Ελλάδα

Κύκλωμα εκβιαστών: Στη φυλακή η «Νάνσυ» και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι / οι διάλογοι που τους «έκαψαν»

Προφυλακίστηκε η 43χρονη Νάνσυ που κατηγορείται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας, ο αδελφός της όπως και ένας συγκατηγορούμενός της, συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά την απολογητική διαδικασία σήμερα, τον δρόμο για την φυλακή παίρνουν η 43χρονη που εμφανίζεται ως διευθυντικό μέλος της οργάνωσης και ο 64χρονος συγκατηγορούμενος της για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε και κατηγορούμενος, συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ένας κατηγορούμενος που εμφανίζεται να έκανε μικροδουλειές της ομάδας.

Η δεύτερη ομάδα, αποτελούμενη από έξι φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οδηγήθηκε το πρωί στα δικαστήρια για τις απολογίες τους, ενώ χθες απολογήθηκαν οκτώ κατηγορούμενοι δύο εκ των οποίων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Και οι 14 κατηγορούμενοι είναι, ανά περίπτωση, αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν την δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στόχευε επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης.

Συνολικά για την υπόθεση οι δικαστικές αρχές έκριναν επτά κατηγορούμενους προσωρινά κρατούμενους και άλλους επτά τους άφησαν ελεύθερους με την επιβολή όρων.

Η 43χρονη, φερόμενη ως εγκέφαλος της σπείρας που συστηνόταν ως «Νάνσυ», ο αδελφός της που μετέφερε το μαύρο χρήμα στο σπίτι της μητέρας τους, και το έτερο διευθυντικό στέλεχος, ένας 64χρονος άνδρας που συνεργαζόταν με Τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς μαζί με άλλα τρία μέλη της συμμορίας.

Στην απολογία της η 43χρονη φέρεται να αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο που της αποδίδεται στο κύκλωμα εκβιαστών και να αποδίδει τη συμμετοχή της σε διεκπεραιωτικά ζητήματα.

Η κατηγορούμενη φέρεται να υποστηρίζει ακόμη πως κανείς από τους επιχειρηματίες που η δικογραφία της προσάπτει ότι εκβίαζε δεν έχει δώσει κατάθεση εναντίον της.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτονται πληθώρα στοιχείων που φαίνεται να αναδεικνύουν πολύχρονη δράση δομημένης και συγκροτημένης ομάδας εκβιασμών.

Μία οργάνωση που σύμφωνα με την κατηγορία ήταν «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή κατανομή εγκληματικών ρόλων και εγκληματική σε βάθος χρόνου προοπτική στην οποία η βούληση του καθενός υποτάσσεται στην βούληση της ολότητας».

Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας συγκατηγορούμενος της, οι οποίοι φαίνεται να συντόνιζαν από κοινού τις κινήσεις των μελών έχοντας την συνολική καθοδήγηση και εποπτεία της δράσης του κυκλώματος, βρέθηκαν στο ανακριτικό γραφείο, μετά τις απολογίες των συγκατηγορουμένων τους, με την γυναίκα να είναι τελευταία λογοδότησε.

Τα δύο διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής ομάδας, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν αυτά που προσέγγιζαν υπαλλήλους, σε δημόσιες υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών, ώστε να ενταχθούν στην ομάδα που έτσι αποκτούσε εμβέλεια και δυνατότητες για να αναπτύξει την παράνομη δράση της.

Σε δύο άξονες κινήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορουμένοι. Οι περισσότεροι αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται, ενώ τα διευθυντικά στελέχη, περιόρισαν τον ρόλο τους, υποστηρίζοντας ότι ήταν απλώς διεκπεραιωτικός.

Στο υλικό που έχει συλλεχθεί περιλαμβάνεται και η καταγραφή των μέτρων προφύλαξης που έπαιρνε η ομάδα για να μην αποκαλυφθεί η δράση της, με την επιλογή συγκεκριμένων σημείων συνάντησης για την πληρωμή μελών, συγκεκριμένων τρόπων επικοινωνίας κ.α..

Ενδεικτικά, στα στοιχεία που θα μελετήσει ο Ανακριτής είναι και η αναφορά των διωκτικών αρχών για τον έναν εκ της ηγετικής δυάδας. Ο κατηγορούμενος καταγράφηκε σε μετακινήσεις του να χρησιμοποιεί δίκυκλο που ανήκει σε ίδρυμα που σχετίζεται με τον αδελφό του, με το οποίο πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομο καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθηση του.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της οργάνωσης φαίνεται να προσδιορίζεται – σε αυτήν την φάση – σε χρόνο που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023 έως και την εξάρθρωση της, στις 5 Ιουλίου 2024.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση, φαίνεται πως η οργάνωση είχε συγκεκριμένες μεθόδους, αρχικά φιλικές και εν συνεχεία απειλητικές, για να εκβιάζει όσους δεν ήθελαν να «αγοράσουν» τις υπηρεσίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, όσοι καταστηματάρχες αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την ομάδα βρίσκονταν αντιμέτωποι με απειλές, ή και διοικητικές ενέργειες, για βεβαιώσεις παραβάσεων, σφραγίσεις κ.α..

Είναι χαρακτηριστική η φράση «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει στην καταγγελία που έκανε πριν μερικούς μήνες, επιχειρηματίας με επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας την πίεση αλλά και την αδηφαγία που επεδείκνυε η ομάδα για τις αμοιβές της στην «προστασία» που προσέφερε.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το πρωί, με τους περισσότερους εκ των κατηγορουμένων να έχουν απολογηθεί ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ οπότε Ανακριτής και Εισαγγελέας θα κρίνουν την ποινική μεταχείριση ενός εκάστου.

Οι διάλογοι- «φωτιά» που τους «έκαψαν»

Νέες συνομιλίες φωτιά μεταξύ της αρχηγού και των μελών του κυκλώματος των εκβιαστών που είχαν ρίξει στα δίχτυα τους καταστηματάρχες αλλά και ξενοδόχους και τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Στους διαλόγους που παρουσίασε το newsit.gr, η 43χρονη Νάνσυ που φέρεται να ηγούνταν σε ένα κύκλωμα αποτελούμενο από 22 άτομα, συνομιλεί με κάποια από αυτά ενώ υπάρχουν και τηλεφωνικές κλήσεις σε θύματα και επαγγελματίες, στους οποίους έχει υποσχεθεί να τακτοποιήσει έναντι αδράς χρηματικής αμοιβής στις υποθέσεις τους.

Συχνή επαφή είχε η φερόμενη ως διευθύντρια της εγκληματικής οργάνωσης με ένα υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος συνελήφθη κι αυτός από τους άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ. Σε μια από τις συνομιλίες που είχαν οι δύο τους μιλούν για την απουσία από την εργασία ενός ατόμου που θα τους διευκόλυνε στις μπίζνες τους.

  • Αρχηγός: Έλα
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Δεν περνάει κανένα δέμα γιατί λείπει του τοπικού συμβουλίου, έτσι;
  • Αρχηγός: Στο διάολο, πότε θα έρθει αυτή;
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Έρχεται μέσα στην εβδομάδα. Η δικιά μας έρχεται αλλά δεν είχε πρόβλημα η δικιά μας, λείπει αυτή για να κάνει τις κινήσεις.
  • Αρχηγός: Σίγουρα; Γιατί έχουμε λίγο θέμα τώρα, τι θα κάνουμε;
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Αγάπη μου γλυκιά. Δεν περνάει κανένα θέμα, δεν περνάει κάποιων άλλων και δεν περνάει και τα δικά μας.
  • Αρχηγός: Και πότε πιστεύεις ότι θα γίνει;
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Την άλλη εβδομάδα, άμα έρθει αυτή την εβδομάδα εισηγείται, κάνει εισήγηση.
  • Αρχηγός: Γ@@@τα τώρα. Εεε έτσι. Δεν μπορούν να περιμένουν άλλο γιατί έχουν τον Τ. την άλλη εβδομάδα. Οπότε θα μπουνε μέσα να κάνουν αλλαγή. Γιατί θα κάνουν παρεμβάσεις. Τους είπα να μην κάνουν μέχρι να περάσει συμβούλιο. Αλλά τώρα υποχρεωτικά.
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Τι παρέμβαση να κάνουμε;
  • Αρχηγός: Πρέπει να αλλάξουν όψεις.
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα ρε παιδί μου. Ναι ρε παιδί μου να ξεκινήσουμε ομαλά μην πάθεις καμία καρφωτή.
  • Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο τους γίνεται λόγος για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη αλλά και για το… φόρτο εργασίας που έχουν στα δύο νησιά των Κυκλάδων.
  • Αρχηγός: Την Παρασκευή είναι η Μύκονος μου έστειλαν τη πρόσκληση.
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Ναι παιδί μου, εντάξει εντάξει.
  • Αρχηγός: Να συμμετέχει ο μηχανικός; Αυτό ρώτα την.
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Θα ρωτήσω τη δικιά μου εντάξει;
  • Αρχηγός: Η Σαντορίνη είναι την άλλη εβδομάδα.
  • Υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού: Ναι… Έχουν μαζευτεί πάνω από εξήντα θέματα.
  • Στις 16 Μαΐου του 2024 η αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης μιλάει στο τηλέφωνο με ένα άτομο και γίνεται πάλι λόγος για την Μύκονο.
  • Σπύρος: Στη Μύκονο τι θα κάνεις ρε;
  • Αρχηγός: Έχω δουλεια, έχω έλεγχο με την αρχαιολογία.
  • Σπύρος: Τα παίρνεις από παντού ρε Νάνσυ.
  • Αρχηγός: Ναι, όπως κι εσύ Σπύρο μου
Στις 15/5/2024 η 43χρονη γυναίκα μιλάει με ένα άτομο το οποίο από ότι φαίνεται εξυπηρέτησε και του ζητάει να βρεθεί με τον αδερφό της, το Θανάση προκειμένου να του δώσει τα χρήματα.
  • Αρχηγός: Γεια σου Τζούλιαν. Ε σε πήρα και χθες επέστρεψες τελικά;
  • Θύμα: Επέστρεψα χθες το βράδυ.
  • Αρχηγός: Τέλεια να βρεθείτε αύριο με τον αδερφό μου;
  • Θύμα: Ναι να βρεθούμε, να μιλήσω κι εγώ με τον αδερφό μου και να πάρω Νάνσυ τί ώρα να βρεθούμε αύριο.
  • Αρχηγός: Οκέι δε θα έρθω εγώ θα έρθει ο Θανάσης του τα δίνεις σε εκείνον γιατί εγώ έχω δουλειά.
  • Θύμα: Α δεν θα έρθεις εσύ;
  • Αρχηγός: Όχι ρε συ τι άλλο να πούμε; Εγώ έχω δουλειά κάτω
  • Θύμα: Εντάξει Νάνσυ
  • Αρχηγός: Το έχω κανονίσει, τα έχω δώσει οπότε τα χρωστάτε σε μένα. Άρα στο Θανάση τα δίνετε και τελείωσε.

Σε άλλο διάλογο που έχει καταγραφεί από τις τηλεφωνικές συνομιλίες η Νάνσυ μιλάει με έναν ιδιοκτήτη καταστήματος, τον οποίο αφού τον ενημερώνει ότι προχωράει το θέμα του στην συνέχεια του αναφέρει ότι περιμένει να της πουν το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί.

  • Αρχηγός: Γεια σου Γιώργο
  • Ιδιοκτήτης καταστήματος: Καλημέρα Νάνσυ τι κάνεις;
  • Αρχηγός: Τέλεια
  • Ιδιοκτήτης καταστήματος: Προχωράει το θεματάκι το άλλο έτσι;
  • Αρχηγός: Ναι προχωράει απλά πρέπει να τις δω από κοντά για να συμφωνήσουμε στο τι θέλουμε να κάνουμε. Να τις βρω από κοντά να καταλήξουμε στο οικονομικό. Οπότε στην ουσία όποτε ο δήμος έρχεται να ελέγξει τα τραπεζοκαθίσματα θα βλέπει την άδεια τραπεζοκαθισμάτων που θα πληρώσεις, το έπιασες… Μήπως βρεθούμε την Τρίτη να το κλείσουμε, να έρθουμε να ελέγξουμε και το μαγαζί σου κι όλα καλά… Να πάρουμε και μια ταμειακή και να φύγουμε κατάλαβες; Απλά να μου πούνε αύριο το τελικό οικονομικό…για να έχεις και τα χρήματα.

Σε… τάπερ έκρυβαν τα χρήματα από την δράση τους

Μέσα σε τάπερ, τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες και εξώφυλλα περιοδικών, βρέθηκαν τα χρήματα που αποσπούσαν από τους επιχειρηματίες τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε στην Αττική με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων και δημοτικών αστυνομικών.

Σύμφωνα με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του ERTΝews, τα χρήματα βρέθηκαν τυλιγμένα σε περιοδικά και εφημερίδες, μέσα σε τάπερ και σε χαρτοπετσέτες.

Η «Νάνσυ», ο αδερφός της και η μητέρα τους φέρονται να ανήκουν στην κορυφή της ηγεσίας του κυκλώματος που είχε στρατολογήσει δημόσιους υπαλλήλους και δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι προχωρούσαν σε εκβιασμούς επαγγελματιών και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά πόσα. Ο βίος της φερόμενης ως αρχηγού, η οποία απολογείται, ήταν πολυτελής. Στην κατοχή της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκάδες πανάκριβα ρολόγια.

Για να μη γίνονται αντιληπτοί, οι συναντήσεις με τους δημόσιους υπαλλήλους που χρηματίζονταν, διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους για να φαίνονται τυχαίες είτε σε κλειστούς χώρους που θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, όπως τουαλέτες καταστημάτων και αυτοκίνητα.

Στις διαδικτυακές επικοινωνίες που είχαν με τους δημόσιους υπαλλήλους, απέφευγαν να αναφέρονται σε χρηματικά ποσά και τα μηνύματα, διαγράφονταν αυτόματα μετά την παρέλευση χρονικού ορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατηγορούμενος, στον οποίο αποδίδεται μαζί με την 43χρονη αρχηγικός ρόλος, χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του δίκυκλο όχημα το οποίο ανήκει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδερφού του αποκρύπτοντας με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία του από τις διωκτικές αρχές.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας