Εργασιακά Πολιτική

ΚΚΕ: Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Τσάνταλης»

Κάτω τα χέρια από τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Τσάνταλη» που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και τη διασφάλιση των  θέσεων εργασίας τους, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με νέα κλιμάκωση της επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας της οινοποιίας.

Η επιχείρηση, αφού αρχικά απέστειλε εξώδικα στους εργαζόμενους με τα χαρακτηρίζει την επίσχεση «καταχρηστική», στη συνέχεια μεθόδευσε νέο σχέδιο με στόχο να απαλλαγεί από τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Η εργοδοσία της εταιρείας ανήρτησε στο σύστημα «Εργάνη» ανυπόγραφες οικειοθελείς αποχωρήσεις για όλους τους εργαζομένους προκειμένου να αποφύγει τις αποζημιώσεις απόλυσης και να προχωρήσει τα επόμενα βήματα που αφορούν το μέλλον της επιχείρησης, απαλλαγμένη από τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων. Τελευταία πράξη του εγκλήματος είναι η κατάθεση αίτησης πτώχευσης και στάσης πληρωμών από πλευράς της εργοδοσίας την Παρασκευή 26 Ιούλη, την ώρα που στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα και ασφαλιστικές εισφορές μηνών.

Προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και εντύπωση το γεγονός ότι το σύστημα «Εργάνη» δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να κινείται παράτυπα και να καταχωρεί παραιτήσεις εν αγνοία των εργαζόμενων, ενώ αυτοί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα από την ΔΥΠΑ. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας φέρουν σοβαρές ευθύνες και οφείλουν να το διερευνήσουν, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα ώστε το «Εργάνη 2» να μην κάνει δεκτές αντίστοιχες παράτυπες ενέργειες από πλευράς εργοδοτών σε βάρος των εργαζόμενων.

Η επίθεση της εργοδοσίας δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια η επιχείρηση  καθυστερεί να καταβάλει δεδουλευμένους μισθούς και να αυξάνει συνεχώς τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις καταβολές, με αποτέλεσμα οι οφειλές να μεγαλώνουν συνεχώς. Έτσι και οι εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες αποφάσισαν να οδηγηθούν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα τους.

Η εξέλιξη στην επιχείρηση «Τσάνταλης» είναι ακόμα  ένα επεισόδιο στο αντεργατικό σίριαλ των εργοστασίων που ακολούθησαν για χρόνια υψηλή κερδοφορία και ανάπτυξη μέχρι που ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και το ανελέητο κυνήγι του μέγιστου κέρδους τα οδήγησε σε συρρίκνωση, υψηλές οφειλές, μέχρι και στο κλείσιμο τους όταν οι μέτοχοι- ιδιοκτήτες έπαυαν να είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της κερδοφορίας τους.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτοί που κλείνουν τα εργοστάσια δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά τα ίδια αφεντικά, που για τη διασφάλιση των κερδών τους υπολογίζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων ως κόστος και δεν διστάζουν να αφήσουν απλήρωτους εργαζόμενους, να απολύσουν ή ακόμα και να κλείσουν τα εργοστάσιά τους για να επενδύσουν σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες όπου αποβλέπουν υψηλότερη κερδοφορία.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων και τους καλεί σε ετοιμότητα και οργάνωση του αγώνα τους ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας που προχωράνε με τις πλάτες του κράτους και του Υπουργείου. Να βαδίσουν στα χνάρια των εργαζόμενων όπως στη ΛΑΡΚΟ, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, σε μια σειρά άλλα εργοστάσια και χώρους όπου οι καθημερινά οι εργαζόμενοι δίνουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μέτρα προστασίας της υγείας  τους, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις μισθών, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Όλοι μαζί σα μια γροθιά να παλέψουν για:

  • Την απόδοση του επιδόματος επίσχεσης εργασίας στο ακέραιο.
  • Να αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.
  • Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι κεκτημένες μορφές πάλης τους απέναντι στο αντεργατικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
  • Στην περίπτωση που βρεθεί νέος εργοδότης να εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα.

Το Γραφείο Τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

—-

banner-article

Ροη ειδήσεων