Βέροια – Βιβλιοπαρουσίαση: Αλέκος Χατζηκώστας “Τα χειρόγραφα του θανάτου” / ξυπνώντας μνήμες πολιτικών τραυμάτων
Παρουσιάστηκε στη Βέροια, στον Πολυχώρο Ελιά, το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα “Τα χειρόγραφα του θανάτου” εκδόσεις “ατέχνως”.
Ενδέκατο βιβλίο για τον Αλέκο Χατζηκώστα, που έχει κάνει μέχρι τώρα πολλές καταθέσεις στην Τοπική Ιστορία, στη Λογοτεχνία, και κάποιες φορές συνδυάζοντας και τα δύο, όπως στο καινούριο του βιβλίο.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Γιάννης Τσαναξίδης, οικονομολόγος, ο Δημήτρης Μπατζιάκας, δικηγόρος και ο ίδιος ο συγγραφέας. Αποσπάσματα διάβασε η Χαρά Αξούριστου, φιλόλογος – ηθοποιός.
Στη μακρά πορεία του Αλέκου Χατζηκώστα στη γραφή αναφέρθηκε ξεκινώντας ο Γιάννης Τσαναξίδης, (2ι χρόνια 11 βιβλία), τονίζοντας πως ο Δήμος πρέπει να υποστηρίξει έμπρακτα την παρουσία ανθρώπων του τόπου που γράφουν.
Ξεκινώντας από τον όρο “στρατευμένη Τέχνη”, που βέβαια είναι ταυτόσημη συνήθως με την πολιτική, έδωσε κι άλλες προεκτάσεις της, εφόσον είναι στρατευμένη στην ανάδειξη συλλογικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Ενώ η σημερινή Λογοτεχνία επικεντρώνεται συνήθως στο άτομο, οι ήρωες του Χατζηκώστα είναι πρωταγωνιστές της κοινωνικής δράσης.
Τόπος της δράσης η Βέροια και μάλιστα η περιοχή της γέφυρα Καρά Αχμέτ.
Χρόνος τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι το 2023, με πυρήνα κυρίως την εποχή της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου.
Άνθρωποι: Αυτοί που υποτάχθηκαν κι αυτοί που αντιστάθηκαν. Άνθρωποι απλοί και καθημερινοί με τις αντιθέσεις τους.
Ήρωας ο άντρας που αναζητεί την πραγματική αιτία του θανάτου του πατέρα του στο Γεντί Κουλέ, όπου βασανίζεται από τη Χούντα.
“Μυθοπλασία αλλά και συνάμα ιστορική πραγματικότητα, που στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης” κατέληξε λέγοντας ο Γιάννης Τσαναξίδης.
Ο Δημήτρης Μπατζιάκας, χρησιμοποιώντας συχνά στίχους τραγουδιών ως όχημα προσέγγισης του βιβλίου, ξεκίνησε από την “εικόνα”, που είναι το πιο ελκυστικό σύγχρονο μέσο, (τηλεόραση, βίντεο, κινητό), για να καταλήξει πως η Λογοτεχνία, όταν είναι καλή πετυχαίνει τη δημιουργία της εικόνας, και μάλιστα με πιο δυναμικό και γόνιμο τρόπο, αφήνοντας προεκτάσεις, χωρίς να επικεντρώνεται στα like, που θεωρούνται μέτρο επιτυχίας.
Ο συγγραφέας που γράφει σήμερα πρέπει να έχει θάρρος, να είναι γενναίος, να καταφέρνει να ξυπνά μνήμες που κουβαλούν ένα τραύμα.
Κάποια απ’ αυτά τα πρόσωπα που αναφέρει ο συγγραφέας, αφού κάνει και Ιστορία πέρα από Λογοτεχνία, ζουν ακόμα ανάμεσά μας.
Αναφερόμενος στη συνέχει στην υπόθεση του βιβλίου, την αναζήτηση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν το θάνατο του πατέρα του ήρωα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, επισημαίνει από τη μια την αγωνιώδη προσπάθεια εκείνου κι από την άλλη τη μετάλλαξη των χουντικών που αυτοπλασάρονται στην κοινωνία ως… δημοκράτες(!), μετά την πτώση της Χούντας.
“Πρωταγωνιστές, κομπάρσοι και θεατές είμαστε όλοι εμείς. Μέσα από τα πρόσωπα του βιβλίου βλέπουμε πρόσωπα που ζουν γύρω μας” ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Μπατζιάκας.
Η Χαρά Αξούριστου διάβασε εμβόλιμα στις παρουσιάσεις αποσπάσματα από το βιβλίο με την ώριμη και δουλεμένη φωνή της.
Ο συγγραφέας, ο Αλέκος Χατζηκώστας, ξεκίνησε από το εξώφυλλο του βιβλίου του που απεικονίζει τη γέφυρα της Βέροιας. Πέρα από το ότι είναι τοπόσημο για την πόλη, παράλληλα είναι σύμβολο περηφάνιας και αντίστασης, αφού είναι η μόνη γέφυρα που άντεξε στη μεγάλη πλημμύρα.
Το βιβλίο είναι αστυνομική νουβέλα σε πολιτικό φόντο. Αστυνομικό νουάρ.
“Πολλές φορές σήμερα η Λογοτεχνία, δυστυχώς, διαστρεβλώνει ηθελημένα ιστορικά γεγονότα. Το δικό μου βιβλίο απεικονίζει μια εποχή που την έζησα. Και ιστορικά πατάει σε ιστορικά γεγονότα.
Χώρος η Βέροια, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος. Χρόνος από το 1972 μέχρι και το 2023. Τα βιβλία μου αναφέρονται κυρίως στο παρελθόν, γιατί όποιος ελέγχει το παρελθόν προχωρεί σωστά στο παρόν.
Σε μια εποχή, όπου η Ακροδεξιά κερδίζει έδαφος και τα ΜΜΕ είναι κατασκευές, η Λογοτεχνία ψυχαγωγεί, τέρπει και προβληματίζει.
Οι τοπικοί συγγραφείς πρέπει να ενισχυθούν και να αποκατασταθεί η Τοπική μας Ιστορία. Να ξαναγίνει ο πανελλαδικός διαγωνισμός στην πόλη “Δημήτριος Βικέλας”.
Όσο για μένα, προσπαθώ να δώσω με τα γραπτά μου φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή” πρόσθεσε ο συγγραφέας κλείνοντας.
……………….
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………