“Η ακρίβεια γεμίζει τα κρατικά ταμεία, αλλά αδειάζει τα πορτοφόλια των νοικοκυριών” / γράφει ο Θανάσης Παπαδής
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον στόχο, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλές τιμές, καθώς δεν προκύπτει αύξηση στον όγκο των πωλήσεων
Η ακρίβεια δεν ροκανίζει μόνο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά γεμίζει και τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου αγγίζει τα 2 δις ευρώ.
Από αυτά, σχεδόν το 1,1 δις ευρώ μπήκε στα κρατικά ταμεία εξαιτίας των υψηλών τιμών.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον στόχο, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλές τιμές, καθώς δεν προκύπτει αύξηση στον όγκο των πωλήσεων.
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης των εσόδων προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Ωστόσο, η αναλογία είναι συντριπτικά υπέρ των επιχειρήσεων, κάτι που μεταφράζεται σε δημιουργία υπερκερδών λόγω της ακρίβειας.
Πιο συγκεκριμένα, η υπέρβαση λόγω ΦΠΑ ανέρχεται σε 532 εκατ. ευρώ, ενώ η επιπλέον φορολογία από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων φτάνει τα 613 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, η υπέρβαση αγγίζει τα 1,145 δις ευρώ.
Και υπό αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καυχιέται ότι θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, αχρείαστα, κατά περίπου 660 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν στη μείωση του χρέους και όχι, για παράδειγμα, στους χαμηλοσυνταξιούχους που υποφέρουν από την ακρίβεια.
Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 43,002 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,899 δις ευρώ ή 4,6% σε σχέση με τον στόχο που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους παρατηρούνται τα εξής:
• ΦΠΑ: 16,796 δις ευρώ, αυξημένα κατά 532 εκατ. ευρώ.
• ΕΦΚ: 4,744 δις ευρώ, αυξημένα κατά 132 εκατ. ευρώ.
• Φόροι ακίνητης περιουσίας: 1,941 δις ευρώ, αυξημένα κατά 48 εκατ. ευρώ.
• Φόροι εισοδήματος: 14,938 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,197 δις ευρώ.
o Από αυτά, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 384 εκατ. ευρώ, ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 613 εκατ. ευρώ και οι Λοιποί Φόροι Εισοδήματος αυξημένοι κατά 200 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, στις 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
Η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να καταθέσει αρχές Οκτωβρίου και το νέο τετραετές πρόγραμμα, που αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 2025 – 2028.
Αυτό που φαίνεται είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, όπως αποκάλυψε και ο Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg, θα είναι στο 2,4% φέτος, έναντι πρόβλεψης για 2,1%.
Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες φέτος θα αυξηθούν κατά 3,5% από 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, πιο κοντά στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 2,2%, έναντι πρόβλεψης για 2,5%, ενώ το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 153,7% του ΑΕΠ, με στόχο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, να φτάσει στο 130% το 2028.