Βέροια Γράμματα & Τέχνες Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια – Χώρος Τεχνών: Εντυπωσιακός ο δεξιοτέχνης πιανίστας Παναγιώτης Τροχόπουλος με το αφιέρωμά του στον Λιστ

Έπαιξε απόψε στην πόλη του, τη Βέροια. Το άλλο Σάββατο, στις 29 Σεπτεμβρίου, παίζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αφιέρωμα και τις δύο βραδιές στον  Ούγγρο συνθέτη  Φραντς Λιστ.

Ο Τροχόπουλος έχει φτάσει σ’ ένα τέτοιο επίπεδο πια, που ανήκει στις μεγάλες μουσικές σκηνές.  Ξεκίνησε από τη Βέροια. Το ταλέντο του και οι σπουδές του  στο Κονσερβατουάρ της Μόσχας, με δάσκαλο τον Νικολάι Πετρώφ, τον έκαναν να διακριθεί από τότε, με μια πορεία που συνεχίστηκε ανοδικά.

Εμφανίσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό, με την τελευταία ερμηνεία του άκρως απαιτητικού έργου του  Ιταλού Φερούτσο Μπουζόνι, διάρκειας 70 λεπτών, να παίρνει διθυραμβικές κριτικές από τον αθηναϊκό τύπο.

Στο αποψινό του πρόγραμμα, το αφιερωμένο στον Λιστ, απέδωσε  την “Ουγγρική Φαντασία” και το “Totentanz”.

Η   Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή δεν μπόρεσε να έρθει απόψε, όπως είχε προγραμματιστεί, και τα έργα αποδόθηκαν από τον Παναγιώτη Τροχόπουλο σε σόλο πιάνο.

Ο Λιστ, πέρα από το ότι ήταν μεγάλος συνθέτης ήταν και καταπληκτικός πιανίστας και μάλιστα, όπως διαβάζουμε, ο πρώτος που καθιέρωσε το παίξιμο χωρίς παρτιτούρες.

Ο Τροχόπουλος μπορεί να μας έχει συνηθίσει να μην χρησιμοποιεί παρτιτούρες, το αποψινό του παίξιμο, όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Απαιτητικά τα δύο έργα, με έντονες εναλλαγές, από λεπτές μελωδικές αποχρώσεις σε εκρήξεις απρόσμενου πάθους, αποδόθηκαν εντυπωσιακά, καθηλώνοντας το κοινό, που καταχειροκρότησε τον πιανίστα.

Μπορεί το ακροατήριο να μην ήταν μεγάλο σε μέγεθος, (κι αυτό ήταν πραγματικά απογοητευτικό), ήταν όμως ενημερωμένο και ευαίσθητο κι αυτό εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο στο φινάλε με τις αντιδράσεις του.

………………

Φωτογραφίες: faretra.info

…………….

banner-article

Ροη ειδήσεων