Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Αστείες δικαιολογίες Γεωργιάδη για τις αυξήσεις σε εκατοντάδες φτηνά φάρμακα

Επένδυσε στο αφήγημα πως με τις αυξήσεις δεν θα δημιουργούνται «τεχνητά ελλείμματα» και ισχυρίστηκε πως «επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει»

Νέες τιμές (προς τα… πάνω) ισχύουν από σήμερα σε 850 φαρμακευτικά σκευάσματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω συμμετοχή (επιβάρυνση) των ασθενών και των ασφαλισμένων κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στις τιμές εκατοντάδων φθηνών φαρμάκων έρχονται εν μέσω της συνεχούς ακρίβειας που γονατίζει τα νοικοκυριά και ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με σταθερό βήμα, προχωρά τη διάλυση του ΕΣΥ, στο οποίο παρατηρούνται τεράστια κενά από γιατρούς.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε για άλλη μια φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και με αστείες δικαιολογίες, να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές ενέργειες: φτάνοντας ουσιαστικά στο σημείο να ισχυριστεί πως οι αυξήσεις στις τιμές έγιναν για χάρη των… πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εδώ και μήνες επενδύει στο αφήγημα ότι με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων δεν θα δημιουργούνται «τεχνητά ελλείμματα» λόγω… χαμηλής τιμής. Σύμφωνα με αυτό το εν λόγω αφήγημα, πολλά φάρμακα είναι δυσεύρετα λόγω «χαμηλών τιμών» και τεχνητών ελλειμμάτων που δημιουργούνται προκειμένου τα φάρμακα να εξαχθούν σε χώρες όπου λαμβάνουν υψηλότερες τιμές, παραδεχόμενη έτσι (η κυβέρνηση) πως το φάρμακο εκτός από τις φαρμακοβιομηχανίες είναι και για την ίδια εμπόρευμα. Σημειώνεται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ζήτησαν αυξήσεις σε περίπου 900 φάρμακα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, λοιπόν, κι οι σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «οι αυξήσεις προέκυψαν μετά από μία μακροχρόνια, σε δύο στάδια, διαφανή διαδικασία που έκανε ο @eof_gr. Κατά κανόνα, πρόκειται για προσαρμογές τιμών στον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, για φάρμακα που είχαν καθηλωθεί οι τιμές τους την τελευταία 10ετία, λόγω μειώσεων που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της κρίσης».

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, οι προσαρμογές εφαρμόστηκαν με αυστηρά κριτήρια και αφορούσαν σε μοναδικά φάρμακα, αναντικατάστατα, που βρίσκονται σε μακροχρόνιες ελλείψεις και η προμήθειά τους γίνεται μέσω ΙΦΕΤ σε σημαντικά υψηλότερες τιμές. «Επιπλέον, αφορούσαν κυρίως σε οικονομικές θεραπείες, που το κόστος υποκατάστασής τους ήταν πολύ υψηλότερο από τις αυξήσεις που δόθηκαν. Με τις εν λόγω προσαρμογές τιμών διασφαλίζονται η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικές θεραπείες, με χαμηλό κόστος συμμετοχής, η μείωση του κόστους θεραπείας και η προστασία της δημόσιας υγείας», ισχυρίστηκε σε σχετική του ανάρτηση ο υπουργός.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να πει ότι «Οι τίτλοι περί οικονομικής επιβαρύνσεως των ασθενών με 30.000.000 ευρώ είναι απολύτως παραπλανητικοί», προσθέτοντας: «Τα φάρμακα αυτά, λόγω της κάτω από το κόστος τιμής τους, ήταν είτε σε χρόνια έλλειψη, είτε σε πλήρη απόσυρση. Θυμηθείτε πόσες φορές ψάξατε οι ίδιοι για διάφορα φάρμακα και δεν τα βρίσκατε, ή πόσα δημοσιεύματα διαβάσατε σχετικά με τις ελλείψεις των φθηνών φαρμάκων. Αυτό το πρόβλημα λύσαμε σήμερα. Οι εταιρείες που τα παράγουν στην Ελλάδα αύξησαν ήδη την παραγωγή τους, λόγω των νέων τιμών και οι εταιρείες εισαγωγής (πχ για την ETOPOSIDE) ενώ τα είχαν αποσύρει, τα επαναφέρουν στα φαρμακεία».

Ισχυρίστηκε επίσης πως «επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα και τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα. Δηλαδή, οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή, της αντικατάστασης τους με άλλα ακριβότερα φάρμακα».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων