Βέροια Ρεπορτάζ

“Φίλοι του Τριποτάμου”: Περιήγηση & ξενάγηση στον Τριπόταμο, κομμάτι μοναδικού φυσικού κάλλους στο κέντρο της Βέροιας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που τιμάται από τον ΟΗΕ στις 5 Ιουνίου,  ο Σύλλογος «Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας»,  διοργάνωσε βιωματική περιήγηση, με προσκεκλημένους φίλους και μέλη του Συλλόγου, παρουσία εκπροσώπων πολιτιστικών,  επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων,  στην παρόχθια αστική διαδρομή του ποταμού,  με εκκίνηση από τη γέφυρα του Σταυρού, το απόγευμα της Τετάρτης.

Την έναρξη της περιήγησης και την παρόχθια ξενάγηση σε σημαντικούς σταθμούς φυσιολατρικού αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της διαδρομής, ανάμεσα στο άγριο πράσινο και τα ορμητικά νερά του ποταμού, έκανε η Αναστασία Γρηγοριάδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, παρουσία της Μαρίας Μπαρμπαρούση, ενεργού μέλους του Συλλόγου, συζύγου του Προέδρου του , Πάρη Παπακανάκη, τον οποίο εκπροσώπησε, συμμετέχοντας ταυτόχρονα και με την παράλληλη ιδιότητα της νεοεκλεγείσας  Γραμματέως του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας μαζί, με την Πρόεδρο του φορέα Κατερίνα Γαλίκα.

Η παρόχθια περιήγηση με αφετηρία τη γέφυρα ρίψης του Σταυρού των Θεοφανείων, κάτω από τη ΔΕΗ, ακολούθησε τη φυσική διαδρομή του ποταμού Τριποτάμου, κάτω από τη γέφυρα Κούσιου,  συνέχισε κάτω από τη γέφυρα της οδού Θερμοπυλών, όπου φιλοξενείται η λαϊκή αγορά της Βέροιας, την ιστορική γέφυρα Καραχμέτ (οθωμανικών χαρακτηριστικών),  για να καταλήξει στη γέφυρα της ιστορικής συνοικίας της Μπαρμπούτας, κάτω από τα στενά της εβραϊκής συναγωγής και τα όμορα παραδοσιακά πλακόστρωτα.

Κατά την περιηγητική ξενάγηση η Αναστασία Γρηγοριάδου σημείωσε μεταξύ άλλων:

«…Με αφορμή την 5 Ιουνίου, πού είναι η παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος, αποφασίσαμε μετά από παρότρυνση πολλών φίλων και συμπολιτών μας, να ακολουθήσουμε βήμα – βήμα αυτή την εξαιρετική διαδρομή στην κοίτη του ποταμού Τριπόταμου. Ενός ποταμού πραγματικού φυσικού κάλλους που ωστόσο, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου γνωστός, ούτε καν σε πολλούς κατοίκους της Βέροιας, τουλάχιστον ως διαδρομή.  Η προσπάθειά μας συνολικότερα μέσα από το σύλλογό μας ήταν από την πρώτη στιγμή να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό αυτό κάλλος του ποταμού…».

Αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην ίδρυση του Συλλόγου, μίλησε για τον ιδρυτικό πρόεδρο τον συνταξιούχο σήμερα γιατρό Θεόδωρο Πολυχρονιάδη, καθώς και τον γεωπόνο Κώστα Τσιτλακίδη, που πήραν  την πρωτοβουλία να συσπειρώσουν κόσμο γύρω από αυτή τη σπουδαία προσπάθεια το 2013.

«…Ο σκοπός του συλλόγου ήταν, είναι και θα είναι, να προστατέψει και να αναδείξει το ποτάμι μας. Ένα ποτάμι το οποίο όπως θα δείτε είναι μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αναλογικά με τη θέση του μέσα στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης, κάτι το οποίο σπάνια θα βρεις σε άλλες πόλεις. Ένα κομμάτι άγριας φύσης, κατά τη γνώμη μου ένα μικρό κομμάτι πραγματικής ζούγκλας, ως προς τον πλούτο της χλωρίδας, την πλούσια βλάστηση και την άγρια ομορφιά,  για τα τοπικά μας δεδομένα, εντός του κέντρου της πόλης μας. Κάτι το μοναδικό και εξαιρετικό!» κατέληξε.

Την Αρχαιολογία εκπροσώπησε η Αρχαιολόγος Μαρία Πολατίδου, την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας η Διευθύντρια Κατερίνα Γρηγοριάδου, το Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος» η Πρόεδρος του ΔΣ Γεωργία Φωστηροπούλου, με το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής Γεωργία Λαζαρίδου, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βέροιας, η Πρόεδρος Δέσποινα Τελάλογλου, το Σύλλογο ΜΑμΑ η Πρόεδρος Ελένη Στεφανάκη και το Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας η Πρόεδρος Αναστασία Παυλίδου – Αλεξοπούλου.

Επιπλέον εκπροσώπησαν  το Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας η Αντιπρόεδρος του ΔΣ Σοφία Ζεϊμπέκη, το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας η νεοκλεγείσα Πρόεδρος του Συλλόγου Ελισάβετ Γεωργάκαρου, το Γηροκομείο Βέροιας η Πρόεδρος του Αδελφάτου του Ιδρύματος Ευδοξία Μούρτζιου, το 3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βέροιας η Μαρία Γκασνάκη – Παπαχαραλάμπους, το Σύλλογο Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών το μέλος του ΔΣ  Έλσυ Ρέπα,  τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας  η σύζυγος του Γιάννα Μπίκα,  τη ΝΟΔΕ Ημαθίας η Πολιτεύτρια της ΝΔ Λίνα Τουπεκτσή, κ.α.

Τέλος οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι φορέων του περιπάτου, δεξιώθηκαν στο παρακείμενο μεζεδοπωλείο – εστιατόριο «12 γράδα»,  όπου ακολούθησε εισήγηση της Καθηγήτριας του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Ελένης Παπαδοπούλου, με σχετικό θέμα αναφοράς.  Οι συνδαιτυμόνες εκπρόσωποι και περιηγητές είχαν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.

……………..

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………………………….

………………………..

 

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων