτη από δικαστήριο στη Σιζουόκα στην κεντρική Ιαπωνία, αφού ο προεδρεύων δικαστής, Κόσι Κούνι, δήλωσε ότι δεν ήταν ένοχος και ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του είχαν κατασκευαστεί, μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο Χακαμάντα αρχικά αρνήθηκε ότι ήταν πίσω από τους φόνους, προτού ομολογήσει, κάτι που αργότερα είπε ότι αναγκάστηκε να κάνει μετά από βίαιη ανάκριση από την αστυνομία.
Ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με τα αιματοβαμμένα ρούχα που οι ερευνητές είπαν ότι του ανήκουν, τα οποία βρέθηκαν περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του, κρυμμένα σε μια δεξαμενή ζυμωμένης πάστας του παραδοσιακού ιαπωνικού καρυκεύματος μίσο.
Το 2023, ένα Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο δέχθηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα ρούχα που έχουν εμποτιστεί σε μίσο για περισσότερο από ένα χρόνο γίνονται πολύ σκούρα για να φανούν οι κηλίδες αίματος και παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία μπορεί να είχαν κατασκευαστεί από τους ερευνητές της υπόθεσης.
Επιπλέον, τα δείγματα αίματος δεν ταίριαζαν με το DNA του Χακαμάντα και τα παντελόνια που παρουσίασαν οι εισαγγελείς ως αποδεικτικά στοιχεία ήταν πολύ μικρά για αυτόν.
Η προγραμματισμένη εκτέλεσή του αναβαλλόταν λόγω προσφυγών και των διαδικασιών εκ νέου εκδίκασης και ο Χακαμάντα βρισκόταν στη φυλακή για 27 χρόνια από τη στιγμή που απορρίφθηκε η πρώτη του έφεση για επανάληψη της δίκης.
Πέρυσι το δικαστήριο άλλαξε την ετυμηγορία του, αποφασίζοντας υπέρ της δεύτερης προσφυγής του, που κινήθηκε από την 91χρονη αδερφή του, Χιντέκο Χακαμάντα, το 2008.
Αυτή η απόφαση οδήγησε στην τελευταία επανεκδίκαση, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο.
Ο Χακαμάντα δεν ήταν στη φυλακή για 10 χρόνια, καθώς αφέθηκε ελεύθερος το 2014, όταν το δικαστήριο διέταξε την επανάληψη της δίκης, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι ανακριτές κατασκεύασαν στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του, αλλά δεν αθωώθηκε τότε.
Μετά την απελευθέρωσή του, ο Χακαμάντα εξέτιε την ποινή του στο σπίτι, επειδή η κακή υγεία και η ηλικία του τον καθιστούσαν λιγότερο ύποπτο διαφυγής.
Σε μια τελική ακρόαση στο δικαστήριο της Σιζουόκα τον Μάιο πριν από την απόφαση της Πέμπτης, οι εισαγγελείς πρότειναν και πάλι τη θανατική ποινή, δεχόμενοι κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως προσπαθούσαν να παρατείνουν τη δίκη.
Είναι ο πέμπτος θανατοποινίτης στην Ιαπωνία από το 1945 που κρίνεται αθώος μετά από επανεκδίκαση της υπόθεσης.