Άρθρα Βέροια Βιβλίο

Διαβάζοντας τις σημειώσεις ενός «αποτυχημένου» γιόγκι / παρουσίαση βιβλίου του Βασίλη Δασκαλάκη από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Στα έντονα και παρατεταμένα κύματα καύσωνα που χαρακτήρισαν το φετινό καλοκαίρι, πνοή δροσιάς για κάθε φίλο της ποίησης αποτέλεσε η νέα ποιητική συλλογή του Βασίλη Δασκαλάκη,  που  από χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία του στα Βεροιώτικα Γράμματα με τις ποιητικές του εμπνεύσεις  και δημιουργίες,  που γίνονται αποδεκτές με ευνοϊκά σχόλια, όπως οι προηγούμενες  προσωπικές εκδόσεις με τίτλους «Διαδικασία Αναβολής», «Προσομοίωση» και «Παράλληλη Μνήμη»

Η νέα ποιητική συλλογή με τον αλληγορικό αλλά και συμβολικό τίτλο «Σημειώσεις ενός αποτυχημένου γιόγκι» είναι το νεώτερο λογοτεχνικό έργο του Βασιλική Δασκαλάκη, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη σειρά «ΠΟΙΗΣΗ 96» του εκδοτικού οίκου «ΚΟΥΚΚΙΔΑ» που διαγράφει μια θεαματική πορεία στον χώρο των ποιοτικών εκδόσεων.

Περιδιαβαίνοντας στους στίχους των νέων ποιητικών πειραματισμών του Βασίλη Δασκαλάκη, αναπόφευκτα ανακαλούμε στη σκέψη   την διατύπωση του  Χόρχε Λουίς Μπόρχες, σύμφωνα την οποία η ποίηση αποτελεί  την έκφραση του ωραίου, μέσα από  λέξεις περίτεχνα υφασμένες μεταξύ τους.

Στον ορισμό αυτό του Μπόρχες   εντάσσεται και  η ποίηση του Βασίλη Δασκαλάκη που  απαλλαγμένη από συμβατικές δεσμεύσεις ποιητικής έκφρασης και διατύπωσης, περιγράφει με την μορφή «ποιητικών σημειώσεων», εμπειρίες και συναισθήματα της διαχρονικής  καθημερινότητας.

Η κατ αρχή προσέγγιση του αναγνώστη στον τίτλο «Σημειώσεις ενός αποτυχημένου γιόγκι»,  τον παραπέμπει στην θεωρητική εικόνα του  επίδοξου μύστη της ινδικής φιλοσοφικής ενασχόλησης  «γιόγκα» ως φυσικής, νοητικής  και ψυχικής  πρακτικής.

Ο γιόγκι προσεγγίζει την «γιόγκα» με αφοσίωση, και  αγωνίζεται συνεχώς να αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, τελειοποιώντας τον εαυτό του, με απόλυτη αφοσίωση στις  αξίες της ζωής, όπως είναι η ειρήνη, η ηρεμία, η γαλήνη, η αφοσίωση και η ισορροπία, έτσι ώστε να καταφέρει να φτάσει σε σημείο να γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό του.

Εξυπακούεται ότι η σταθερή και αποκλειστική προσήλωση στη «γιόγκα», αποτελεί προϋπόθεση για τον μύστη αυτής της φιλοσοφικής ενασχόλησης, ώστε έτσι να καταφέρει να οδηγηθεί στην απελευθέρωσή του από προϋπάρχοντες περιορισμούς και να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τηρουμένων των αλληγορικών συσχετισμών με τον δυτικότροπο ρυθμό καθημερινότητας, κάθε άνθρωπος που δίνει τον αγώνα της ζωής, αποτελεί κατ ουσία και έναν γιόγκι που προσπαθεί διαρκώς και δια βίου, να ανέλθει σε ψηλότερα επίπεδα απόδοσης των προσπαθειών του.

Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχουν «αποτυχημένοι γιόγκι» όπως απολογητικά καταγράφεται στον τίτλο της νέας ποιητικής συλλογής του Βασίλη Δασκαλάκη, καθόσον ο αγώνας του κάθε γιόγκι διαρκεί δια βίου και δεν αναστέλλεται, χάριν κάποιου απολογισμού της επιτυχίας ή αποτυχίας  των προσπαθειών του.

Προφανώς δια του όρου «αποτυχημένος» υπονοείται  η περιστασιακή απογοήτευση που αισθάνεται κάθε άνθρωπος, όταν οι προσδοκίες του δεν ικανοποιούνται στο βαθμό που ο ίδιος αναμένει.

Είναι αναμενόμενο ότι οι διαδρομές, τόσο ενός αυθεντικού γιόγκι της ινδικής παράδοσης, όσο και ενός γιόγκι της δυτικότροπης καθημερινότητας, αποτελούν πηγές ποιητικής έμπνευσης  όπως  τις αποδίδει στην νέα του ποιητική συλλογή ο Βασίλης Δασκαλάκης.

Ο ευρηματικός τίτλος «Σημειώσεις ενός αποτυχημένου γιόγκι», της  ποιητικής έκδοσης του Βασίλη Δασκαλάκη,  προϊδεάζει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο και την αλληγορία  που εμπεριέχονται στους στίχους της συλλογής, που θα μπορούσαν εν δυνάμει να εμπνευσθούν από τα ατομικά βιώματα του καθενός.

Ο ποιητής προδιαθέτει τον αναγνώστη για το περιεχόμενο των λογοτεχνικών του δημιουργιών καθώς τις ορίζει ως «Σημειώσεις», πράγμα το οποίο παραπέμπει στην τήρηση ενός ιδιότυπου ημερολογίου, στο οποίο καταγράφονται με ποιητικό τρόπο εμπειρικές καταστάσεις και βιοτικά συναισθήματα.

Ο ποιητής σε στιγμές ενατένισης

Ο Βασίλης ως γνήσιος Κρητικός, διατηρεί έντονα τα βιώματα και τις παραδόσεις του τόπου προέλευσης του,  αφήνοντας  να αναβλύζει από μέσα του πλούσια η  ποιητική έμπνευση, ενώ ως αυθεντικός Βεροιώτης  αποδίδει στην πόλη που επέλεξε να ζήσει, να αναπτυχθεί  και να δραστηριοποιηθεί, το προϊόν της πνευματικής του δημιουργίας.

Αποτελεί άλλωστε χαρακτηριστικό στοιχείο του διαχρονικού προσώπου της Βεροίας, η πολιτιστική ποικιλότητα που την χαρακτηρίζει από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και τα τωρινά, καθώς η πόλη υπήρξε πάντα τόπος εγκατάστασης ανθρώπων διαφόρων πολιτιστικών προελεύσεων και παραδόσεων.

Ο αναγνώστης της ποίησης του Βασίλη Δασκαλάκη, παρασύρεται και συμμετέχει στην έμπνευση του ποιητή.

Αισθάνεται ότι και ο ίδιος βιώνει τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν τον στίχο.

Ο ποιητής στην νέα του έκδοση περιλαμβάνει 33 ποιήματα τα οποία κατατάσσει σε τρεις ενότητες με τους συμβολικούς τίτλους, «Κρυφό Τετράδιο», «Δάσκαλε…» και «Αψίδα της Ήττας».

Δεν είναι τυχαίος ο αριθμός «33» των ποιημάτων  που επιλέχθηκαν να συμπεριλαμβάνονται στην  έκδοση.

Στην μελέτη της «αριθμολογίας», ο αριθμός «33» συμβολίζει την   φροντίδα και προστατευτική ενέργεια, την συναισθηματική χαρά και δημιουργικότητα, την ψυχική και σωματική ισορροπία, τον ανθρωπισμό  και την πνευματικότητα.

Αναδεικνύονται δηλαδή με τον αριθμό «33»  όλα τα στοιχεία που καθορίζουν έναν  γιόγκι ο οποίος  εντρυφεί  στην φιλοσοφία «γιόγκα», κρατώντας «σημειώσεις» που μετουσιώνει σε ποιητικούς στίχους.

Στα ποιήματα που εμπεριέχονται σε κάθε ενότητα της ποιητικής συλλογής του Βασίλη Δασκαλάκη, πέραν των συναισθηματικών περιγραφών που απορροφούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, περιλαμβάνονται και διακριτικές αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα, βιβλιογραφικές παραπομπές και γεωγραφικά στοιχεία, που λεπτομερώς επεξηγούνται στις «Σημειώσεις» που ακολουθούν τις ενότητες. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η εικαστική πλαισίωση της ποιητικής συλλογής την οποία επιμελήθηκε ο Ηλίας Μάντζος.

Τα χαρακτηριστικά εικαστικά μοτίβα που πλαισιώνουν το πρόσθιο και το οπίσθιο εξώφυλλο της έκδοσης, καθώς και τους εσωτερικούς τίτλους κάθε ενότητας, παραπέμπουν στην φιλοσοφία των αυθεντικών γιόγκι, ενώ εμπνέονται από την τεχνοτροπία που ανέπτυξε ο διακεκριμένος ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης. 

Ιδιαίτερος συμβολισμός ενέχεται και στην αφιέρωση της ποιητικής συλλογής από τον ποιητή, στην «Μούσα» του και στον «Ποιητικό Πυρήνα».

Ως «Μούσα» βέβαια εννοείται κατ αρχήν η θεωρητική ομηρική έννοια την οποία επικαλείται ο ποιητής στην δημιουργία του, αλλά ασφαλώς και η επίγεια σύντροφος που τον εμπνέει, τον στηρίζει, τον ενθαρρύνει και τον ωθεί στο ποιητικό του έργο.

Ο «Ποιητικός Πυρήνας» βέβαια είναι η γνωστή ομάδα Βεροιωτών Ποιητών με σημαντική συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της Βέροιας, στην οποία εντάσσεται και ο ποιητής Βασίλης Δασκαλάκης.

Ο αναγνώστης  καθώς περιδιαβαίνει τις σελίδες της ποιητικής συλλογής,  ανατρέχει στις δικές του βιωματικές καταστάσεις και   ασυναίσθητα μετατρέπεται  σε έναν υποσυνείδητο γιόγκι  που με οδηγό  τον ποιητή των «Σημειώσεων» αναζητά τις απαντήσεις  στους σύγχρονους προβληματισμούς.

Πέραν  της λογοτεχνικής πνοής που επιφύλαξαν εν μέσω του θερινού καύσωνα οι «Σημειώσεις ενός αποτυχημένου Γιόγκι», η νέα ποιητική συλλογή του Βασίλη Δασκαλάκη αποτελεί  μια εκλεκτή συντροφιά για κάθε εποχή και περίσταση, αφού η αναπόληση, η νοσταλγία και η κριτική σκέψη, ως  ποιητικές έννοιες αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της πνευματικής υπόστασης κάθε ανθρώπου.

Για τον αναγνώστη που προσεγγίζει τις «Σημειώσεις ενός αποτυχημένου γιόγκι» είτε στο κλιματιζόμενο αστικό περιβάλλον, είτε σε ένα από τους πανέμορφους παραθεριστικούς τόπους, η νέα ποιητική συλλογή του Βασίλη Δασκαλάκη αποτελεί ένα απαραίτητο συμπλήρωμα διακοπών, αλλά και μια διαρκή πηγή έμπνευσης, αναζήτησης  και συναισθηματικής πληρότητας, για κάθε εποχή.

Σε εναρμόνιση με τον τίτλο   της ποιητικής συλλογής παρατίθεται ενδεικτικά η πρώτη ποιητική σύνθεση της ενότητας «ΑΨΙΔΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ», με τίτλο «Η προσευχή ενός αποτυχημένου γιόγκι».

Από τον καταιγισμο της γνώσης

τους κάθε λογής θεραπευτές

τους φιλόδοξους life coaches

τους ερμηνευτές ονείρων

τους γνώστες των δυνάμεων των φυτών

και εν γένει απ΄όλους

τους πνευματικούς συμβούλους

Κύριε, σώσε μας!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας