Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Ακρίβεια: Η κυβέρνηση την… παρακολουθεί και… εφιστά την προσοχή των καταναλωτών / γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Όσον αφορά στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και παρά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, για προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για Παρατηρητήριο Τιμών, ο Παύλος Μαρινάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα: «Δεν έχει προαναγγείλει κάποια συγκεκριμένη παρέμβαση στα ακτοπλοϊκά. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι μελετάμε τις τιμές και συγκριτικά με πέρυσι, που σε σχέση με πέρυσι, δεν είναι μεγάλες οι διαφορές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται ότι είναι αυξημένο το κόστος, γίνονται έλεγχοι και από το αρμόδιο υπουργείο και από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού και αν υπάρχει κάτι στο οποίο έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε, μπορούμε ως κράτος είτε να παρέμβουμε, είτε υπάρχει κάτι το οποίο έχει να κάνει με κάποιο πρόστιμο, ανά περίπτωση, τότε αυτό ανακοινώνεται».

Και για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό έχουμε πει, δεν έχουμε πει κάτι περισσότερο στον κόσμο. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που έχουμε τη δυνατότητα και αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο και παρεμβαίνοντας και με έκτακτες ενισχύσεις στους πολίτες και με παρεμβάσεις, όπως είναι στο ρεύμα, όπως είναι στα τρόφιμα, που αυτό συμβαίνει. Αλλά είμαστε ξεκάθαροι με τον κόσμο και δεν καλλιεργούμε προσδοκίες για πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν».

Με απλά λόγια, κατά τα φαινόμενα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα παραμείνουν στα ύψη και η κυβέρνηση απλώς θα… μελετά τις τιμές τους. Κι όλα αυτά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, αλλά και σε μια φάση κατά την οποία μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει τη δυνατότητα να πάει διακοπές.

Και πώς να έχει τη δυνατότητα, άλλωστε, όταν η τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (κατά μέσο όρο κινείται στα 220 ευρώ/MWh), με κυβερνητικές πηγές να αποδίδουν την εκρηκτική αύξηση στην υψηλή ζήτηση, αλλά και σε κερδοσκοπικά φαινόμενα. Το πιο προβληματικό, ωστόσο, είναι ότι ακόμα και την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του Αυγούστου, ξεκαθαρίζεται αρμοδίως ότι η επιδότηση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις πρώτες 500 KWh και ότι μετά οι καταναλωτές θα πληρώνουν… κανονικά ό,τι ρεύμα κάψουν.

Την εικόνα που επικρατεί στην αγορά την περιέγραψε, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον» και εκτιμώντας ότι «τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν φαίνεται δεν επαρκούν».

Και για το θέμα αυτό, ο Π. Μαρινάκης προσπάθησε να… απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις, ζητώντας «να δούμε αναλυτικά πώς θα βγει η επιδότηση, γιατί αυτή τη στιγμή βασίζεστε σε πληροφορίες. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο (σ.σ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) έχει ανακοινώσει τον μηχανισμό είσπραξης κάποιων χρημάτων και με βάση τους λογαριασμούς του Αυγούστου θα δώσει κάποιες επιδοτήσεις. Μην βιαζόμαστε, λοιπόν, για το πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις αυτές. Και να είστε βέβαιοι ότι θα είναι ένας δίκαιος τρόπος που θα έχει να κάνει με την κατανάλωση», αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι η τιμής της KWh να κινηθεί γύρω στα 15-16 λεπτά, για τα «πράσινα» τιμολόγια, για τις πρώτες 500 KWh.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται έντονα, δεδομένου ότι ο καύσωνας έχει εκ των πραγμάτων αυξήσει την κατανάλωση και υπάρχουν φόβοι για… ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

τίΠοτα