Κόσμος

Εκλογές στη Γαλλία / exit poll: Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δεύτερο το κόμμα του Μακρόν, τρίτο το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν

Ανατροπή σε σχέση με τις προβλέψεις δείχνει η πρώτη εκτίμηση ψήφου, για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Στην πρώτη θέση είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, στη δεύτερη θέση το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει μεγάλες απώλειες και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Συγκεκριμένα:

Μαζί (Εμανουέλ Μακρόν): 150 – 170 έδρες

Εθνικός Συναγερμός (Μαρίν Λεπέν): 132 – 152 έδρες.

Σε μια πρώτη του δήλωση, ο Ζαν Λικ Μελανσόν είπε: «Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση και ψήφισε κατά συνείδηση. Χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα». Ο Μελανσόν έκανε λόγο για «ήττα του Μακρόν»· «Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί αυτή την ήττα. Ο πρωθυπουργός (Ατάλ) πρέπει να φύγει. Δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης αλλά μαζική λαϊκή ψήφο δυσπιστίας. Ο Μακρόν έχει το καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει».

Αν και το μεσημέρι είχε γίνει γνωστό πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει διάγγελμα, τα exit poll φαίνεται πως του άλλαξαν τη γνώμη και δεν θα κάνει δηλώσεις, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ. Άλλα Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι από το Ελιζέ υποστηρίζουν πως «το κυβερνητικό μέτωπο είναι εδώ, ακόμη και μετά από 7 χρόνια στην εξουσία. Δεν είναι νεκρό, είναι εδώ, ακόμη και μετά από επτά χρόνια στην εξουσία».

«Η Γαλλία πέφτει στα χέρια της άκρας αριστεράς», δήλωσε ο Μπαρντελά του κόμματος της Λεπέν. Υποστήριξε ότι μια «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία» «στέρησε από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του κόμματος Λεπέν.

«Το πολιτικό μου στρατόπεδο δεν έχει πλειοψηφία απόψε» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, και πρόσθεσε: «Αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτηση μου στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν».

banner-article

Ροη ειδήσεων