Περιβάλλον Ρεπορτάζ Τοπικά

Η γνωριμία με τα πουλιά του Ξηρολίβαδου

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση  της ορνιθοπανίδας του Ξηρολιβάδου με θέμα «Τα πουλιά του βουνού μας» πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, με ομιλητή  τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Βασίλειο Τσαπράζη.

Η παρουσίαση  πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ» που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου και χαρακτηρίστηκε από την εντυπωσιακή προσέλευση κοινού που προσήλθε από την ευρύτερη περιοχή.

Εκ μέρους του Ομίλου τον ομιλητή παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ κ. Τασούλα Κόγια.

Η κ. Κόγια αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους και ιδιαίτερα τους επισκέπτες από την Βέροια και την Νάουσα, αναφέρθηκε στην  μακρά υπηρεσιακή πορεία του Β. Τσαπράζη ως εκπαιδευτικού και ειδικότερα στην τριαντάχρονη συμμετοχή του ως μέλους της Παιδαγωγικής Ομάδας  του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Νάουσας.

Ειδικότερη αναφορά επιφυλάχθηκε  κατά την παρουσίαση του Β. Τσαπράζη , στην υπηρέτηση του ως πρώτου διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας και στην επί σειρά ετών θητεία του, ως μέλους του Δ.Σ. και Προέδρου της ΕΛΜΕ Ημαθίας.

Ο κ. Βασίλης Τσαπράζης  αφού ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου για την πρόσκληση και τους προσελθόντες για την παρουσία τους, προχώρησε στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του, με την χρήση προβολής εικόνων από την ορνιθοπανίδα της περιοχής Ξηρολιβάδου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό  βίντεο  συρραφής εικόνων του Ξηρολιβάδου που λήφθηκαν με την τεχνολογία drone.

Ο ομιλητής αφού επισήμανε την μεγάλη σημασία της ορνιθοπανίδας στην ισορροπία του οικοσυστήματος, επιφύλαξε την δυσμενή επίδραση  που επιφέρει η  ανεξέλεγκτη χρήση εκτάσεων από τις εκτεταμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την παρουσίαση που επισημάνθηκε ως εμπειρική προσέγγιση του ομιλητή, έγινε εκτεταμένη παρουσίαση της μεγάλης ποικιλίας ειδών πτηνών που απαντάται στην ευρύτερη περιοχή του  Ξηρολιβάδου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των οποίων έκανε χρήση ο ομιλητής στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 450 είδη πτηνών με διάφορες  υποομάδες ή υποείδη.

Ειδικότερα στο Ξηρολίβαδο έχουν παρατηρηθεί εμπειρικά 40-50 είδη και υποείδη.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για την σχέση ενδημικών- αποδημητικών πτηνών, με λεπτομερή περιγραφή  των διαδρομών που ακολουθούν τα αποδημητικά.

Η ομιλία συνεχίστηκε με περιγραφή των βιολογικών κύκλων των πτηνών που παρατηρούνται στο Ξηρολίβαδο, τις συνήθειές τους, τις τοποθεσίες που συχνάζουν και την αλληλεπίδραση τους με το περιβάλλον.

Ο ομιλητής με γλαφυρότητα παρουσίασε εικόνες των διαφόρων πτηνών, εμπλουτίζοντας την περιγραφή με λαογραφικά στοιχεία που διασώζονται στις παραδόσεις, όπως  το χελιδόνι, την κίσσα, το σπουργίτι, τον σπίνο, την καλιακούδα, την ξυλόκοτα, τον κούκο, την κουκουβάγια, τον γκιώνη, την πέρδικα, την μπεκάτσα, την φάσα, την δεκοχτούρα, το τρυγόνι, το γεράκι, τον αετό, την γερακίνα, τον δρυοκολάπτη, τον τσαλαπετεινό, την σουσουράδα, το αηδόνι κ.α. 

Ξεχωριστή αναφορά επιφυλάχθηκε στα υδρόβια πτηνά που περιστασιακά  συμπεριλαμβάνονται στο οικοσύστημα της Μπάρας, της φυσικής λίμνης του Ξηρολιβάδου, όπως ο γλάρος, ο κορμοράνος,  ο ερωδιός, η αγριόπαπια, η αγριόχηνα κλπ.

Ο ομιλητής ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του επισήμανε την ατομική και συλλογική ευθύνη όλων, για την επιβίωση των ειδών και την διασφάλιση της αειφορίας.

Όλοι οι παρευρεθέντες συγχάρηκαν τον ομιλητή για την εξαιρετική του παρουσίαση και τον Πολιτιστικό Όμιλο για την υψηλού επιπέδου διοργάνωση. 

Αναστάσιος Βασιάδης

——

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας