Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ Χρονογράφημα

Βέροια: “Παραμονή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα στην Κυριώτισσα” / γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ στο Πάρκο του Ιερού ναού της Υπαπαντής (γωνία Μυτιλέκα και Περδίκκα), μετά το καλωσόρισμα, τις ευχαριστίες και την εισαγωγική αναφορά στα δρώμενα της βραδιάς, προβλήθηκαν οι δύο τελευταίες ταινίες που δημιουργήθηκαν από την Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας.

Αν και τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η προσέλευση του κόσμου ικανοποιητική, που στη συνέχεια στο άναμμα της φωτιάς, έγινε ακόμη πιο ικανοποιοιητική!
 
Παραβρέθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, κ. Χατζησάββας Παναγιώτης…

Η πρώτη ταινία “Ρέκβιεμ για την Κυριώτισσα”,
ήταν μία κραυγή διαμαρτυρίας για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η μοναδικής σημασίας διατηρητέα περιοχή της Kυριώτισσας, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την τύχη της, από το κράτος και τους τοπικούς άρχοντες.


Η δεύτερη ταινία “Νυχτέρια”, είχε να κάνει με τα νυχτέρια στη δεκαετία του 70 περίπου, που τότε ακόμη μαζεύονταν στα σπίτια, κυρίως γυναίκες,  για να βοηθήσουν συγγενείς και φίλους  να καθαρίσουν και να ξεσπυρίσουν το καλαμπόκι, ή να βγάλουν το βαμβάκι από τα κοζάκια αφού δεν προλάβαιναν να το μαζέψουν λόγο του καιρού από το χωράφι.

Δεν είχε μηχανές!
Τα χέρια ήταν αυτά που κανόνιζαν τον χρόνο.

Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο!
Ότι δεν θα πουλιότανε θα το χρησιμοποιούσανε οι γυναίκες. Θα το πήγαιναν στο εκκοκκιστήριο και θα φτιάχνανε με το βαμβάκι παπλώματα, μαξιλάρια…
Το βαμβάκι το χρησιμοποιούσαν και στο γέμισμα των στρωμάτων, που τότε τα ονόμαζαν ντουζέκια.
Τα άνευ περιεχομένου κοζάκια ήταν ένα καλό προσάναμμα για την ξυλόσομπα.

Το καλαμπόκι, πάλι, χρήσιμο θα ήταν και για τα ζωντανά που βρίσκονταν έξω από το σπίτι σε ειδικούς χώρους, απαραίτητη τροφή για την επιβίωσή τους.

Εκεί λοιπόν στα νυχτέρια, που κρατούσαν πολλές φορές μέχρι το ξημέρωμα, έλεγαν διάφορες ιστορίες για νεράιδες, ξωτικά, φαντάσματα…

 Όπως και στην ταινία, που λέγονται ιστορίες για τη Χρυσούλα. Το όμορφο και νέο κορίτσι που έσφαξαν σε ένα ορεινό χωριό κι έγινε φάντασμα, για τη Βάγια που ήταν έγκυος και κάηκε με δυο από τα παιδιά της κι ύστερα έβγαινε στο χωριό και αναστάτωνε τον κόσμο, για ξωτικά διαβολικά που φαίνονται μόνο τα ρούχα τους καθώς περπατάνε και κάνουν διάφορες σκανταλιές, για νεράιδες όμορφες  που παίρνουν τη μιλιά κι έχουν κάποιες φορές και τις πατούσες των ποδιών ανάποδα!

Στις ταινίες πήραν μέρος μέλη και φίλοι της Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας…

Γατοπούλου Μαρία

Καισαρίδου Αλκμήνη

Καισαρίδου Μάγδα

Κατάκη Βίκυ

Mούμογλου Χρυσούλα

Μπαλτζή Ελένη

Κωστοπούλου Ειρήνη

Σαββαΐδης Γιάννης

Σαββαΐδου Παναγιώτα

Σούμπουρος Νίκος

Τσέκα Μαρία

Τσίγκα Μαίρη

—-

Κινηματογραφικές λήψεις

Κόλκας Παναγιώτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καισαρίδης

Τελειώνοντας η προβολή των ταινιών και με κατευόδιο ένα παραδοσιακό τραγούδι της Βέροιας από τον Αργύρη, κατευθυνθήκαμε στην πλατεία του Αγίου Βλάσιου.


Για άλλη μία χρονιά η Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας, πιστή στον πολιτισμό, στην ιστορία στην παράδοση και στην ιερότητα του χώρου, κομμάτι  σημαντικό του ιστορικού κέντρου της πόλης, παραμονή του Άη Γιάννη του Κλήδονα ή Ριγανά ή Ριζικάρη, αναβίωσε το γνωστό έθιμο με τις φωτιές στην πλατεία αυτή, με μεγάλη επιτυχία! |

Εξάλλου είναι μια εκδήλωση που σηματοδοτεί χρόνια την  Κυριώτισσα από τότε που για πρώτη φορά στην πόλη έγινε η αναβίωση του εθίμου εκεί…

Τα μαγιάτικα στεφάνια αν και στεγνά, μικρά έργα τέχνης , θυσιάστηκαν στις φλόγες του εξαγνισμού και της κάθαρσης!


Πάντα την περιμένουν με χαρά τα παιδιά, οι νέες και οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι που γίνονται κι αυτοί παιδιά.

Πρόσωπα φωτισμένα αλλόκοτα, μοιάζανε με αερικά, καθώς πετούσαν εκστασιασμένα πάνω από τη φωτιά που όταν χαμήλωνε, φωνές ακούγονταν διαμαρτυρίας από το παιδομάνι…

Αμέσως με προσοχή τεταμένη πάντα η Μαίρη,  έπαιρνε από τον σωρό τη νεκρή φύση για να ζωντανέψουν οι μαγικές φλόγες…

Τα καθιερωμένα κεράσματα κάναν τη βόλτα τους δίνοντας στον κόσμο το αντίδωρο της ζεστής παρουσίας τους.

Στον ίδιο χώρο είχε κανείς τη δυνατότητα να δει μία έκθεση φωτογραφίας, καθώς κι ένα συμβολικό έργο ζωγραφικής εμπνευσμένο από την πρώτη ταινία.

Η έκθεση φωτογραφίας ήταν μια έκθεση επεξεργασμένης φωτογραφίας, διπλής όψεως με την ποίηση πού την προκάλεσε, σε μία αμφίδρομη σχέση εικόνας και λόγου.

Υπήρχαν κι άλλα εκθέματα, όμορφα, χειροποίητα κοσμήματα μακραμέ.

Όλες οι δημιουργίες από μέλη και φίλους της Κίνησης…

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που για άλλη μια φορά μας στήριξε με την παρουσία του.

Να είμαστε καλά και του χρόνου και να ξανανάψουν οι φωτιές στην Κυριώτισσα!

καλή εβδομάδα με υγεία!

Ει. Δα.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