Πολιτική

«Τιμή μου να διαγραφώ» / η απαντητική επιστολή του Χρ. Σπίρτζη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση περνά ο πρ. υπουργός ● Προειλημμένη απόφαση θεωρεί τη διαγραφή του ● «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», η τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ● Τι απαντά για τη διαρροή της καταγγελίας εις βάρος του και για τα 70 μέλη, που ζητούν την παραπομπή του

Tο σημαντικότερο επεισόδιο -αν δεν υπάρξουν νέα γεγονότα- πριν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, είναι η εισήγηση, προς την Κ.Ε., της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη. Η Επιτροπή είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Τρίτη, όμως, ο πρώην υπουργός από την Πέμπτη έχει στείλει την απάντησή του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αντί εξηγήσεων, ωστόσο, επιλέγει, από θέση κατηγορουμένου, να περάσει σε θέση κατήγορου κατά του προέδρου του κόμματος, του επιτελείου του, της Επιτροπής Δεοντολογίας αλλά και κατά των μελών που τον κατήγγειλαν για αντικομματική συμπεριφορά.

Στην επιστολή που έχει ως αποδέκτες τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Γιάννη Μπενίση, τα μέλη του οργάνου, με κοινοποίηση στη γραμματέα της Κ.Ε., Ράνια Σβίγκου, ο Χρ. Σπίρτζης αναπτύσσει εν πρώτοις ένα πολιτικό σκεπτικό: «Είναι προφανές ότι ακόμη και τον Αύγουστο αντί να ασχολούμαστε με την κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα, την οικονομία, τις φυσικές καταστροφές, την απόγνωση και τα αδιέξοδα των συμπολιτών μας, την άδικη και ληστρική φορολόγηση, τη στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τον εργασιακό μεσαίωνα, τη θεσμική εκτροπή των υποκλοπών και τα θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό, ασχολούμαστε με ζητήματα αλλότρια με την πολιτική, όπως ακριβώς συνέβη καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και με την εσωστρέφεια που προκαλεί τόσο ο πρόεδρος όσο και οι υποστηρικτές του».

Και, πιο χαρακτηριστικά, σε άλλο σημείο, «με την επιλεγείσα τακτική του “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν” του προέδρου και των υποστηρικτών του, τη διατύπωση από τον Στέφανο Κασσελάκη θέσεων ξένων με τις αρχές και τις θέσεις του κόμματός μας αλλά και τη δημιουργία θεμάτων που προκαλούν συνεχώς εσωστρέφεια και τοξικό κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εξυπηρετείται η Ν.Δ. και μόνο».

«Να διερευνήσετε την καταγγελία μου για τη δημόσια τοποθέτηση του Στ. Κασσελάκη, ότι το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία», ζητά από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Κατά την άποψή του, «δυστυχώς η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα δεν περιλαμβάνεται στα ενδιαφέροντα του μικρόκοσμου της κομματικής γραφειοκρατίας της Κουμουνδούρου. Με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του κόμματος δεν μπορεί να ανακτηθεί η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα που απαιτείται για ένα κόμμα που θέλει να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Συνέπεια των παραπάνω είναι να παγιώνεται στους πολίτες η αντίληψη ότι το κόμμα μας δεν μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για τον ελληνικό λαό, συρρικνώνοντας καθημερινά τη δύναμή μας και διαλύοντας τη συνοχή στο εσωτερικό μας».

«Προαποφασισμένο»

Μετά το πολιτικό σκεπτικό, ο Χρήστος Σπίρτζης επιχειρηματολογεί γιατί η διαγραφή του είναι προειλημμένη, όπως πιστεύει, απόφαση. Το μαρτυρούν «τα μέχρι σήμερα γεγονότα, που περιλαμβάνουν και τις πράξεις και τις αποφάσεις της επιτροπής δεοντολογίας», με κορυφαία, ίσως, απόδειξη, την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου «σας υπέδειξε τις διαδικασίες και τη διαγραφή μου».

