Αναγνώστες Κοινωνία Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έχουν προδιαγράψει το κόστος χονδρικής διπλάσιο από το πραγματικό

Στέργιος Μποζίνης*

Βλέποντας τις τιμές της χονδρικής αύριο, αφενός είμαστε οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη και αφετέρου φθάνουμε τα 149€/ΜWh.

Αυτό γίνεται μάλλον συστηματικά, ώστε να πεισθούμε ότι αυτή είναι η λογική τιμή και τα τιμολόγια να ξεκινούν σε αυτήν την περιοχή και να είναι και ευχαριστημένοι η αγορά και οι πολίτες. Δηλαδή γύρω στα 15 λεπτά.

Παρουσιάζω δεξιά τον πίνακα κόστους των μονάδων Φ.αεριου, όπου αποδεικνύεται ότι το κόστος είναι 8.1 λεπτα η κιλοβατώρα ( κάτω δεξια στον πίνακα) Τον έχει υπολογίσει ο ειδικός ενεργειακός σύμβουλος και πολύ γνωστός Η/Μ μηχανικός ΕΜΠ Apostolos Efthymiadis .

Το κόστος χονδρικής λοιπόν που μας παρουσιάζουν, είναι περίπου διπλάσιο του κανονικού και οι πάροχοι θα…υποχρεώσουν την Πολιτεία να “επιδοτει” από κει και πάνω τους πολίτες. Όποια τιμή και αν μας παρουσιάσουν πανω απο αυτό στη λιανική αγορά. Και βέβαια μέχρι τα 15 λεπτα θα θεωρείται κόστος, που θα πρέπει να το πληρώνουν οι πολίτες, ενώ απο κει και πάνω στη λιανική θα τους το πληρώνει το κράτος, πάλι εννοείται με τα χρήματα των φορολογουμένων,μέσω της επιδότησης.

Με τη ΔΕΗ Δημόσια το 2019 η κιλοβατώρα κόστιζε 9 λεπτά.

Σε ψηφίσματα του ΤΕΕ μέσα στην κρίση υπήρχε η πρόταση να μπει πλαφόν στο κέρδος της χονδρικής.
Δε μπορεί ένα κοινωνικό αγαθό να προσαυξάνεται 80 και 90 %, επί της πραγματικής αξίας του. Και επί αυτού να μπαίνει και το ανεξέλεγκτο κέρδος της λιανικής.

—-

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

banner-article

Ροη ειδήσεων