Εικαστικά Επιστήμη

Η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ είχε ένα μυστικό – Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν την «κρυμμένη αναταραχή»

Ο πίνακας «The Starry Night» (Έναστρη Νύχτα), το σήμα κατατεθέν του 1889 του Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh, είναι εντυπωσιακά σύμφωνο με τις αστρονομικές αρχές του ουρανού μας, ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες. Παραπέμπει επίσης στο ότι ο καλλιτέχνης ήταν πολύ μπροστά από τα επιστημονικά μυαλά του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τολμηρές πινελιές του Βαν Γκογκ φαίνεται να υπολογίζονται για να εξηγούν τα κομμάτια αόρατης ανομοιόμορφης ροής αέρα, γνωστών ως αναταράξεων, που θα προκαλούσαν αλλαγές στα οπτικά στοιχεία του νυχτερινού ουρανού.

Ακόμη πιο εξαιρετικό είναι πως είχε ζωγραφίσει το ζωηρό έργο στο φως της ημέρας σε ένα στούντιο χωρίς παράθυρα, σύμφωνα με το Artnet.

Τώρα, ερευνητές που έκαναν την δημοσίευση στο Physics of Fluids, έχουν εντοπίσει αυτό που περιέγραψαν ως «κρυφή αναταραχή» στο αστρικό στυλ του Βαν Γκογκ.

Ο καλλιτέχνης φαίνεται να αντιστάθμισε αρχές στη δυναμική των ρευστών που εμφανίστηκαν σχεδόν 100 χρόνια αργότερα – όπως μια κλίμακα για την κίνηση της εναέριας ενέργειας που σχεδιάστηκε από τον μαθηματικό George Batchelor το 1959.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ είναι εντυπωσιακά προσαρμοσμένη στις ατμοσφαιρικές συνθήκες. AP

«Η κλίμακα των πινελιών της βαφής έπαιξε κρίσιμο ρόλο», είπε ο συγγραφέας Yongxiang Huang.

«Με μια ψηφιακή εικόνα υψηλής ανάλυσης, μπορέσαμε να μετρήσουμε με ακρίβεια το τυπικό μέγεθος των πινελιών και να τα συγκρίνουμε με τις κλίμακες που αναμένονται από τις θεωρίες αναταράξεων». Πέρα από αυτό, ακόμη και μια μελέτη του 2019 πρότεινε ότι αντιπροσώπευε τις αναταράξεις όχι μόνο στην ατμόσφαιρα, αλλά και στα αστέρια έτη φωτός μακριά.

Ο Βαν Γκογκ είχε μια ασυνήθιστη σύνδεση με την κίνηση της γης και του ουρανού.

Οι κινήσεις των πινελιών του Βαν Γκογκ αναλύθηκαν στη μελέτη. Πανεπιστήμιο Yinxiang Ma/Xiamen

Οι συγγραφείς της τρέχουσας μελέτης εξέτασαν διαφορετικούς τύπους πινελιών σε παρόμοιες συνθήκες, όπως φύλλα που κυματίζουν στον άνεμο, για να ταξινομήσουν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του ανέμου, όπως το σχήμα και την ενέργειά του. Άλλοι παράγοντες σχετικά με τη φωτεινότητα σε διάφορα χρώματα βαφής εξετάστηκαν επίσης σε σχέση με την ενέργεια κίνησης.

Αυτό που έμαθαν περισσότερο από όλα μέσω των πειραμάτων – συμπεριλαμβανομένης μιας ματιάς στα 14 στριφογυριστά σχήματα της “Έναστρης Νύχτας” – ήταν πώς ο Βαν Γκογκ είχε μια ασυνήθιστη σύνδεση με την κίνηση της γης και του ουρανού.

«Αποκαλύπτει μια βαθιά και διαισθητική κατανόηση των φυσικών φαινομένων», είπε ο Huang.

«Η ακριβής αναπαράσταση του στροβιλισμού από τον Βαν Γκογκ μπορεί να προέρχεται από τη μελέτη της κίνησης των νεφών και της ατμόσφαιρας ή μια έμφυτη αίσθηση του πώς να αποτυπωθεί ο δυναμισμός του ουρανού».

Το χωρικό έργο και οι σκόπιμες φωτεινότητες βρέθηκαν να είναι σε ευθυγράμμιση με τις πραγματικές κινήσεις της ατμόσφαιρας εντός της κλίμακας της ενέργειας που τροφοδοτείται από την κίνηση — γνωστή επιστημονικά ως νόμος του Κολμογκόροφ του 1940.

Συγκεκριμένα από ακαδημαϊκή άποψη, το «Starry Night» ξεχωρίζει για τη φωτεινότητα που διαχέεται σε όλο τον πίνακα μαζί με τις λεπτές αποχρώσεις των προαναφερθέντων αναταράξεων από την ατμόσφαιρα.

Τώρα, η ομάδα εξετάζει το αριστούργημα του Βαν Γκογκ για να ξανασκεφτεί τι γνωρίζουμε για την ιδέα των ρευμάτων αέρα και των σχετικών «φαινομένων». «Φαίνεται ότι είναι καιρός να προτείνουμε έναν νέο ορισμό της αναταραχής για να συμπεριλάβουμε περισσότερες καταστάσεις», είπε ο Huang.

 enikos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων