Βέροια Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Δημοτικό Ωδείο Βέροιας: Ποντιακή λύρα και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων σε μια κοινή συναυλία

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων 2023-2024, το Δημοτικό Ωδείο παρουσίασε απόψε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών το Τμήμα  Ποντιακής Λύρας σε διδασκαλία Ματθαίου Τσαχουρίδη και την ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Παπαδόπουλου.

Η Ποντιακή Λύρα έχει τον τελευταίο καιρό πολλούς θαυμαστές ως  μουσικό όργανο και μάλιστα τη μαθαίνουν και παιδιά που δεν προέρχονται από οικογένειες Ποντίων.

Το Τμήμα, στο οποίο διδάσκει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, όχι μόνο γνωστός στην Ελλάδα αλλά με περιοδείες σ’ όλον τον Κόσμο, με πανεπιστημιακή  σκευή στο όργανο, αλλά και γνήσιες ποντιακές καταβολές, ήταν απόψε ο καθρέφτης του δασκάλου.

Προλογίζοντας ο Ματθαίος Τσαχουρίδης τόνισε πως το όργανο δεν είναι εύκολο, όπως φαίνεται σε όσους δεν το γνωρίζουν. Οι μαθητές του, όμως, απέδειξαν πως στα χέρια τους η λύρα μιλά και καταχειροκροτήθηκαν όλοι από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο.

Και μπορεί, βέβαια, να έπαιξε με δεξιοτεχνία ο μεγαλύτερος, αλλά την παράσταση έκλεψε ο μικρός εννιάχρονος, που δε θέλησε να παίξει ποντιακό κομμάτι αλλά το 2ο βάλς του Σοστακόβιτς, ένα από τα ωραιότερα κλασικά κομμάτια! Αυτό θα πει άποψη! Σοστακόβιτς με λύρα!

Εξαιρετικοί όλοι οι μαθητές του Τμήματος, αλλά και ο δάσκαλος τούς στήριξε τραγουδώντας μαζί τους τους στίχους των ποντιακών τραγουδιών, αποδεικνύοντας με πολλούς τρόπους όχι μόνο την ικανότητα να μεταδίδει τη γνώση, αλλά και τους απαραίτητους συναισθηματικούς δεσμούς με τους μαθητές του.

Έπαιξαν οι μαθητές του τμήματος:

Ελευθεριάδου Στεργιανή, Ευθυμιάδης Χαράλαμπος, Ζερδαλής Χρήστος, Κωνσταντινίδης Ευστράτιος, Παπαδόπουλος Ματθαίος, Σκεντερίδης Στέφανος, Τσαλέρας Αντώνιος και Φουρουντζόπουλος Παντελής.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος ανέβασε στη σκηνή τη μικρή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων του Ωδείου.

Στο πιάνο ο Ορέστης Μπαντής, στο ακορντεόν η Ιωάννα Κατσιγιάννη και η Ειρήνη Μελιοπούλου και στο μπουζούκι ο Κυριάκος Τσαλέρας. Στην κιθάρα ο δάσκαλος κιθάρας του Ωδείου, Χρήστος Σαρκατζής.

Τα κομμάτια που επιλέχθηκαν ήταν έντεχνα τραγούδια γνωστά και αγαπημένα στο κοινό. Λοΐζος, Χατζιδάκις, Κουγιουμτζής, Σπανουδάκης, Τσιτσάνης και με πολύ κέφι τελευταίο ακούστηκε το “Άλογα” του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Πολύ καλά όλα τα παιδιά και ευχαριστημένος από την επίδοσή τους στη βραδιά ο μαέστρος τους.

……………………

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………..

…………………….. 

banner-article

Ροη ειδήσεων