Κόσμος

Σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ – Η Μόσχα καταγγέλλει την εισβολή Αμερικανών μισθοφόρων στο Κούρσκ

Με σφοδρή επίθεση στο μέτωπο του Ντονέτσκ η Μόσχα, συνεχίζει την προέλασή της στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι καλεί τους «Δυτικούς Συμμάχους», να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει βαθιά τα εδάφη της Ρωσίας με τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως δέχθηκαν πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις χθες Τρίτη στα μέτωπα των κοινοτήτων Τόρετσκ και Πόκροβσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται πως στρατεύματα της Ρωσίας επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις γύρω από την Τόρετσκ, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας «Νιου Γιορκ», την κατάληψη της οποίας ανακοίνωσε επίσημα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη Πόκροβσκ, και τον σιδηροδρομικό σταθμό της που αποτελεί βασικός κόμβος μεταφοράς ουκρανικών στρατευμάτων στο ανατολικό μέτωπο. Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο έκανε λόγο για 49 επιθέσεις μόνο χθες Τρίτη, προσθέτοντας πως 13 μάχες παραμένουν σε εξέλιξη. Ήδη η πόλη έχει εκκενωθεί από τους αμάχους με εντολή του ουκρανικού γενικού επιτελείου και η διαφαινόμενη κατάληψή της θα οδηγήσει πιο κοντά στην κατάληψη όλης της επαρχίας του Ντονέτσκ από την Ρωσία.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε στο στόχαστρο ουκρανικής επιδρομής με drones εφόρμησης, «μιας από τις μεγαλύτερες» που έχουν εξαπολυθεί «ποτέ», κατ’ αυτόν, εναντίον της πόλης.

Η αντιαεροπορική άμυνα «πολλαπλών επιπέδων» της Μόσχας «μας επέτρεψε να αποτρέψουμε επιτυχώς όλες τις επιθέσεις. Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας του υπουργείου Άμυνας κατέρριψαν 10» drones, είπε ο Σεργκέι Σαμπιάνιν.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως συνολικά καταρρίφθηκαν 45 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της ρωσικής επικράτειας.

Ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν επίσης στην Παντόλσκ, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας της Ρωσίας, στην περιφέρεια Μπριάνσκ και στην περιφέρεια Τούλα, βόρεια της Μόσχας, στην Μπιέλγκοροντ, την Ραστόφ στα νοτιοδυτικά.

Ο Ζελένσκι ζητάει να επιτραπούν χτυπήματα με «δυτικά» όπλα «βαθιά στη Ρωσία»

Να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει βαθιά τα εδάφη της Ρωσίας με τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί, κάλεσε τους «Δυτικούς» «συμμάχους» ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας «μπλόφα» τις απειλές της Μόσχας για σαρωτική απάντηση, ακόμη και με πυρηνικά.

Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο «παιχνίδι» που μπορεί να εξελιχθεί σε μια γενικευμένη σύγκρουση στην Ευρώπη και μάλιστα με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εξάλλου, τα «μέτωπα» της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας εκτείνονται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει την προώθηση του ρωσικού στρατού στο μέτωπο παρά μόνο με την απόφαση που περιμένουμε από τους εταίρους μας για τις ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του ενώπιον Ουκρανών διπλωματών.

Αναφέρθηκε σε «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ που έχουν προμηθεύσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά απαγορεύουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιούν χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία από φόβο μήπως περάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας.

«Η αφελής, απατηλή έννοια των αποκαλούμενων κόκκινων γραμμών της Ρωσίας, η οποία κυριάρχησε στην αποτίμηση του πολέμου από μερικούς εταίρους, έχει καταρρεύσει αυτές τις μέρες κάπου κοντά στη Σούντζα», τόνισε στην ομιλία του, αναφερόμενος στη ρωσική συνοριακή πόλη της περιφέρειας Κουρσκ, που είναι ο τελευταίος ενεργειακός κόμβος διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη.

Τόνισε ότι η Ουκρανία, λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από τις «δυτικές» κυβερνήσεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα «δυτικά» όπλα για να χτυπήσει ορισμένους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους. Προέτρεψε τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» να είναι πιο τολμηροί, καθώς χρειάζονται «γενναίες αποφάσεις» και «θάρρος» στη στήριξη της Ουκρανίας για να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν έδαφος άνω των 1.250 τ.χλμ. και 92 τοποθεσίες στο Κουρσκ, από τις 6 Αυγούστου που ξεκίνησε η εισβολή. Στον ποταμό Σέιμ, οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει τρεις γέφυρες, αποκόπτοντας τον εφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία καταγγέλλει την συμμετοχή Αμερικανών μισθοφόρων στην εισβολή του Κούρσκ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι μισθοφόροι των ΗΠΑ πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ δημοσιογράφοι από πολλά μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εισήλθαν παράνομα στο ρωσικό έδαφος για να καλύψουν την επίθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα Στέφανι Χολμς για να μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία της για τις «προκλητικές ενέργειες των Αμερικανών δημοσιογράφων» και τη «συμμετοχή των αμερικανικών μισθοφόρων» κατά τη διάρκεια της εισβολής τους» στη Ρωσία.

«Τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν περί μη εμπλοκής στην επίθεση των νεοναζί της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, αποδεικνύοντας με κάθε σαφήνεια την εμπλοκή των ΗΠΑ ως άμεσου συμμετέχοντος στη σύγκρουση, στις κακόβουλες προθέσεις του Ζελένσκι», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο προειδοποίησε ότι οι ρωσικές διωκτικές αρχές θα ερευνήσουν τις ενέργειες των Αμερικανών πολιτών και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. «Όλοι οι ξένοι «ειδικοί» και μισθοφόροι που περνούν παράνομα τα σύνορα της χώρας μας γίνονται αυτομάτως νόμιμος στρατιωτικός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti»), από 902.gr /  imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων