Πολιτισμός Τοπικά

Π.Ε. Ημαθίας: Μια ιδέα που έγινε ένας πετυχημένος εξωστρεφής θεσμός

2014: Με την ανάληψη των καθηκόντων, από τον νεοεκλεγέντα αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη, στο γραφείο του, ετοιμάζεται επιμελώς το τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα για το έτος 2015.

Σε αυτό εντάσσονται σημαντικά έργα υποδομής, έργα που θα υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, έργα συντήρησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ημαθιωτών, αλλά και ιδέες και προτάσεις που αφορούν την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του νομού. Ανάμεσά τους, για πρώτη φορά ακούγεται και η ιδέα του Ημαθία Quality.

Περιγράφεται ως μια εξωστρεφής πρωτότυπη δράση σε συνεργασία με τους τρεις Δήμους, το Εμπορικό Επιμελητήριο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, φορείς και συλλόγους του νομού που σε απόλυτη αρμονία και συνεργασία θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη του τουριστικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού προορισμού της Ημαθίας ως μια ελκυστική τουριστική πρόταση τεσσάρων εποχών.

2017: Η ιδέα έχει ήδη ωριμάσει, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Δήμοι, Επιμελητήριο, ΑΝΗΜΑ, σύλλογοι, φορείς, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις μεταποίησης με πρώτες ύλες προϊόντα του νομού κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πρώτο Ημαθία  Quality.

Η Ημαθία, στο πιο εμβληματικό σημείο της Αθήνας, παρουσιάζει τον τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό της πλούτο στους καλεσμένους της, πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών οργανώσεων, του Τουρισμού, των ΜΜΕ και χιλιάδες πολίτες της Αθήνας που για ένα τριήμερο καταλύουν το Ζάππειο Μέγαρο. Η πρώτη προσπάθεια στέφεται από απόλυτη επιτυχία. Μάλιστα πολλές από τις επιχειρήσεις που παραβρέθηκαν, κατάφεραν να εντάξουν τα προϊόντα τους σε μεγάλες εμπορικές και ξενοδοχειακές αλυσίδες και διάσημα εστιατόρια της πρωτεύουσας.

2022: Τέσσερα χρόνια απουσίας ,λόγω  της πανδημίας του COVID 19. Η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται.  Από τις πρώτες ημέρες του 2022 η ομάδα εργασίας του Ημαθία Quality ξεκινά τις επαφές και τις διεργασίες με σκοπό το εξωστρεφές αυτό εγχείρημα να επανεκκινήσει, πάντα με τον ίδιο στόχο: Την ένταξη της Ημαθίας στον χάρτη των προορισμών τεσσάρων εποχών.

Αυτή τη φορά, προορισμός  το Ηράκλειο.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης,  η οποία μας φιλοξένησε στο «4ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Ηρακλείου», η Ημαθία, μπροστά σε έναν έμπειρο τουριστικά «παίκτη», έπρεπε να δώσει δύσκολες εξετάσεις, να εντυπωσιάσει και να καταφέρει να προσελκύσει τους κρητικούς.

Αναπτύσσεται μια δυνατή και φιλική σχέση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και με τον οικοδεσπότη αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Νικόλαο Συρηγονάκη, οι οποίοι αγκαλιάζουν με ζεστασιά το Ημαθία Quality εξαντλώντας στο έπακρον την Κρητική φιλοξενία.

Ο απολογισμός για μια ακόμη φορά εντυπωσιάζει. Τα πολιτιστικά δρώμενα με τις Μπούλες της Νάουσας και τους  Μωμόγερους, μαγεύουν τους Ηρακλειώτες και τους ξένους τουρίστες. Η Ημαθιώτικη γαστρονομία με το ρεβανί, το βόιο κρέας, οι κομπόστες, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι παρασκευές των εκλεκτών μας σεφ που άφησαν τις επιχειρήσεις τους για να ακολουθήσουν την προσπάθεια αυτή στην Κρήτη, εντυπωσίασαν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Στο επίσημο γκαλά, όλοι οι καλεσμένοι, πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, ΜΜΕ, δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό και τον θαυμασμό τους για την Ημαθία και τον τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό της πλούτο. Μια ακόμη επιτυχία καταγράφεται.

2023:  Ένα χρόνο μετά, το Ημαθία Quality πάει ΔΕΘ. Όλοι μαζί και αυτή τη φορά, σε μια οργανωμένη και διευρυμένη παρουσίασή, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της Βορείου Ελλάδας. Αυτή τη φορά στόχος η μεγάλη «δεξαμενή» ημερησίων επισκεπτών της Ημαθίας, οι Θεσσαλονικείς.

Στο επίκεντρο πάντα, ο τουριστικός, πολιτιστικός και γαστρονομικός πλούτος του τόπου. Εκλεκτοί συνεργάτες όπως, Σύλλογός Ζαχαροπλαστών Βέροιας, η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, εκλεκτοί σεφ εστιατορίων της Ημαθίας και πολλοί άλλοι συντελεστές,  ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους.

Από την άλλη, μέσω του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ακολουθούν επιχειρήσεις, που μέσα από οργανωμένα περίπτερα, προβάλλουν προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει η Ημαθία

Πριν ακόμη σβήσει η χαρά της τελετής των εγκαινίων, έρχονται οι βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Τα πάντα παγώνουν. Το ίδιο και το Ημαθία Quality.

2024: Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, αφήνουν μια πικρή γεύση στην οργανωτική επιτροπή.  Το εγχείρημα της ΔΕΘ δεν πετυχαίνει τους στόχους του και ίσως πρέπει να επαναληφτεί.  Και έτσι έγινε.

Μετά από ώριμη σκέψη και μεγάλη προετοιμασία, το Ημαθία Quality επιστρέφει στη ΔΕΘ.

Αυτή τη φορά ακόμη πιο δυνατή, με ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με καθημερινές γαστρονομικές δράσεις, αμέτρητες παρασκευές από τις μοναδικές  πρώτες ύλες της Ημαθίας, πάντα από τα χέρια των εκλεκτών μας σεφ.

Η καρδιά της 88ης ΔΕΘ χτυπά δυνατά στο γεμάτο πάντα επισκέπτες, περίπτερο 16.

Το Ημαθία Quality για μια ακόμη φορά φτάνει τον στόχο του.

Η Ισχύς εν τη ενώσει, αποδεικνύεται και πάλη η χρυσή συνταγή για την επιτυχία.

Ένας πρώτος κύκλος κλείνει.

Μετά από τέσσερις πετυχημένες προσπάθειες, η δράση που ξεκίνησε από μια ιδέα της Π.Ε. Ημαθίας και του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, έγινε θεσμός. Ένας θεσμός ώριμος, έτοιμος πια να ανοίξει τα φτερά του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού, προβάλλοντας συλλογικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιχειρηματίες, συλλόγους και συνεργάτες, τον τεράστιο τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας. Πάντα με έναν και μοναδικό στόχο: την ανάδειξη του προορισμού Ημαθία στην  Οικουμένη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗ

«Ένα ακόμη επιτυχημένο Imathia Quality έφτασε στο τέλος του. Μια ιδέα που ξεκινήσαμε το 2017, έγινε θεσμός. Ένας θεσμός που προβάλλει την Ημαθία ως έναν ελκυστικό τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό προορισμό, τεσσάρων εποχών.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Δήμους Βέροιας, Νάουσας, Αλεξάνδρειας και το Επιμελητήριο Ημαθίας που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την ιδέα και συντάχθηκαν δίπλα μας δημιουργώντας τον κορμό και την οργανωτική επιτροπή του Imathia Quality.

Από την αρχή, συνεργάτες στην προσπάθειά μας, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας, η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας και ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας & VAENI. Άνθρωποι που καταθέτουν ψυχή και σώμα για να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας.

Μαζί τους δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης με τους εκλεκτούς τους σεφ, που μετέτρεψαν τις πρώτες ύλες της Ημαθίας, το ροδάκινο, το ΠΟΠ ξινόμαυρο κρασί, τις πιπεριές   Αγ. Γεωργίου, τις ντομάτες Ριζωμάτων, το ξακουστό μας βόιο κρέας, το ρεβανί Βέροιας, τα τυριά μας με κορυφαίο τον μπάτσιο, το μέλι, σε ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην δική μας ΑΝΗΜΑ και τον Σύλλογο γευσιγνωσίας γαστρονομίας «Κάρανος» που μαζί τους ξεκινήσαμε το πρώτο μας εγχείρημα το 2017 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ακολούθησαν τότε και τους ευχαριστώ, η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, η Εταιρεία Σαλάτας «Βεζύρογλου», τα Τυροκομικά «Μπέλας», το Τυροκομείο «Τρεμπελής», ο Βοοτροφικός Σύλλογος Ημαθίας,  η Φάρμα «Κουτσιώφτη», o ΑΣ Επισκοπής, o ΑΣΟΠ Επισκοπής,  η TASTY FRUIT, η εταιρεία «Bee of Naousa»  και οι εκλεκτοί σεφ εστιατορίων της Ημαθίας,  Νίκος Μαλλιάρας, Νικόλαος Γκότσης, Βασίλης Λαφάρας και Στέφανος Λαφάρας.

Το 2022 στην Κρήτη βρέθηκαν μαζί μας οι επιχειρήσεις. MIDAS GARDEN, TO “MELENIO” Aλεξάνδρειας, Βεζύρογλου, οι Οινοποιοί μεμονωμένοι KAPPA, VAENI, ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ, ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ, «Εκείμερος» (Πελαγία/Σάββας), «Απ΄’αλλού» (Τάσος Ιακωβίδης), «4 Εποχές» (Βασίλης Λαφάρας), Χαλβάς «Κανδύλας», Τυροκομικά «Φαρμάκη». Τους ευχαριστώ.

Μαζί μας και πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ημαθίας που έδωσαν, στους κρητικούς και τους τουρίστες του Ηρακλείου, μια γεύση από τον πλούσιο πολιτιστικό μας θησαυρό.

Ο Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες αναβίωσε το μοναδικό δρώμενο της Νάουσας ενώ η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Νικομήδειας παρουσίασαν το δρώμενο των Μωμόγερων.

Το 2023 στην 87η ΔΕΘ το Imathia Quality μας ακολουθούν το εστιατόριο «Εκείμερος» (Πελαγία/Σάββας) Αλεξάνδρεια, το εστιατόριο «Απ΄’αλλού» (Τάσος Ιακωβίδης) Βέροια, το εστιατόριο «4 Εποχές» (Βασίλης Λαφάρας) Νάουσα, το εστιατόριο «Το Χάραμα» (Στέφανος Λαφάρας) Αρκοχώρι, η εταιρεία Fish Farm (Κελεσίδης Στέλιος, Γεωργιανοί), το Εργαστήριο «Το Κονάκι» (Καρύδας Αλ./Νάουσα), ο ΤΟΒ, το ICON FACE (Μανώλης Τσιτούρας), η Ε.Λ.Π. Νάουσας, η «Εστία Ρουμλουκιωτών», ο Όμιλος «Αράπιτσα»  και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας.

Στο πλευρό μας και μια σειρά από επιχειρήσεις που μέσω του Επιμελητηρίου Ημαθίας μας ακολούθησαν σε οργανωμένα περίπτερα στην Θεσσαλονίκη.

Φέτος στην 88η ΔΕΘ και πάλι στην Θεσσαλονίκη μας ακολουθούν και τους ευχαριστώ, το εστιατόριο «Εκείμερος» (Πελαγία/Σάββας), «Αγγελικόν» (Κυριάκος Παπαδόπουλος), Thomas Catering (Λευτέρης Παλικαρίδης), «O Πλάτανος» (Αντώνης Μουστάκας) Βέροια, «The Wonders Cafe Bar» (Ιάκωβος Ορφανίδης). Επίσης συμμετέχουν ο  Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βέροιας, «Εκ φύσεως» Φυτειάς (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Φυτειας), ο Τουριστικός Όμιλος Σελίου, το Εργαστήριο και κατάστημα προϊόντων υγιεινής διατροφής «Αdamelon», το Tυροκομείο «ΦΑΡΜΑΚΗ», το Κτήμα Διαμάντη – Παραδοσιακά Προϊόντα, το Εργαστήριο «Το Κονάκι» (Καρύδας Αλ. / Νάουσα), η εταιρεία ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ (Αλεξάνδρεια), το «ICON FACE» (Μανώλης Τσιτούρας), ο ΤΟΒ μαζί με Εργαστήριο Damianos Icon /Ilidanos και το εργαστήριο  «To πρόβατο στο μπάνιο» και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι: ΕΛ.Π. Νάουσας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, ο Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες και  Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν ενεργά την ιδέα και εργάστηκαν για την επιτυχία της.

Χωρίς όλους εσάς, το Imathia Quality δεν μπορεί να υπάρχει, να εξελιχτεί.

Εμείς ήμασταν η αφορμή για να «συναντηθούμε» και να γίνουμε ομάδα. Εσείς είστε η ψυχή και το σώμα. Είστε αυτοί που μέσα σε λίγα χρόνια, καταφέρατε να κάνετε το Imathia Quality μια εξωστρεφή, ομαδική δράση, που προβάλλει δυναμικά τον τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό πλούτο της Ημαθίας.

Χάρη σε εσάς μια απλή ιδέα έγινε ένας πετυχημένος θεσμός.

Σας ευχαριστώ».

banner-article

Ροη ειδήσεων