Κόσμος

Καλιφόρνια: Δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας θέλουν να χτίσουν μια νέα πόλη διώχνοντας τους αγρότες…

Τα τελευταία χρόνια, μια ομάδα δισεκατομμυριούχων αγόρασε με άκρα μυστικότητα μια μεγάλη αγροτική έκταση στην κομητεία Σολάνο, 90 λεπτά βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, εκδιώχνοντας με κάθε τρόπο τους αγρότες από την περιοχή…

Όπως αποκάλυψε δημοσίευμα των New York Times, η μυστική αυτή ομάδα απαρτιζόταν από μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Τον ιδρυτή του LinkedIn (ιστοχώρος επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης) Ράιντ Χόφμαν, την Λορίν Τζομπς, την ιδρύτρια της Emerson Collective ( εταιρεία που ισχυρίζεται ότι ασχολείται με τον φιλανθρωπικό καπιταλισμό!!!) και τον Μαρκ Άντρεσεν της Andreesen Horowitz, μιας εταιρείας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη ομάδα ίδρυσε την εταιρεία California Forever, η οποία φιλοδοξεί να χτίσει μια hi-tech «πράσινη» πόλη σε μια αγροτική έκταση 202 τετραγωνικών χιλιόμετρων συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Γιαν Σράμεκ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs. Τα μέλη της οραματίζονται μια πόλη που θα έχει φιλικές προς το κλίμα υποδομές και κατοικίες καθώς και «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή 20.000 κατοικιών για περίπου 60.000 κατοίκους, που θα περπατούν από το σπίτι στη δουλειά, στο σχολείο και το εμπορικό κέντρο. Θα ζουν δηλαδή μέσα σε κλειστή πόλη. Μέσα στην πόλη όμως θα υπάρχουν και εταιρείες! Επιχειρηματικοί όμιλοι νέων τεχνολογιών, κατασκευαστικές αλλά και από την πολεμική βιομηχανία, οι οποίες θα επιλέξουν τα επόμενα γραφεία τους μέσα τη νέα πόλη, έχοντας πιθανά τους κατοίκους της πόλης και εργαζόμενους τους!

Όχι όλους φυσικά! Η πόλη δεν θα είναι μια κοινότητα μικτού εισοδήματος. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα γίνει μια όμορφη περιφραγμένη πόλη των λίγων και των εκλεκτών!

Μηνύσεις σε όσους δεν πωλούν τη γη τους!

Και αν τα σχέδια της California Forever για την περίκλειστη πόλη της αποτελούν μια έκφραση του ακραίου καπιταλισμού, οι πρακτικές της για να κτίσει τις hi-tech υποδομές της θυμίζουν «άγρια δύση»! Αγοράζει μαζικά γεωργική γη στην αγροτική κομητεία και όσους τολμούν να αντιστέκονται τους στέλνει στα δικαστήρια! Ναι σωστά διαβάσατε! Μηνύει όσους αγρότες αρνούνται να πουλήσουν τη γη τους.

Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας θέλουν να χτίσουν μια νέα πόλη στην Καλιφόρνια
(CALIFORNIA FOREVER/SITELAB URBAN STUDIO)

Παρά τις πρακτικές της, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές ώστε το σχέδιο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της κομητείας για ψήφιση τον Νοέμβριο.

Τώρα, οι ψηφοφόροι στη βόρεια Καλιφόρνια θα αποφασίσουν αν αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει ή όχι, καθώς οι πρακτικές της εταιρείας έχουν εξοργίσει πολλούς κατοίκους της εν λόγω περιοχής.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Solano Land Trust, η οποία προστατεύει φυσικές περιοχές και αγροκτήματα στην κομητεία Σολάνο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σχέδιο αυτό «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους, την ποιότητα του αέρα, την κυκλοφορία, τη γεωργική γη και το φυσικό περιβάλλον της κομητείας».

Η έκταση που αγόρασε η California Forever βρίσκεται στην «καρδιά» του Δέλτα των ποταμών Σακραμέντο και Σαν Χοακίν, που επιπλέον είναι ζωτικής σημασίας και για το σύστημα υδροδότησης της Πολιτείας της Καλιφόρνια. Η έκταση βρίσκεται στη μέση του πουθενά ανάμεσα σε αιολικά πάρκα. Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, ούτε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά υπάρχει ένα ευαίσθητο οικοσύστημα με είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Αλλά και το νερό της Καλιφόρνιας…

Για να …κατευνάσει τις αντιδράσεις η California Forever προσπάθησε να πείσει τους ντόπιους για τις καλές της προθέσεις. Δεσμεύθηκε να στηρίξει με 400 εκατομμύρια δολάρια τους κατοίκους της κομητείας ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν σπίτια. Εγγυήθηκε επίσης τη δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας με μισθό τουλάχιστον 88.000 δολάρια το χρόνο.

Για να πετύχει το σκοπό της, η California Forever , μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024 ξόδεψε 2 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία και ότι αναμένει πως το ποσό που θα δαπανηθεί το δεύτερο τρίμηνο θα είναι υψηλότερο…

banner-article

Ροη ειδήσεων