Εκείνη τη χρονιά, η κεντρική εκδήλωση έκλεισε στο Σκοπευτήριο με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής (Ξυλούρης, Λοΐζος, Βενετσάνου, Ανδριόπουλος κ.ά.) να τραγουδούν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», οι περισσότεροι με υψωμένες γροθιές
Νόρα Ράλλη
Ήταν μόλις ένας χρόνος μετά την ηχηρή κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας ώς τον απόηχο της εισβολής στην Κύπρο και φυσικά της επίσης ηχηρής αντίστασης έστω και ενός μικρού αλλά ικανού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ηταν Σεπτέμβριος του 1975 όταν πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να μην είναι πια στην παρανομία. Από τότε έως σήμερα έχουν περάσει πενήντα χρόνια, με το φεστιβάλ να διαγράφει τη δική του ιστορική διαδρομή, δίπλα στα 106 χρόνια ΚΚΕ και στα 56 χρόνια ΚΝΕ.
Εκείνο, το πρώτο φεστιβάλ το θυμούνται ξεκάθαρα όσοι και όσες είναι παρόντες και παρούσες, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς δεν ανήκουν πια στο κόμμα. «Θυμάμαι ότι το ’75 το πλήθος ήταν τεράστιο», είχε δηλώσει σε σχετικό ρεπορτάζ για τα 45 χρόνια του φεστιβάλ πρώην μέλος του κόμματος. «Γενικά από το ’75 έως το ’85 υπήρχε μια συνεχής αναβάθμιση κυρίως στο πολιτιστικό κομμάτι, καθώς τότε το ΚΚΕ έκανε διάφορα ανοίγματα. Μέχρι και αφιέρωμα στον Χατζιδάκι έγινε. Σε όλη τη διαδικασία, από τα εισιτήρια μέχρι το στήσιμο του φεστιβάλ και την καλλιτεχνική του επιμέλεια, συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι! Ηταν σχεδόν φαραωνικό όλο αυτό: από απλά μέλη που κολλούσαν αφίσες έως τους μηχανικούς, τους τεχνικούς και φυσικά τους καλλιτέχνες». «Ηταν μια διαρκής αναζήτηση», μας είχε πει ένας άλλος.
Το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου 1975 στο γήπεδο του Ζωγράφου και ήταν τριήμερο. Η έναρξη έγινε με το συγκρότημα της μπουάτ «Ταμπούρι» και συνέχισε με συναυλίες των Μαρίζας Κωχ, Χρήστου Λεοντή, Σωτηρίας Μπέλλου, Νίκου Ξυλούρη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δόμνας Σαμίου και Τάνιας Τσανακλίδου. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου (πάνω από 300.000) έφτασαν από το πρωί, πριν ακόμη ανοίξει το φεστιβάλ τις πύλες του. Τότε οι εκδηλώσεις του ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και στα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου -παράνομου- φύλλου του «Οδηγητή» και έτσι προέκυψε και η ονομασία του: Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.
Φέτος, στις 7 του Σεπτέμβρη, το φεστιβάλ επιστρέφει στα ίδια μέρη, για μία και μόνη ξεχωριστή βραδιά. Κανονικά το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 18-21/9 στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη θα γίνει μια μεγάλη, επετειακή φεστιβαλική εκδήλωση στο γήπεδο Ζωγράφου, όπου και ξεκίνησε. Το πρόγραμμα εκείνης της μέρας περιλαμβάνει: ● Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979.
● Προβολή ντοκιμαντέρ του Κ.Σ. της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, με τίτλο: «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός». Για το ντοκιμαντέρ παραχώρησαν συνεντεύξεις οι διατελέσαντες γραμματείς του Κ.Σ. της ΚΝΕ Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος και ο νυν γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.
Ταυτόχρονα συμμετέχουν, με μαρτυρίες-συνεντεύξεις, οι εξής: Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.
● Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα φεστιβάλ.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σε διάφορα σημεία της χώρας (σ.σ. ήταν εξάλλου απόφαση ήδη από το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ να διαχυθούν οι εκδηλώσεις του και εκτός Αθηνών) και θα κορυφωθούν το τετραήμερο 18-21/9 στο Πάρκο «Τρίτση». Οσο για το κεντρικό σύνθημα της φετινής, επετειακής διοργάνωσης, δεν είναι άλλο από το: «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Εκεί, το Σάββατο 21/9 στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.
Έως τότε ωστόσο, ακριβώς χάρη στον επετειακό του χαρακτήρα, το φεστιβάλ θα «περάσει» από όλα τα μέρη της Αθήνας όπου έγινε μέσα σε αυτή την πεντηκονταετία: το γήπεδο Ζωγράφου θα είναι ο τελευταίος σταθμός μιας «διαδρομής» που συμπεριλαμβάνει την Καισαριανή, την Γκράβα, την Πανεπιστημιούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως τη δεύτερη χρονιά του (1976), το φεστιβάλ στήθηκε σε μόλις 36 ώρες (!), καθώς ο χώρος στην Καισαριανή δεν παραχωρήθηκε νωρίτερα στην ΚΝΕ.
Εκείνη τη χρονιά, η κεντρική εκδήλωση έκλεισε στο Σκοπευτήριο με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής (Ξυλούρης, Λοΐζος, Βενετσάνου, Ανδριόπουλος κ.ά.) να τραγουδούν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», οι περισσότεροι με υψωμένες γροθιές.
Φέτος, στη μεγάλη συναυλία που θα κλείσει το φεστιβάλ, μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Διονύσης Τσακνής, Τάνια Τσανακλίδου.