Άρθρα Κοινωνία Πολιτική

Η «ετοιμότητα» των Αρίστων του επιτελικού κράτους / γράφει ο Γιώργος Μαργαρίτης

Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αττική, μας λένε οι ειδήσεις, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά είκοσι (20) εναέρια μέσα. Αξίζει να δούμε για τι πρόκειται.

Το ελληνικό κράτος έχει αγοράσει δεκαεπτά (17) πυροσβεστικά αεροπλάνα CANADAIR CL-215 και CL-415. Αποτελούν ξεχωριστή μοίρα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αττική μόνο τρία (3) από τα αεροπλάνα αυτά ήταν διαθέσιμα! Δύο CL-215 και ένα CL-415! Αυτά πραγματοποίησαν 29 ρίψεις συνολικά.

Τα υπόλοιπα;Σε συντήρηση;

Από τα υπόλοιπα δεκαεπτά εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην κατάσβεση τα δύο ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο: ένα ελικόπτερο CHINOOK (17 ρίψεις) και ένα SUPER PUMA παρατήρησης/ συντονισμού.

Τα υπόλοιπα δεκαπέντε (15) είναι η χαρά των εργολάβων. Ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες και πληρώνονται τόσο με σταθερό μίσθωμα όσο και ανάλογα με τις ώρες πτήσης τους.

Παραδόξως όλα τα μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα ήταν σε πτητική κατάσταση όταν χρειάστηκαν. Είναι πολλά τα λεφτά……

Από τα εναέρια αυτά μέσα τα τέσσερα (4) είναι αεροσκάφη για αγροτικούς ψεκασμούς (τα AIR TRACTOR AT-802). Φέρουν μικρό φορτίο (3.000 λίτρα) και ως εκ τούτου δεν μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα την κατάσβεση (το μικρό φορτίο τους συνήθως εξατμίζεται πριν φτάσει στις εστίες της φωτιάς). Για τον λόγο αυτό σε τρεις ημέρες πραγματοποίησαν μόλις 12 ρίψεις νερού συνολικά! Τέσσερεις την ημέρα!!!!!!! Η χρησιμότητά τους μπορεί να αναζητηθεί στο όφελος – κέρδος του εκμισθωτή-ιδιοκτήτη.

Από τα εναπομείναντα έντεκα (11) μόνο τα πέντε (5) είναι βαριά ελικόπτερα πυρόσβεσης – τα S-64C. Όχι ιδιαίτερα σύγχρονα -του 1960 είναι- που όμως έχουν μεταφορική ικανότητα 9.000 λίτρων. Αυτά πραγματοποίησαν τον βασικό όγκο των ρίψεων – 164 συνολικά σε τρεις ημέρες.

Τα υπόλοιπα έξι είναι μεσαία ελικόπτερα (Bell 214) με φορτίο 2.500-3.000 λίτρα. Ιδιαίτερα ανεπαρκή για μεγάλες πυρκαϊές. Ιδιωτικά όμως και με αυτό κερδίζουν την εκτίμηση της κυβέρνησης των εργολάβων. Αυτά έκαναν 84 ρίψεις, κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

Αυτή είναι η (μη) προετοιμασία της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων εναέριας πυρόσβεσης για δασικές πυρκαϊές σε ειδικά δυσμενείς συγκυρίες. Φανταστείτε τι “προετοιμάστηκε” στους υπόλοιπους τομείς.

Ο βασικός στόχος επιτεύχθηκε. Οι εργολάβοι κέρδισαν πολλά. Όσο για τις φωτιές…. Όταν φτάσουν στην θάλασσα θα σβήσουν…. Τι! Δεν το πιστεύετε ότι θα σβήσουν;;;;;

(Πηγή: Πυροσβεστική Υπηρεσία, ιστότοποι τεχνικών χαρακτηριστικών ιπτάμενων μέσων πυρόσβεσης)

*Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων