Κόσμος

Ισμαήλ Χανίγια: Από κατευθυνόμενο πύραυλο η δολοφονία του – Εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη περιοχή

O ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα.

Το Fars Νews, το οποίο πρόσκειται τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ο Χανίγια βρισκόταν σε κατοικία για βετεράνους στα βόρεια της Τεχεράνης και επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από «βλήμα από τον αέρα».

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του

Όπως είναι λογικό, η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, αλλά και αντιδράσεις, με την οργάνωση να διαμηνύει ότι αυτή η «άνανδρη ενέργεια, δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ (σ.σ. ‘ιερός πολεμιστής’) Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του κινήματος, σκοτώθηκε σε σιωνιστική επιδρομή εναντίον της οικίας του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας Πεζεσκιάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

«Το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια.

Η Ρωσία επίσης καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση». «Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του (ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση» να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και οι Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς χαρακτηρίζοντάς τη «τρομοκρατικό έγκλημα».

Ανώτερο στέλεχος των Χούθι, κινήματος ανταρτών που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, έκρινε σήμερα ότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα».

«Πρόκειται για ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα και κατάφωρη παραβίαση των νόμων», ανέφερε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («υποστηρικτές του Θεού»), πιο γνωστού με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

Ουδέν σχόλιον από το Ισραήλ

Την ώρα που η Μέση Ανατολή «βράζει» για τα καλά μετά το χτύπημα κατά του Χανίγια μέσα στο Ιράν το Ισραήλ και ο στρατός, αποφάσισε να μην κάνει κανένα σχόλιο «σε αυτό το στάδιο».

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, διεμήνυσε σε δική του ανακοίνωση πως η δολοφονία «δεν θα μείνει αναπάντητη». Πριν το χτύπημα στον Χανίγια, το Ισραήλ εξαπέλυσε άλλη μία επίθεση στον Λίβανο, με στόχο επικεφαλής της Χεζμπολάχ. Αντ’ αυτού, σκότωσαν μία γυναίκα και δύο παιδιά, ενώ άλλα 74 άτομα τραυματίστηκαν

BBC: Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

«Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, είναι άλλη μια σημαντική -και επικίνδυνη- εξέλιξη που θα ανανεώσει τους φόβους για κλιμάκωση της βίας σε όλη τη Μέση Ανατολή», αναφέρει ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Χιούγκο Μπατσέγκα.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε επίσης τον ανώτερο διοικητή Φουάντ Σουκρ, περιγράφοντάς τον ως το δεξί χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αν και η Χεζμπολάχ δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη. Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Η στοχοποίηση μιας προσωπικότητας υψηλού προφίλ στο προπύργιό της μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική πρόκληση και η αντίδραση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Πλέον, υπάρχουν φόβοι ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια μεγάλη σύγκρουση και να εμπλακούν κι άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.


«Η δολοφονία του ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια είναι μια άνανδρη πράξη και δεν θα μείνει αναπάντητη», δήλωσε το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

«Νωρίς σήμερα το πρωί χτυπήθηκε η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα το μαρτύριο του ίδιου και ενός από τους σωματοφύλακές του. Η αιτία είναι υπό διερεύνηση και θα ανακοινωθεί σύντομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, επιβεβαιώνοντας, από την πλευρά του, για τον θάνατο του Χανίγια, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έγινε γύρω στις 2 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ενώ ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το κτίριο, ένα συγκρότημα κατοικιών βετεράνων πολέμου στα βόρεια της Τεχεράνης, στο οποίο φιλοξενούνταν, έγινε στόχος «αερομεταφερόμενου κατευθυνόμενου βλήματος».

Από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση, με τα μέσα ενημέρωσης εκεί να αναφέρουν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους υπουργούς να μην σχολιάσουν. Ωστόσο, ο ακροδεξιός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιαχού πανηγύρισε για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς μέσα από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Η δολοφονία «κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο», έγραψε στα εβραϊκά.

Πέραν του ότι ο Χανίγια ήταν ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς -είχε φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας το 2019 αφήνοντας την εκεί ηγεσία της οργάνωσης στον Γιαχίγια Σινουάρ και ζούσε στο Κατάρ- ο θάνατός του είναι σημαντικός και για έναν ακόμα λόγο, καθώς ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός.

«Οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έβλεπαν επίσης τον Ισμαήλ Χανίγια ως έναν μετριοπαθή ηγέτη πολύ πιο ρεαλιστή σε σύγκριση με άλλους ηγέτες που ηγούνται της στρατιωτικής πλευράς του κινήματος», αναφέρουν αναλυτές, προσθέτοντας ότι ο ηγέτης της Χαμάς ήταν πολύ δημοφιλής. «Μεγάλωσε σε καταυλισμό προσφύγων και εκπροσωπούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι απόγονοι των οικογενειών προσφύγων που εκτοπίστηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη το 1948», προσθέτουν, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει έντονη ανησυχία πως η δολοφονία του θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Πρόκειται για μια τεράστια κλιμάκωση – αυτό που συνέβη χθες στον Λίβανο, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Τεχεράνη. Είναι μια κλιμάκωση από το Ισραήλ και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε στο Al Jazeera ο διευθυντής του Κέντρου για το Ισλάμ και τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στο Πανεπιστήμιο Ζαΐμ της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμενος στο ισραηλινό χτύπημα, χθες Τρίτη στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα τον θάνατο ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ.

Ήδη, παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, μεταδίδει το Al Jazeera, επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης. Απεργίες έχουν προκηρυχθεί σε πόλεις όπως η Ραμάλα και η Ναμπλούς.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ηγέτης της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς και ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν Αλ-Σεΐχ καταδίκασαν τη δολοφονία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, με τον πρώτο να καλεί τους Παλαιστίνιους να ενωθούν και να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Εθνικής Πρωτοβουλίας της Παλαιστίνης, Μουσταφά Αλ-Μπαργούτι τόνισε ότι η δολοφονία του 62χρονου ηγέτη της Χαμάς αποτελεί ένα έγκλημα που θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού λαού να επιτύχει τα δικαιώματά του.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του κινήματος της Ισλαμικής Τζιχάντ, Μοχάμεντ αλ-Χίντι έκανε λόγο για μεγάλη απώλεια για το παλαιστινιακό έθνος. «Αν ο εχθρός υποθέσει ότι μπορεί να νικήσει την Αντίσταση δολοφονώντας τους ηγέτες της, κάνει λάθος», πρόσθεσε.

«Ο θάνατος του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό του Ιράν, της Παλαιστίνης και της αντίστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, τονίζοντας ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς «δεν θα πάει χαμένο», ενώ ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, για την ορκομωσία του οποίου ταξίδεψε ο Χανίγια στην Τεχεράνη ανέφερε πως το Ιράν θα υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και τιμή και «οι τρομοκράτες εισβολείς θα μετανιώσουν για τη δειλή τους πράξη».

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια είναι μια «απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τη δολοφονική επίθεση καταδίκασε και η Τουρκία, τονίζοντας ότι η επίθεση είχε στόχο να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. «Αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση να επιτύχει ειρήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών από την Άγκυρα.

Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια είναι ένα στυγερό έγκλημα, μια επικίνδυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών και ανθρωπιστικών αρχών και θα καταστρέψει την πιθανότητα ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η διπλωματία του Κατάρ, χώρα στην οποία είχε βρει καταφύγιο εδώ και πέντε χρόνια ο ηγέτης της Χαμάς.

«Ο Νετανιάχου επέστρεψε από την Αμερική με πράσινο φως για δολοφονίες. Η Αμερική εμπλέκεται σε όλα όσα συμβαίνουν και πρέπει να πληρώσει το τίμημα», ανέφερε από την πλευρά του ο επίσημος εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια

Ο 62χρονος Ισμαήλ Χανίγια ζούσε αυτοεξόριστος στο Κατάρ και στην Τουρκία.

Γιος οικογένειας προσφύγων από την πόλη που ονομάζεται Ασκαλέν στα αραβικά (Ασκελόν στα εβραϊκά), μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας, άρχισε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Τρία χρόνια αργότερα, εντάχθηκε στη Χαμάς με την ίδρυσή της, ενώ ξεσπούσε η πρώτη Ιντιφάντα, η παλαιστινιακή εξέγερση η οποία θα διαρκούσε μέχρι το 1993. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο Ισμαήλ Χανίγια φυλακίστηκε επανειλημμένα από τις αρχές του Ισραήλ κι είχε εκτοπιστεί για έξι μήνες στον νότιο Λίβανο.

Το 2006, ανέλαβε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές.

Αφού ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης ενότητας, δεσμεύτηκε να εργαστεί για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», επιλέγοντας να πάει αντίθετα στο ρεύμα, καθώς η Χαμάς στον επίσημο λόγο της τότε δεν αναγνώριζε τα σύνορα αυτά.

Όμως ήταν επί των ημερών του που ξέσπασε, το 2007, ο μίνι-εμφύλιος ανάμεσα στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πολύνεκρες εχθροπραξίες. Η σύγκρουση συνεχίζει ως ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τη διένεξη ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ.

Η συγκατοίκησή του με τη Φάταχ, την παράταξη του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ήταν βραχεία. Η Χαμάς την έδιωξε από τον θύλακο διά της βίας το 2007, δυο χρόνια μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ πως προχωρούσε μονομερώς στην αποχώρηση από την μικρή περιοχή όπου επέβαλε κατοχή για δεκαετίες.

Ο Ισμαήλ Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ, επίσης εξόριστο στο Κατάρ.

Εννιά και πλέον μήνες μετά την φονική Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισμαήλ Χανίγια είχε επιμείνει επανειλημμένα στη θέση πως δεν θα απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι, παρά μόνο αφού κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός.

(Πηγή: Al Jazeera, Wafa, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

banner-article

Ροη ειδήσεων