Επιπροσθέτως, ζητά «όπως ορίζεται στο καταστατικό μας, να διερευνήσετε την καταγγελία μου για τη δημόσια τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ότι το ΝΑΤΟ είναι ιερή συμμαχία, που θίγει το αξιακό πολιτικό και ιδεολογικό μας πλαίσιο, αμαυρώνοντας την εικόνα του κόμματός μας, είναι ενάντια στις αρχές μας και στις θέσεις όλων των Συνεδρίων και όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Σε σχέση με την καταγγελία των 70 μελών, καταγγέλλει ότι παρατίθενται τα ονόματά τους χωρίς υπογραφή, επίσης «δεν έθεσαν το θέμα στις οργανώσεις μελών Πεντέλης και Διονύσου, που είμαι μέλος, ούτε στις Νομαρχιακές Βόρειας Αθήνας ή Ανατολικής Αττικής ούτε στην Κεντρική Επιτροπή. Ανήκουν σε διαφορετικές οργανώσεις μελών, σε διαφορετικές νομαρχιακές επιτροπές, μετέχουν σε διαφορετικά όργανα ή δεν μετέχουν καθόλου, από διαφορετικές ακόμη και γεωγραφικά ενότητες. Είναι όμως προφανές ότι όταν κατατίθεται καταγγελία 70 μελών, που ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οργανώσεις μελών, διαφορετικές νομαρχιακές οργανώσεις και όργανα, σε ένα ενιαίο κείμενο, αυτό αποτελεί από μόνο του, τον ορισμό συγκρότησης φράξιας, που απαγορεύεται από το Καταστατικό μας και ως εκ τούτου όφειλε όχι μόνο να απορριφθεί αλλά να κληθούν για εξηγήσεις οι 70 υπογράφοντες».

Ενα άλλο θέμα, στο οποίο εστιάζει, είναι η δημοσιοποίηση της καταγγελίας «από διαρροές του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως ισχυρίζονται πολλοί δημοσιογράφοι, έγινε δύο ημέρες πριν την κοινοποιήσετε σε εμένα, την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, την ίδια μέρα με την αποκάλυψη ότι ο Δ/ντής του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σ. Χ. Παπαδάκης, έστειλε sms, σε λίστα με τον τίτλο “Ηλίθιοι”, που συμμετέχει ο υβριστής μας, κ. Ν. Μωραΐτης, γράφοντας “Αύριο πρέπει να τον φάει”». Την επιτροπή δεν απασχόλησε η διαρροή του εγγράφου, δηλώνει εξ άλλου και στέλνει το μήνυμα, «το ότι δεν μιλάμε δημόσια για όσα τραγικά και ευτελή έχουν γίνει στο προηγούμενο διάστημα, με την ανοχή, και με την καθοδήγηση υποστηρικτών και συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, δεν σημαίνει ότι δεν τα γνωρίζουμε».

Στο διά ταύτα του «κατηγορώ» του Χρ. Σπίρτζη, «είναι τιμή μου και το λέω πραγματικά με υπερηφάνεια, να διαγραφώ γιατί εκφράζω τις θέσεις μου, τις απόψεις μου και τις προτάσεις μου, σύμφωνα με το καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και της προοδευτικής παράταξης».

Ο Α. Παπανδρέου

Δηκτικός και ο επίλογος της επιστολής, «παρακαλώ για την αποστολή των στοιχείων που σας ζήτησα προκειμένου να σας απαντήσω στην ουσία της καταγγελίας των 70 μελών, ώς τις 2 Σεπτέμβρη 2024, γιατί στις 3 Σεπτέμβρη πολλοί από τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιορτάζουμε την ίδρυση από τον Ανδρέα Παπανδρέου ενός νικηφόρου, πατριωτικού, αριστερού κινήματος, που άλλαξε τη χώρα και την πορεία της».

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας