Γράμματα & Τέχνες Μουσικές του Κόσμου Πολιτισμός

Μουσικές του Κόσμου / Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο δικός μας Βασίλης, εκρηκτικός και ρομαντικός

Δεν είναι εύκολο να είσαι όλα μαζί, εκρηκτικός και ρομαντικός, σαρκαστικός και τρυφερός και προπαντός τραγουδιστής, μουσικός, στιχουργός και “εικόνα”…

Τι εικόνα; Εικόνα του ανθρώπου που δε γερνά, που παραμένει παιδί και παρασέρνει και το κοινό του στις συναυλίες του να παραμείνει κι εκείνο παιδί, γιατί μόνο τα παιδιά είναι σ’ αυτόν τον κόσμο αθώα. Κι ο Βασίλης αποπνέει αυτήν την άδολη αθωότητα, που ο κόσμος ξέρει να την εκτιμά.

Η αυτοβιογραφική του “σφεντόνα”, με μια υπέροχη δόση έξυπνου αυτοσαρκασμού, γεννάει στον ακροατή της τα πιο αυθόρμητα συναισθήματα για τον μικρούλη που μεγάλωσε μέχρι τα επτά του σ’ ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας, ένα με τη σφεντόνα του, και μετά η τύχη και το ταλέντο του τον έφεραν να γυρίζει όλο τον κόσμο και να συγκεντρώνει στο Καλλιμάρμαρο για τα 50 χρόνια της δισκογραφίας του 60.000 κόσμο. Λίγο; Πολύ, πάρα πολύ! Γιατί;

Επειδή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξέρει να δείχνει, και είναι, ένας από εμάς. Γιατί έχει μια υπέροχη φωνή που μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα, από τρυφερή μπαλάντα μέχρι το πιο σκληρό ροκ, γιατί επιλέγει τραγούδια που πάντα κάτι έχουν να πουν. Οι στίχοι των τραγουδιών του,  από τους απλούς των “Αγροτικών “του Μπακαλάκου μεχρι το “Μαχαίρι” του Καββαδία σε μουσική Μικρούτσικου και το “Πάρε με” της Αφροδίτης Μάνου σε μουσική δική του, έχουν πραγματικά κάτι να πουν.

Ξεκινά μια καριέρα το 1970 δειλά, και στην πορεία τραγουδά μεγάλους συνθέτες από Θεοδωράκη μέχρι  Λοΐζο και Μικρούτσικο με δίσκους που αγοράζονται και τραγουδιούνται και συναυλίες με χιλιάδες κόσμο, που τον αποκαλεί όρθιος “Βασίλη” και πάλλεται στους ρυθμούς των τραγουδιών του.

Το κοινό του το αποτελούν από τη μια έφηβοι και νέοι, αλλά και μεγάλοι,  μέχρι και εβδομηντάρηδες της ηλικίας του, που μαζί του ξεκίνησαν κι εκείνοι να ονειρεύονται.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δεν είναι διάττων αστήρ, σαν αυτούς που μεσουρανούν για κάποια χρόνια στην εποχή μας, είναι  μισό αιώνα παρών στο μουσικό στερέωμα με ένα παρελθόν που έγραψε Ιστορία, μαζί με την Ιστορία του τόπου του.

……………….

…………..

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας