Ελλάδα

Ξεσηκωμός των κατοίκων για τις ανεμογεννήτριες στη Μάνη

Τριάντα επτά ανεμογεννήτριες σχεδιάζει να εγκαταστήσει η «Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.», στον Δήμο Δυτικής Μάνης και συγκεκριμένα στο Γαϊδοροβούνι και τους διπλανούς λόφους, απέναντι ακριβώς από τα χωριά Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιο Νίκωνα και ορατές φυσικά απ’ όλη την παραλιακή Μάνη.

Η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου έργου, έχει ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στην περιοχή και ήδη έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή ομάδα κατοίκων (Save Mani’s Mountains), η οποία συγκεντρώνει υπογραφές.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι κάτοικοι πρόκειται για 37 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων που η εταιρία σκοπεύει να εγκαταστήσει στο Γαϊδουροβούνι που, όπως επισημαίνουν, ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστές για την πλούσια βιοποικιλότητα και τα εκπληκτικά φυσικά τοπία τους. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει υποβάλει περιβαλλοντική μελέτη προς έγκριση και υπάρχει προθεσμία έως τις 12 Σεπτεμβρίου για την υποβολή ενστάσεων.

Όπως ενημερώνουν:

Ένας αφοσιωμένος δικηγόρος, ο κ. Τρύφωνας Κόλλιας, συντάσσει ήδη ένα τεκμηριωμένο κείμενο με αντιρρήσεις για να αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους αυτού του εγχειρήματος που θα δημοσιευθεί στο https://eprm.ypen.gr/. Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας τώρα περισσότερο από ποτέ! Συγκεντρώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές πριν τη λήξη της προθεσμίας για να συμπεριλάβουμε τα ονόματά σας στο κείμενο του δικηγόρου, δείχνοντας έτσι την αποδοκιμασία μας σε αυτήν την επιζήμια εξέλιξη.

Σταθείτε δίπλα μας για να προστατέψετε την περιοχή της Μάνης!

Αγαπάμε τη χώρα μας και υποστηρίζουμε πράσινες λύσεις, αλλά όχι σε βάρος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της ευημερίας μας. Πείτε όχι στις ανεμογεννήτριες!

Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να προσθέσετε το όνομά σας στο κείμενο αντιρρήσεων και να ακουστεί η φωνή σας: Για ιδιώτες https://forms.gle/Dfk4geCLA4dLqkJM7 – για νομικά πρόσωπα https://forms.gle/acD6DKPEqSTLfEg9A

Γιατί λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες;
  • – Οικονομικός αντίκτυπος: Το έργο θα υποβαθμίσει τον τουρισμό, τις αξίες γης και τον πρωτογενή τομέα, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική μας οικονομία.
  • – Εξαγωγή ενέργειας: Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αφορά το εθνικό δίκτυο και όχι την κοινότητά μας, ενώ εμείς θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε ακριβά την ενέργεια που λαμβάνουμε από τις μεγάλες εταιρείες.
  • – Οπτική και ακουστική ρύπανση, φωτορύπανση: Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα αλλάξουν για πάντα τη φυσική ομορφιά του τοπίου μας και θα δημιουργήσουν σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων.
  • – Καταστροφή του περιβάλλοντος: Η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών απειλεί την άγρια ζωή, ιδιαίτερα τα πτηνά. Μετά τη σύντομη διάρκεια ζωής τους δεν απομακρύνονται και αφήνουν πίσω τους τοξικά υλικά, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το περιβάλλον.
  • – Απειλή πυρκαγιάς: Με την περιοχή ήδη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, οι ανεμογεννήτριες θα μειώσουν την υγρασία του εδάφους, αυξάνοντας την ερημοποίηση και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και η πιθανότητα ατυχήματος ενισχύουν περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας