Κόσμος

Εκλογές στη Βρετανία: Στο 67% η συμμετοχή-Προς ιστορική νίκη οδεύουν οι Εργατικοί

Στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφει το βλέμμα της όλη η Ευρώπη και η διεθνής πολιτική σκηνή.

Οι Βρετανοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες που θα κλείσουν τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι Εργατικοί του Στάρμερ θα πετύχουν μια ιστορική νίκη και θα επιστρέψουν στην διακυβέρνηση της χώρας μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική, είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανέρχεται περίπου στο 67%. Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά τις δημοσκοπήσεις, μάλλον θα τις επαληθεύσει.

Τα εκλογικά τμήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνουν στις 22:00 ώρα Βρετανίαςδηλαδή στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. Τα πρώτα exit poll θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν να γίνουν εκλογές καλοκαίρι πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που ίσως αποτυπωθεί στις κάλπες. Επίσης, δημοσκόποι αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες έχουν ανιχνεύσει ότι υπάρχει ένας εφησυχασμός στους πολίτες, επειδή ακριβώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαρωτική νίκη των Εργατικών, κάποιοι ίσως να μην πάνε καν να ψηφίσουν.

Στην περίπτωση που ο Σούνακ χάσει την έδρα του, θα πρέπει να γίνουν εκλογές άμεσα για να αναλάβει την ηγεσία του συντηρητικού Κόμματος κάποιος άλλος. Πολλά ηχηρά ονόματα αυτή τη στιγμή που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να χάσουν την έδρα τους. Σύμφωνα με την αναταποκρίτρια του ΕΡΤNews στη Βρετανία, Ευδοξία Λυμπέρη, θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα χάσει την έδρα του.

Τα στοιχεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις εδρών δείχνουν μια σαρωτική επέλαση των Εργατικών και άνοδο του κόμματος του Φάρατζ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, που μέχρι τώρα δεν είχε καταφέρει να πάρει – με όλα τα κόμματα που έχει δημιουργήσει – ούτε μία έδρα. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι το κόμμα του Φάρατζ ανεβαίνει και να λαμβάνει έδρες. Ο ίδιος φαίνεται ότι θα πάρει την έδρα στην οποία κατεβαίνει και μάλιστα κάποιοι δημοσκόποι δίνουν έως και 17 έδρες για το κόμμα του.

banner-article

Ροη ειδήσεων