Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ξεκίνησαν από τους τραυματίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου | photos – videos
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που διεξάγονται αυτή την περίοδο στο Παρίσι, δίνουν μια λάμψη ελπίδας σε πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Γιατί υπάρχουν εκατομμύρια άτομα με αναπηρία.
Οι Αγώνες, όμως δεν ξεκίνησαν ακριβώς έτσι. Ξεκίνησαν σαν μέσο θεραπείας των χιλιάδων τραυματιών του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, είτε αυτοί ήταν στρατιωτικοί, είτε ήταν απλοί πολίτες.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 29 Ιουλίου του 1948, ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, ο γιατρός Γκούτμαν διοργάνωσε τους πρώτους αγώνες για αθλητές με αναπηρικό αμαξίδιο. Οι αγώνες αυτοί, αρχικά ονομάστηκαν «Αγώνες Στόουκ Μάντεβιλ» (από το όνομα του νοσοκομείου), και συμμετείχαν 16 άντρες στρατιωτικοί και γυναίκες που αγωνίστηκαν στην τοξοβολία.
Το 1952, Ολλανδοί βετεράνοι του πολέμου συμμετείχαν κι αυτοί στους αγώνες, κι έτσι δημιουργήθηκαν οι «Διεθνείς Αγώνες Στόουκ Μάντεβιλ».
Οι πρώτοι «Παραολυμπιακοί Αγώνες» πραγματοποιήθηκαν επίσημα, το 1960, στη Ρώμη (που φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες), με τη συμμετοχή 400 αθλητών από συνολικά 23 χώρες, κι από τότε διοργανώνονται κάθε 4 χρόνια, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 1964, δημιουργήθηκε ο Διεθνής Οργανισμός Αθλητισμού ΑμεΑ (ISOD), ο οποίος εισηγήθηκε και πίεσε για τη συμμετοχή των τυφλών και ακρωτηριασμένων αθλητών (Τορόντο 1976), αλλά και των εγκεφαλικά παράλυτων και παραπληγικών αθλητών (Άρνεμ 1980).
Τέλος τον Σεπτέμβριο του 1988, στο Νίσεντορφ, ιδρύθηκε η «Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή», που είναι το ανώτερο όργανο του παραολυμπιακού κινήματος.
Την ίδια χρονιά, το 1988, άρχισε και η Ελλάδα να στέλνει επίσημες αποστολές στους «Παραολυμπιακούς Αγώνες».
Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν κάποια αγωνίσματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες -ήμουν ένας από αυτούς στην Αθήνα του 2004- πήραν ένα μεγάλο μάθημα δύναμης και καρδιάς…