Κοινωνία

Ψήφισμα κατά των πολέμων, υπέρ της ειρήνης από το 73ο πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΠΣ

Εμείς οι συνταξιούχοι και συγκεκριμένα οι αντιπρόσωποι των Πολιτικών Συνταξιούχων που συμμετέχουμε το 73ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) εκφράζουμε την ομόθυμη ανησυχία μας αλλά και όλων των συνταξιούχων που εκπροσωπούμε, από τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Γάζα, με αποτέλεσμα τη θυσία χιλιάδων αθώων πολιτών, προσφορά στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων των ολίγων.

Ιστορικά οι περισσότερες  πολεμικές συγκρούσεις δεν υπηρέτησαν τα συμφέροντα των λαών. Έτσι και τώρα βιώνουμε το δράμα των λαών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, ως αποτέλεσμα μιας οικονομικής, θρησκευτικής, επεκτατικής και φυλετικής αντιπαράθεσης που έχει μόνο νεκρούς, κατεστραμμένες υποδομές, δυστυχία και μίσος.

Μπροστά σ’ αυτή την πολεμική τραγωδία με τα νεκρά και ανάπηρα παιδιά, τους νεκρούς νέους και τις χαροκαμένες μανάδες δεν μένουμε απαθείς.

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μας για τις συνεχιζόμενες πολεμικές τραγωδίες.

Δεν δεχόμαστε να σκοτώνονται άνθρωποι για να  εξυπηρετηθούν συμφέροντα.

Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, την επούλωση των πληγών, τον καταλαγιασμό των παθών, την ανακούφιση του πόνου και τη σταδιακή άμβλυνση του μίσους.

Καλούμε τις κυβερνήσεις των αντιμαχόμενων μερών σε μια πρώτη πραγματική εκεχειρία για να δοθεί η δυνατότητα στη διπλωματία να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επικράτησης της ειρήνης και τη σύναψη συμφωνιών που θα τακτοποιούν τις διαφορές των εμπλεκομένων, χωρίς νικητές και ηττημένους.

Επιτέλους ας μπει τέλος στις συγκρούσεις που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Να συμβάλλουμε όλοι στην ανοικοδόμηση των πόλεων που καταστράφηκαν και μέσα από ειρηνικές δράσεις να αποκτήσουν οι λαοί την ευημερία τους, με αναγκαία προϋπόθεση την αυτοδιάθεσή τους μέσα από αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους και την ειρηνική τους συνύπαρξη.

Για τη διατήρηση της διεθνούς έννομης τάξης και της ειρήνης επιβάλλεται η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που προβλέπουν τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης. Η μη εφαρμογή αυτών των αποφάσεων οδήγησε στο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων και την ένταση μεταξύ των δύο λαών και στην έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την κατηγορία ως εγκληματία πολέμου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα εδάφη και ο παραγόμενος πλούτος, ορθολογικά κατανεμημένος, επαρκεί για όλους τους ανθρώπους να ζουν με τις βασικές τους ανέσεις, ειρηνικά και με αξιοπρέπεια.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς τις παραπάνω κατευθύνσεις και ειδικά στην επικράτηση της ειρήνης.

Το παραπάνω ψήφισμα αποστέλλεται στα ΜΜΕ,  στην πρεσβεία του Ισραήλ, στην Παλαιστινιακή αρχή στην Αθήνα και στους Συλλόγους των συνταξιούχων.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας