Οικονομία Πολιτική

Έτσι μας κορόιδευαν (και μας κοροϊδεύουν) η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τιμές στην ενέργεια! |video

Τρέμουν οι «αγορές» και οι μεγαλοπάρχοι ενέργειας από τη νέα επιστολή Μητσοτάκη (η προηγούμενη ήταν για την ακρίβεια) στην πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν! Ο πρωθυπουργός, με επιστολή του,  την καλεί να παρέμβει ώστε η  Κομισιόν  να αναλάβει πρωτοβουλίες  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην κοινή αγορά ενέργειας.

Αυτά που λέει ο Μητσοτάκης περί «στρεβλώσεων», αλλά και όλη η λογική της «παρέμβασης» που υποτίθεται πως ζητά, είναι απλά… «αριστείες» για να φαίνεται ότι κάτι κάνει. Καμία «στρέβλωση» δεν ευθύνεται για τις τιμές στην ενέργεια. Οι όποιες «στρεβλώσεις« βασίζονται πάνω στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο (καπιταλισμός λέγεται) που παραδίδει την ενέργεια σε εκείνους έχουν μπουκώσει από τα υπερ-κέρδη.

Έχουμε, όμως, ορισμένες απορίες για όλους εκείνους που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μας έλεγαν πως όλα τα ζητήματα θα τα ρυθμίσει η «αγορά» και ο «ανταγωνισμός».

Πού πήγε εκείνη η… πετυχημένη «συνταγή» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (εκείνο που φτιάχτηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ);

Πού πήγε εκείνες χαρούμενες δηλώσεις του αγαπημένου υπουργού του Μητσοτάκη, του Κωστή Χατζηδάκη για το Target Model; Θυμίζουμε τι έλεγε στις 29/10/2020: «Το Target Model είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μετά από πολλούς μήνες εντατικής προετοιμασίας –για να υπερκαλύψουμε καθυστερήσεις χρόνων- υιοθετούμε επιτέλους το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. (…). Την 1η Νοεμβρίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική αγορά ενέργειας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των χρόνιων στρεβλώσεων που τη χαρακτηρίζουν. (…) Είναι μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Που πήγαν εκείνες οι… παλικαρίσιες διαβεβαιώσεις του Χατζηδάκη που δήλωνε πως δεν θα υπάρχουν αυξήσεις στο ρεύμα (θαυμάστε τον και σε βίντεο);

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Οι κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα ψάχνουν πρόεδρο και… ταυτότητα, «έπαιζαν» με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, πριν το θεσμοθετήσουν για τα καλά.

Για την ακρίβεια κοροϊδευαν τον κόσμο: Στο πρώτο βίντεο ο πρώην υπουργός  του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, όταν υποστήριζε πως από το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα βγούνε κερδισμένοι καταναλωτές. Στο δεύτερο βίντεο με τη σειρά: Ο Σκουρλέτης να κραυγάζει για κατάργηση του «νεοφιλελεύθερου κατασκευάσματος» που λέγεται Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ο Τσακαλώτος να ρωτάει με αγωνία: «Θέλετε ή δεν θέλετε να ολοκληρωθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας;». Ο Βίτσας να δηλώνει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν απαίτηση από την τρόικα. Ο Σταθάκης να υποστηρίζει πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει σχέση με τις δεσμεύσεις στην τρόικα. Ο Τσίπρας να λέει ότι ήταν ευρωπαίκη οδηγία και στη συνέχεια σε άλλη δήλωση να δηλώνει περήφανος για την θεσμοθέτηση του, τάζοντας και μειωμένες τιμές ενέργειας. Και στο τέλος ο Τσίπρας (ο Γιώργος Τσίπρας, όχι ο Αλέξης) να λέει πως το  Target Model (αυτό περιέγραφε και ο Χατζηδάκης της ΝΔ- δείτε πιο πάνω) είναι κακό πράγμα, ενώ λίγο νωρίτερα ο Τσίπρας (ο Αλέξης) να το παρουσίαζει ως καλό πράγμα…

imerodromos.gr

=

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας