Συν & Πλην Σχόλια

Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά;

Για μέρες απασχολεί τα ΜΜΕ και ειδικά την τηλεόραση, η υπόθεση του ποινικολόγου που κακοποίησε τη γυναίκα του, σε σημείο που κάθε τι που έχει σχέση μ’ αυτήν να παίρνει διαστάσεις.

Και, βέβαια, η ίδια η πράξη από μόνη της δεν είναι απλά καταδικαστέα, είναι μια ακόμη πληγή στο σώμα της γυναικείας κακοποίησης που έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Πολλά ερωτηματικά, όμως, προκύπτουν μέσα από την υπόθεση αυτή, που δεν έχουν πάντα απάντηση.

Και δεν αναφερόμαστε στο ότι παραδέχθηκε την ενοχή του, πράγμα που ο Αλέξης Κούγιας το έκρινε πολύ… αντρίκιο, σχολιάζοντάς το! Ούτε στο ότι δήλωσε πως του χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, την οποία θα επιδιώξει, πράγμα που ελάφρυνε τη θέση του. Ούτε στην πρόθεση διώξης των δικαστών που τον έκριναν μη προφυλακιστέο. Ούτε το ότι σε εκπομπές της τηλεόρασης είχε αναλάβει με τη γυναίκα του να μιλούν για τη… γυναικεία κακοποίηση. Ήδη αυτά έχουν πολυσυζητηθεί.

Εκείνο που πραγματικά ήταν εντυπωσιακό ήταν το πώς η τηλεόραση αναφερόταν στον συγκεκριμένο άνθρωπο.

“Ο κύριος τάδε”, επαναλαμβανόταν ξανά και ξανά, “ο γνωστός σε όλους μας ποινικολόγος” πάλι, με αποτέλεσμα ο τρόπος που εκφερόταν το όνομά του ή η ιδιότητά του να συνοδεύεται από έντονη απόχρωση σεβασμού .

Κι αναρωτιόμαστε. Η χρήση του ονόματος ή της ιδιότητας θα ήταν η ίδια σε μια ανάλογη περίπτωση; Αν ο δράστης ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος, θα ήταν “κύριος” στο δελτίο ή μήπως  θα λεγόταν ο “κακοποιητής”, που έκανε αυτό ή εκείνο ή το άλλο;

Και επιπλέον, αν η οικονομική κατάσταση του κακοποιητή δεν επέτρεπε και την πρόσληψη ψυχοθεραπευτή, όπως ο ίδιος δήλωσε ότι θα κάνει αμέσως η μη προφυλάκιση δεν θα ήταν καθόλου σίγουρη!

Βέβαια, πέρασαν μέρες και τα γεγονότα τρέχουν, δίνοντας και την απαραίτητη τροφή στις ειδήσεις. Σήμερα ειδικά, αναζητείται ο ποινικολόγος μετά από τελευταίες του ενέργειες κατά της συζύγου του, η οποία υπέβαλε μήνυση εναντίον του, αλλά είναι άφαντος!

Ποιος συμφωνεί με την κακοποίηση; Ποιος δεν την καταδικάζει; Αλλά το να αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη πολιτεία και ειδικά από την τηλεόρασή της, που υποτίθεται πως κυνηγά την αντικειμενικότητα, είναι από ενοχλητικό έως λυπηρό. 

Οι λέξεις, όταν χρησιμοποιούνται, πρέπει να έχουν και το σημασιολογικό τους αντίκρισμα. Και, οπωσδήποτε, βέβαια, η λέξη “κύριος”!

far

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας