Σοκ με βροχή πλειστηριασμών: Στο σφυρί είναι έτοιμα να βγουν 10.000 ακίνητα απο services και τράπεζες
Πάνω απο 10.000 ακίνητα που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους τράπεζες servicers τα οποία είναι έτοιμα να βγουν στο σφυρί έως το τέλος του χρόνου!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από τα 10.210 αναρτημένα ακίνητα τα 4.289 αφορούν σε κατοικίες εκ των οποίων οι 1.628 βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής.
Στη λίστα των αναρτημένων κατοικιών περιλαμβάνονται μόλις 46 ακίνητα με τιμή πρώτης προσφοράς άνω των 500.000 ευρώ, 77 με τιμή μεταξύ 300.000-500.000 ευρώ, 204 με τιμή 200.000 έως 300.000 ευρώ και 1.022 ακίνητα με τιμή μεταξύ 100.000-200.000 ευρώ.
Οι περισσότερες προς εκπλειστηριασμό κατοικίες, σχεδόν 3.000, έχουν τιμή πρώτης προσφοράς έως 100.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η πλειονότητα των ακίνητων που βγαίνουν στο “σφυρί” αφορούν σε κατοικίες χαμηλής εμπορικής αξίας.
Η συνολική αξία των εν λόγο ακινήτων είναι περίπου 7 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία τακτοποίησης ώστε να βγουν προς πώληση!
Για τους μαζικούς πλειστηριασμούς δεν θα υπάρξουν «σφοδρές αντιδράσεις» αφού απο την μια πλευρά θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στις τράπεζες αλλά και στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και απο την άλλη επικοινωνιακά θα παρουσιαστεί ότι θα βοηθήςουν στο επίμονο πρόβλημα της στέγης το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και να διορθώσει και τις τιμές στην αυξητική τάση των τιμών στην αγορά οικιστικών κυρίως ακινήτων αφού όταν βγουν προς πώληση θα δημιουργήσουν μοιραία μια πτωτική τάση στις τιμές.
Και κάπως έτσι φαίνεται πλέον οι τράπεζες και οι services θα αποκτήσουν και ένα νέο ρόλο αυτό του real estate, αφού είναι αυτοί που θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στην πορεία των τιμών της κτηματαγοράς.
Μάλιστα στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαδικασίας των πλειστηριασμών ζητούν απο το κράτος τη δημιουργία ενός προσβάσιμου ηλεκτρονικού φακέλου στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλοι οι τίτλοι, τα σχεδιαγράμματα και τα τοπογραφικά των ακινήτων καθώς και η ανάρτηση φωτογραφιών από το εσωτερικό του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην καταθέτουν «τυφλές» προσφορές, χωρίς να μπορούν να γνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε ακίνητο.