Κόσμος Οικονομία

Μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια / κατέρρευσε ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα

Μεγάλες απώλειες σημειώθηκαν στα διεθνή χρηματιστήρια υπό το βάρος των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με απώλειες άνω των 1.000 μονάδων, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε, καταγράφοντας πτώση 6,27% και εμφανίζοντας σημάδια sell-off. Μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι τράπεζες, με απώλειες άνω του 7,2%.

Παράλληλα, καταγράφηκε σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου, γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές φοβούνται περισσότερο μια παγκόσμια οικονομική κρίση παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Brent βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών, κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street άνοιξαν σε βαθύ κόκκινο στις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς οι ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας κυριαρχούν, πυροδοτώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οι αγορές σε Ασία, Ευρώπη και τώρα στις ΗΠΑ σημειώνουν σημαντική πτώση καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Πλέον, αναμένεται η Federal Reserve των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο, με επιθετικότερες μειώσεις επιτοκίων για να αποφύγει την ύφεση.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για τη μεταποιητική δραστηριότητα και την πορεία της απασχόλησης αποδείχτηκαν πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προκαλώντας φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι κοντά στην ύφεση.

Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία έχουν οδηγήσει πλέον τους επενδυτές να εκτιμούν πιθανότητα πάνω από 90% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25 μονάδες όπως αναμενόταν προηγουμένως. Η πιθανότητα για μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ήταν μόλις στο 11% την προηγούμενη εβδομάδα, πριν την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones στην έναρξη της συνεδρίασης σημείωνε απώλειες 1.042,05 μονάδων ή -2,62%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραφε πτώση 193,58 μονάδων ή -3,62%. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρούσε κατά 822,30 μονάδες ή 4,90%.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας