Κόσμος

Σφαγή στη Ράφα: «Προστατεύστε τους αμάχους», λέει ο υποκριτής Μπάιντεν / σήμερα η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία

Ακόμη μία προτροπή προς το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη, ώστε να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους μετά το πλήγμα στη Ράφα το οποίο κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, απηύθυνε η Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί ζητούν να διακοπεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τη Χαμάς και κατανοούμε ότι από αυτό το πλήγμα σκοτώθηκαν δύο υψηλόβαθμοι τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονταν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Ωστόσο, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατεύσει τους αμάχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πίεση των Δημοκρατικών προς τον Μπάιντεν να περιορίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ είχε ενταθεί ακόμη και πριν από το αεροπορικό πλήγμα της Κυριακής, εξαιτίας του οποίου ξέσπασε πυρκαγιά σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτες, βουλεύτρια των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε χθες, Δευτέρα, το ισραηλινό αυτό πλήγμα «αδικαιολόγητη φρικαλεότητα». Παράλληλα σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκτίμησε ότι «έχει έρθει εδώ και καιρό η ώρα ο πρόεδρος να τηρήσει τη δέσμευσή του και να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια» προς το Ισραήλ.

«Φρικτές και ανατριχιαστικές εικόνες από τη Ράφα χθες το βράδυ», σχολίασε σε άλλη ανάρτηση η βουλεύτρια Αγιάνα Πρέσλι.

«Για πόσο καιρό ακόμη οι ΗΠΑ θα στέκονται και θα κοιτούν την ώρα που ο ισραηλινός στρατός σφαγιάζει και ακρωτηριάζει μωρά Παλαιστίνιων;», διερωτήθηκε.

Η βουλεύτρια Ρασίντα Τλάιμπ, η μοναδική Αμερικανίδα παλαιστινιακής καταγωγής που έχει εκλεγεί στο Κογκρέσο, χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «μανιακό γενοκτόνο».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «συνεργάζεται ενεργά» με τον ισραηλινό στρατό και άλλους επί του πεδίου για να εκτιμήσει τι συνέβη στον καταυλισμό της Ράφα.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Εξάλλου στην πίεση που νιώθει ο Αμερικανός πρόεδρος και η προεκλογική του εκστρατεία ήρθαν να προστεθούν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν επί εβδομάδες στα αμερικανικά πανεπιστήμια με αίτημα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία

Παράλληλα, Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία θα αναγνωρίσουν σήμερα (28/5) επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης, παρά την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένο έπειτα από επτά μήνες σύγκρουσης στη Γάζα.

Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Όσλο έχουν εμφανίσει την απόφαση τους ως τρόπο για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Η δήλωση από τις τρεις χώρες είναι ως επί το πλείστον συμβολική, ελπίζουν ότι θα παρακινήσει και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή χώρες της 27μελούς ΕΕ που πρόκειται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη κάνει η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Βρετανία, η Αυστραλία και οι χώρες μέλη της ΕΕ Μάλτα και Σλοβενία έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η Γαλλία ωστόσο από την πλευρά της θεωρεί ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρισθεί παλαιστινιακή κρατική οντότητα, ενώ η Γερμανία συντάχθηκε με το στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση και επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε εκφράσει στις  22 Μαΐου  την ελπίδα ότι οι λόγοι της αναγνώρισης από την πλευρά της Ισπανίας θα συμβάλουν ώστε και άλλες δυτικές χώρες να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, επειδή όσο περισσότεροι το κάνουν , τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα συγκεντρωθεί για να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Οι τρεις χώρες αναγνώρισαν ένα παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορά του χαραγμένα όπως ήταν πριν από το 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών.

Με την κίνηση αυτή, τα γραφεία αντιπροσώπων στη Δυτική Όχθη αναμένεται να αναβαθμισθούν σε πλήρεις πρεσβείες.

Εκατόν σαράντα τέσσερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ανάμεσα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου νότου, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.

Το Ισραήλ έχει απαντήσει αποσύροντας τους πρεσβευτές του από τη Μαδρίτη, το Όσλο και το Δουβλίνο και καλώντας τους πρεσβευτές των τριών χωρών να παρακολουθήσουν βίντεο στα οποία εικονίζονται Ισραηλινοί να συλλαμβάνονται όμηροι από ενόπλους της Χαμάς.

Το Ισραήλ εμποδίζει επίσης την Ισπανία να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και κατηγόρησε την Ισπανία ότι βοηθάει τη Χαμάς. Σε απάντηση, η Ισπανία κλιμάκωσε τις επικρίσεις χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα «πραγματική γενοκτονία».

Η Ισπανία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα ζητήσει από άλλα μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν επισήμως τη διαταγή που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με παραλήπτη το Ισραήλ ζητώντας του να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή του στην πόλη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων