Πολιτισμός

Ο Καβάφης στο Βαρόσι της Έδεσσας!

Η Σχολή Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Δήμου Έδεσσας παρουσίασε την παράσταση «Ονομάζομαι Κωνσταντίνος» την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στις 9 μ.μ. στην οικία Τσάμη (Βαρόσι), στο πλαίσιο του Εαρινού Φεστιβάλ Τεχνών Δήμου Έδεσσας.

Στο επιβλητικό βαροσιώτικο σπιτικό, στήθηκε ένα καθημερινό απλό σκηνικό, μια παρέα νέων παιδιών, που έχουν να διεκπεραιώσουν μια εργασία για ένα σημαντικό πρόσωπο: τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Μέσα από τον διάλογο που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του θεατή τα παιδιά αναφέρουν στοιχεία της προσωπικής ζωής του Καβάφη, τον τόπο όπου γεννήθηκε, έζησε, πως ξεκίνησε να γράφει, ένα χρονολόγιο της ζωής και του έργου του. Κατά διαστήματα και με τρόπο ευρηματικό σκηνοθετικά (με πλάτη στο κοινό) τα παιδιά απαγγέλουν γνωστά ποιήματα του Αλεξανδρινού λογοτέχνη.

Η μουσική της βραδιάς, ο ήχος από τα πλήκτρα του πιάνου της Ευαγγελίας Βελλή Κοσμά (καλλιτεχνικής διευθύντριας του Ωδείου) μας ταξίδεψαν νοερά στην εποχή του Καβάφη. Ακούγοντας την απαγγελία των ποιημάτων, συνοδεία μουσικής, μεταφερθήκαμε στην οδό Lepsius, στην Αλεξάνδρεια, που πλέον φέρει το όνομά του (η οικία του εκεί αποκαταστάθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και πρόσφατα εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου).

Ο Καβάφης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί και δημιούργησε δεκάδες από τα έργα που τον ανέδειξαν σε παγκόσμιο ποιητή. Τα παιδιά με τις ερμηνείες τους φώτισαν τη σχέση του με την πόλη της Αλεξάνδρειας, την πόλη που τον καθόρισε, την πόλη με την οποία συνδιαλεγόταν καθημερινά.

Μέσα από τους διάλογους που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, υπογραμμίστηκε ο αντίκτυπος του έργου του έως σήμερα, τόσο σε Ελληνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ομάδα των παιδιών της Σχολής βίωσαν το έργο και την ζωή του Καβάφη, ερμήνευσαν τους στίχους, τους έκαναν δικούς τους και μας τους προσέφεραν απλόχερα.

Ο Καβάφης ο ποιητής της Ιθάκης,  των Κεριών, του Όσο μπορείς… ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα. Η ομάδα των νέων παιδιών της Σχολής στάθηκε με σεβασμό και δέος απέναντι στην προσωπικότητα και στο έργο του. Δεν προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν με ύφος περισπούδαστο και στόμφο αλλά με ήθος και ύφος αληθινό. Στάθηκαν δίπλα στο έργο του Καβάφη, το μελέτησαν και μας απέδωσαν μια σπουδαία παράσταση, την οποία συστήνουμε να παρουσιαστεί (ίσως από τη νέα σχολική χρονιά) στα σχολεία του Δήμου Έδεσσας.

«Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι» για τον Καβάφη αφού καθόλη της διάρκεια της ζωής του συνδιαλέγεται με αυτήν.

Η Ομάδα (παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Έδεσσας): Κωνσταντίνος Βλαδίκας, Νιρέλα Γαϊσίδου, Ηλίας Ιατρίδης, Γιάννης Κώττας, Ξένια Μήτσκου, Κατερίνα Μπανούση. Στο ρόλο του Αντώνιου η Ιωάννα Ποιμενίδου.

Σκηνοθεσία: Γιούλη Πέτκου και Κωνσταντίνος Ντομουχτσής. Πρωτότυπη μουσική: Γεράσιμος Χαρίτος. Στο πιάνο η Ευαγγελία Βελλή Κοσμά.

Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα των παιδιών και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Κατερίνα Αθανασίου

banner-article

Ροη ειδήσεων