Αθλητικά Ιστορία

Η συμβολή του Δημητρίου Βικέλα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

  Γ. Ξ. Τροχόπουλος

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν το 776 π.Χ.  στην Αρχαία Ολυμπία, διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια μέχρι το 393 μ.Χ., οπότε καταργήθηκαν από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Α’.  Ήταν αφιερωμένοι στον ΔΙΑ.

Το καλοκαίρι του 1894 διεξήχθη στο Παρίσι Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο με θέμα την Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την Ελλάδα συμμετείχε ως αντιπρόσωπος του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου ο Δημήτριος Βικέλας. Ο Βαρώνος  ντε Κουμπερτέν πρότεινε το Παρίσι ως πόλη της πρώτης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα το έτος 1900.  Όμως με παρέμβαση του ο Βικέλας την τελευταία μέρα του συνεδρίου-23 Ιουνίου του 1894 – και με ένα εμπνευσμένο λόγο, κατόρθωσε να ανατρέψει την κατάσταση και όλοι οι σύνεδροι ψήφισαν Αθήνα και έτος το 1896. Είχε πει χαρακτηριστικά ‘’…στην Αθήνα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα οργάνωσης μεγαλόπρεπων εορτών, όμως θα μπορούμε να δείξουμε στους αξιότιμους επισκέπτες τα Μνημεία μας και θα τους οδηγήσουμε στους τόπους  όπου οι Αρχαίοι Έλληνες τελούσαν τους Αγώνες…’’

Εξελέγη λοιπόν πρώτος Πρόεδρος της ΔΟΕ το 1894 έως το 1896 που τον διαδέχθηκε ο Βαρώνος Κουμπερτέν.

Τα γράφω όλα αυτά με παράπονο και οργή γιατί ακούω καθημερινά τα Κρατικά Κανάλια της Τηλεόρασης να αναφέρουν συνεχώς το όνομα του Βαρώνου Κουμπερτέν και ούτε ελάχιστη μνεία γίνεται στο όνομα του τεράστιου αυτού ΕΛΛΗΝΑ, του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΚΕΛΑ  και στην προσφορά του στο Έθνος. Νιώθω ντροπή και λίγο ραγιάς. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ .

Υ.Γ.  Ποιος ήταν ο Δ. Βικέλας.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 15 Φλεβάρη του 1835, είχε όμως καταγωγή από τη Βέροια της Ημαθίας. Είχε μεγάλη μόρφωση, ήταν επιτυχημένος συγγραφέας, έμπορος και αθλητικός παράγοντας. Ο πατέρας του ήταν βέρος Βεροιώτης, έμπορος με το όνομα Μπικέλας που έγινε αργότερα Μπεκέλας και τελικά Βικέλας. Θείος του, από τη μεριά της μάνας του Σμαράγδας, ο συγγραφέας Λέων Μελάς.

Πέθανε  στην Αθήνα στις 7 Ιουλίου του 1908.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

Γ. Ξ. Τροχόπουλος.

Βέροια 9 Ιουλίου 2024.

banner-article

Ροη ειδήσεων