Ελλάδα Υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Με ομαδικές παραιτήσεις προειδοποιούν οι γιατροί για το «άγονο Β»

Με ομαδική παραίτηση και δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά την κατάταξη του νοσηλευτικού ιδρύματος σε «άγονο Β» από «άγονο Α».

Ειδικότερα, όπως διαμηνύουν με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ομαδικές παραιτήσεις εάν δεν τους διασφαλιστούν τα αυξημένα κίνητρα για την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών Μεσσηνίας με επιστολή του, προς το Υπουργείο Υγείας, τονίζει την καθοριστική συμβολή του στην ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών της 6ης ΥΠΕ, υπενθυμίζοντας την μεγάλη προσέλευση του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά εκτιμούν ότι πρόκειται για τη «χαριστική βολή» σε ψήφισμά τους και τονίζουν ότι η προηγούμενη κατάσταση του «άγονου Α» είχε εξασφαλίσει αποτέλεσμα, με  την προσέλκυση γιατρών.

«Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή, ενώ είναι γνωστός ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού τον οποίο εξυπηρετεί κατά τη θερινή περίοδο» τονίζεται στο ψήφισμα.

Η εν λόγω υγειονομική μονάδα εξυπηρετεί όχι μόνο την περιοχή της Καλαμάτας αλλά και την ευρύτερη, με αποτέλεσμα το προσωπικό να αντιμετωπίζει «ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας». Από τα ίδια τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι είναι το πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και τρίτο πανελλαδικώς.

Η υποστελέχωση του φτάνει έως το 50% του προσωπικού σε συγκεκριμένες κλινικές προξενώντας εργασιακή εξουθένωση στους εργαζόμενους. Το Σωματείο τονίζει ακόμη ότι το 50% των προκηρύξεων για γιατρούς όπως  είναι παθολόγοι και οικολόγοι βγαίνουν άγονες έως 100%. Γι’ αυτό το Σωματείο ζητά το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει την απόφαση υποβάθμισης του. «Σε αντίθετη περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων ιατρών του νοσοκομείου δηλώνει ενυπόγραφα την ξεκάθαρη πρόθεσή της να παραιτηθεί ομαδικά».

Οι γιατροί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου την Πέμπτη 12 Σεπτέμβριου στη 13.00 το μεσημέρι και καλούν πολίτες και φορείς να υπογράψουν το ψήφισμα για την επαναφορά του νοσοκομείου σε «άγονο Α».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας