Αλεξάνδρεια Θέματα Παιδείας Τοπικά

Συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας με τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας

Το πρωί της Δευτέρας 10/6/2024 το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη και την Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Λαφαζάνη για ζητήματα σχολικής στέγης και χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Στη συνάντηση εκ μέρους του Δ.Σ. ήταν παρόντες οι: Χατζησάββας Παναγιώτης (Πρόεδρος), Κοκοζίδου Άννα (Γ. Γραμματέας), Γκόγκα Ελένη (Αντιπρόεδρος) και Μελιόπουλος Ιωάννης (Μέλος).

Το πρώτο θέμα που θέσαμε στον κ. Δήμαρχο ήταν για τον αν έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτήρια του Δήμου Αλεξάνδρειας ή αν προγραμματίζεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Η απάντηση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας ήταν πως όχι μόνο δεν έχει γίνει κανένας προσεισμικός έλεγχος αλλά δεν προβλέπεται και να γίνει γιατί ο Δήμος Αλεξάνδρειας δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό, είναι με ευθύνη των κυβερνήσεων υποστελεχωμένος όπως όλοι οι δήμοι της χώρας και παρέπεμψε την ανάγκη προσεισμικού ελέγχου στην Πολιτεία και στα αρμόδια Υπουργεία.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. κατέθεσε εγγράφως τα προβλήματα των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας, όπως αυτά μας κοινοποιήθηκαν από τους Διευθυντές των σχολείων και τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων και ζήτησε τη δρομολόγηση της άμεσης επίλυσής τους, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις από τις προηγούμενες.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις άθλιες συνθήκες στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας (13,5 τ.μ. μαζί με τα έπιπλα (έδρα και ντουλάπα) στεγάζουν 2 τάξεις με συνολικό αριθμό 10 νηπίων και 3 εργαζομένων) ζητήσαμε επιτακτικά την επόμενη σχολική χρονιά το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας να στεγαστεί σε άλλο κτήριο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του σχολείου και στις ανάγκες των μαθητών.

Για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας θέσαμε στον κ. Γκυρίνη το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τον κατακερματισμό των αιθουσών και τα προβλήματα ασφάλειας που αυτός δημιουργεί.

Ο κ. Δήμαρχος, απαντώντας και στα δύο ζητήματα συνολικά, αναγνώρισε πως οι συνθήκες στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου είναι όντως άθλιες και ενημέρωσε το Δ.Σ. πως σχεδιάζει την ανέγερση νέου διδακτηρίου για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες τόσο του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας όσο και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα μέχρι την ανέγερση του νέου διδακτηρίου, απάντησε πως το Ειδικό Νηπιαγωγείο Βέροιας θα στεγαστεί την επόμενη σχολική χρονιά σε νέο κτήριο. Για το Ειδικό Δημοτικό Βέροιας δεν έδωσε καμία απάντηση. Ερωτηθείς, επίσης, για το αν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου ή απλώς μιλάμε για σχέδια επί χάρτου και έργα που βρίσκονται στο στάδιο των υποσχέσεων, παραδέχθηκε πως ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί καμία χρηματοδότηση.

Για τα οξυμένα στεγαστικά προβλήματα του 2ου Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας ενημερώσαμε τον κ. Δήμαρχο πως ο Σύλλογός μας στέκεται απέναντι στη στέγαση μαθητών σε κοντέινερ και πάγιο αίτημά μας σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση είναι η κατασκευή νέων αιθουσών και διδακτηρίων, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Ο κ. Γκυρίνης δεσμεύτηκε πως δε θα στεγάσει σε καμία περίπτωση τους μαθητές σε λαμαρίνες, όπως χαρακτηριστικά είπε, και μας ενημέρωσε πως ο Δήμος Αλεξάνδρειας βλέπει και προωθεί ως λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του 2ου Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας την αξιοποίηση του κλειστού Δ.Σ. Παλαιοχωρίου ή του Δ.Σ. Σχοινά.

Για το 2ο και 6ο Δ.Σ. Αλεξάνδρειας θέσαμε την ανάγκη εσωτερικού και εξωτερικού ελαιοχρωματισμού των δύο σχολείων καθώς και της τοποθέτησης νέας περίφραξης. Ο κ. Γκυρίνης μας ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει έναν ελαιοχρωματιστή και προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Είπε πως τα δύο σχολεία θα βαφτούν χωρίς να δοθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, αν και τέθηκε από το Δ.Σ. η ανάγκη να βαφτούν ως τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση νέας περίφραξης ήταν αρνητικός λέγοντας πως όποιες διορθώσεις  χρειαστεί θα γίνουν αλλά δε θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη.

Στη συνέχεια τέθηκαν τα προβλήματα των παρακάτω σχολείων και ζητήθηκε η επίλυσή τους:

Δ.Σ. Καμποχωρίου-Βρυσακίου:
  1. Αυτοψία και άμεση επισκευή στέγης, στεγάστρου και υδρορροών των δύο διδακτηρίων.
  2. Βάψιμο εξωτερικά και των δύο διδακτηρίων.
  3. Καθαρισμός των δέντρων από τα σπασμένα και επικίνδυνα κλαδιά.
  4. Επισκευή των χερουλιών των τουαλετών στο διδακτήριο του Βρυσακίου.
  5. Συντήρηση ή απομάκρυνση του αλεξικέραυνου που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου στο Καμποχώρι.
Δ.Σ. Προδρόμου-Αγίας Τριάδας:
  1. Βάψιμο εσωτερικά – εξωτερικά (έχει γίνει σχετικό αίτημα, είναι άβαφο για πάνω από δεκαετία).
  2. Περίφραξη σχολικής αυλής (λείπει κομμάτι τοίχου 7-8 μέτρων, έχει γίνει επαφή με τεχνική υπηρεσία Δ. Αλεξάνδρειας).
  3. Στρώσιμο με πλάκες πεζοδρομίου υπόλοιπου (περιμετρικά) σχολείου, διαδρόμου εξόδου νηπιαγωγείου & εξωτερικού χώρου τουαλετών (εκκρεμότητα κατά την πρόσφατη κατασκευή τους).
  4. Υπόστεγο σύνδεσης σχολείου – τουαλετών (εξωτερικές).
Δ.Σ. Πλατάνου-Πρασινάδας
Α. Προβλήματα στο κτίριο του Πλατάνου:
  1. Επισκευή των WC μαθητών/τριών που λειτουργούν εξωτερικά (σπασμένα πλακάκια, χαλασμένες βρύσες, βάψιμο).
  2. Σπασμένα μάρμαρα στις σκάλες.
  3. Βάψιμο του εξωτερικού χώρου.
Β. Προβλήματα στο κτίριο της Πρασινάδας:
  1. Έντονες ρωγμές στο κτίριο μετά τον τελευταίο σεισμό.
  2. Σπασμένα μάρμαρα σε σκάλες και βεράντα.
  3. Άμεση επισκευή στο WC των μαθητών/τριών που είναι εξωτερικές και δε λειτουργούν. Τα παιδιά, όπως και οι εκπαιδευτικοί, χρησιμοποιούν τα WC του Νηπιαγωγείου που έχει κλείσει και οι οποίες χρειάζονται επισκευές.
Δ.Σ. Καψόχωρας-Νησελίου
  1. Υγρασία: Υπάρχουν εκτεταμένες υγρασίες στις οροφές των διαδρόμων αλλά και των αιθουσών διδασκαλίας με καθημερινό τον κίνδυνο πτώσης σοβάδων και ανθυγιεινό περιβάλλον διδασκαλίας.
  2. Υδρορροές: Υπάρχει άμεση ανάγκη για διόρθωση – αντικατάσταση των υδρορροών.
  3. Βάψιμο: Απαιτείται βάψιμο των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά για να μειωθεί το πρόβλημα της υγρασίας.
  4. Δάπεδο: Το δάπεδο σε πολλά σημεία και στα δυο κτίρια έχει υποστεί σοβαρή φθορά ενώ στον διάδρομο του διδακτηρίου στο Νησέλι είναι διαβρωμένο και υπερυψωμένο σε κάποια σημεία, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πτώσης και ατυχήματος.
  5. Ρωγμές: Στα διδακτήρια έχουν γίνει κατά καιρούς προσθήκες αιθουσών και βοηθητικών χώρων με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρωγμές και πτώσεις σοβάδων.
  6. Κουφώματα: Στο Διδακτήριο της Καψόχωρας τα κουφώματα είναι συρόμενα αλουμινίου παλιάς κατασκευής, δεν ασφαλίζουν με αποτέλεσμα την απώλεια θέρμανσης, είσοδο κρύου αέρα κατά του χειμερινούς μήνες και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Την επίλυση όλων των προβλημάτων των Δ.Σ. Καμποχωρίου-Βρυσακίου, Προδρόμου-Αγίας Τριάδας, Πλατάνου-Πρασινάδας και Καψόχωρας-Νησελίου ο κ. Γκυρίνης την παρέπεμψε σε μια μεγάλη παρέμβαση που σχεδιάζει να κάνει η Δημοτική Αρχή στα σχολεία, σε ακαθόριστο ωστόσο χρόνο. Το Δ.Σ. ζήτησε όλα τα προαναφερόμενα να επιλυθούν άμεσα, ώστε η νέα σχολική χρονιά τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει με καλύτερους όρους.

Σε ό,τι αφορά το Δ.Σ. Καμποχωρίου-Βρυσακίου ενημερώσαμε τον κ. Γκυρίνη για τα προβλήματα που δημιουργεί η διαμονή μια οικογένειας σε οίκημα εντός της σχολικής αυλής του διδακτηρίου στο Καμποχώρι. Ο κ. Δήμαρχος δε γνώριζε το θέμα. Ζητήσαμε να εξευρεθεί μια λύση και προτείναμε την τοποθέτηση περίφραξης.

Για το γήπεδο μπάσκετ του 1ου Δ.Σ. Αλεξάνδρειας που έχει ξηλωθεί και παραμένει ξηλωμένο για δύο χρόνια ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε πως όντως υπήρχε ένα πρόβλημα με τον εργολάβο και θα χρειαστεί χρόνος για να λυθεί αυτό και να αναδειχθεί νέος εργολάβος που θα ολοκληρώσει το έργο.

Για τη χρηματοδότηση των σχολείων μετά την επικείμενη κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών ο κ. Γκυρίνης παραδέχθηκε πως τα χρήματα που δίνονται στον Δήμο Αλεξάνδρειας είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα του καθαρισμού των σχολικών μονάδων και ο κ. Γκυρίνης είπε πως δεν αντιμετωπίζει ο Δήμος Αλεξάνδρειας προβλήματα με τον καθαρισμό των σχολείων.

Τέλος, το Δ.Σ. δήλωσε στον κ. Δήμαρχο και στην κ. Αντιδήμαρχο Παιδείας πως θα παρακολουθεί όλα τα θέματα και περιμένουμε την επόμενη συνάντηση τον προσεχή Σεπτέμβριο για να δούμε τι από όλα τα ανωτέρω έχει επιλυθεί.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                          ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων