Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ

“Αστικοί παραδοσιακοί χοροί – Το παλιό τεφτέρι” από το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ / Μια μουσικοχορευτική παράσταση αξιώσεων

Σε καιρούς δύσκολους και πολιτιστικά, όπου η παράδοση χτυπιέται παγκόσμια και το ζητούμενο είναι οι πολιτισμοί των λαών να γίνουν ένας ομογενοποιημένος χυλός στο μίξερ της Παγκοσμιοποίησης, με τελευταίο θλιβερό  δείγμα την επικίνδυνη και αντιαισθητική Eurovision, κάποιοι ακόμα αντιστέκονται.

Έτσι, η χθεσινή μουσικοχορευτική παράσταση του Τμήματος Λαογραφίας της ΚΕΠΑ έδωσε το δικό της “παρών” στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, θυμίζοντας από τη μια πως υπάρχουν ακόμα ρίζες, παράδοση, κι από την άλλη πως η παράδοση αντιμετωπίζεται με σεβασμό, συνέπεια και υψηλή αισθητική από το συγκεκριμένο Τμήμα.

Με θέμα αυτήν τη φορά τους αστικούς παραδοσιακούς χορούς στην Ελλάδα, αφού μοιραία και η δική μας χώρα πέρασε στην αστικοποίηση, μεταφέρθηκαν πάνω στη σκηνή χοροί και τραγούδια που αναβίωσαν στις πόλεις, κρατώντας όμως με αγάπη το νήμα που τους δένει  με το παρελθόν.

Το κείμενο που συνόδευε την παράσταση, κατατοπιστικό και καλογραμμένο από την φιλόλογο Βασιλική Ζησιοπούλου, που παρουσίασε  και την παράσταση, τόνιζε:

«Οι παραδοσιακοί χοροί και τα τραγούδια, οι μελωδίες και τα παραδοσιακά έθιμα αποτυπώνουν και τροφοδοτούν τη συλλογική μνήμη. Εσωκλείουν την έννοια της κοινότητας, των κοινών της καταβολών, των βιωμάτων και εμπειριών.

Σήμερα, αναπαριστούν το παρελθόν και αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και κατά συνέπεια την ιστορία. Η περίοδος της μετάβα­σης στο σύγχρονο αστικοποιημένο περιβάλλον είναι μια βαθιά τομή στην ιστορική εξέλιξη. Οι περισσότεροι τοποθετούν την παράδοση στο αγροτικό περιβάλλον, όπου ήθη, έθιμα και παραδό­σεις βρίσκουν προσφορότερο έδαφος να ανθίσουν.

Η αποτύπωσή τους, όμως στο αστικό περιβάλλον αναδεικνύει καταρχάς στην αστικοποίηση, τη συγκέντρωση των ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ως αποτέλεσμα της εκβιομηχάνισης και του εκσυγχρονισμού.

Ωστόσο, η αναβίωση των παραδόσεων και σε αυτά τα μεγάλα αστικά κέντρα ήρθε σαν επακόλουθο της ανάγκης να μην αποκο­πούν οι άνθρωποι από τις ρίζες τους. Οι ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σήμερα στο άστυ είναι μεγάλης συναισθηματικής αξίας για τους συμμετέχοντες, γιατί διασώζουν πολλά από τα στοι­χεία των τοπικών πολιτισμών, συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας και βοηθούν στην επικοινωνία των μελών-μεταναστών με την ιδιαίτε­ρη πατρίδα τους.»

Και σ’ αυτήν την εκδήλωση από το Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ η σφραγίδα του ανθρώπου  που πάντοτε έχει την επιμέλεια τέτοιων σοβαρών πολιτιστικών καταθέσεων ήταν και πάλι του Αθανάσιου Σταυρίδη. Ως χοροδιδάσκαλος μαζί με τον Παναγιώτη Σιστάκο  δούλεψαν τα τμήματα με αγάπη και υπομονή, για να φανεί σε όλους το τελικό αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση όμως διέθετε και μια ακόμη αίσθηση γενικότερης αντίληψης πάνω στους τόπους που επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν, αντίληψη μορφολογική και ιστορική, που αποδόθηκε με προβολή σχετικών videos.

Τα παιδικά τμήματα, το εφηβικό και τα τμήματα ενηλίκων της ΚΕΠΑ παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τις αστικές περιοχές της Καστοριάς, της Κέρκυρας, της Εορδαίας, των Ιωαννίνων, των Μεγάρων, του Ζαγορίου και της Θάσου.

Στολές εντυπωσιακές, λεβεντιά και χάρη, παιδική αθωότητα και πάνω απ’ όλα μεράκι απ’ όλους, όσους συμμετείχαν, πρόσφεραν μια βραδιά στο κοινό τόσο καλοδουλεμένη, που το έκανε όχι μόνο να καταχειροκροτά συνεχώς όλα τα τμήματα, αλλά και να μη θέλει να φύγει τελικά, αφού όλοι οι χορευτές πια επί σκηνής συνέχιζαν να χορεύουν μαζί με τους δασκάλους τους.

Η εκδήλωση είχε και μια στιγμή που αξίζει να αναφερθεί, αφού εκπροσωπώντας τον Δήμο και την ΚΕΠΑ, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΠΑ και Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής Καλλίστρατος Γρηγοριάδης απένειμε το λεύκωμα της πόλης στον μουσικό Γιάννη Κάλλα, που προσέφερε και προσφέρει ενεργά τις υπηρεσίες του στη διάδοση και διάσωση της λαϊκής μας παράδοσης επί δεκαετίες, παίζοντας κορνέτο.

Η βραδιά ήταν πλούσια και καλλιτεχνικά αλλά και συναισθηματικά, προσφέροντας αισθητική και συναισθηματική μέθεξη στους αποδέκτες της.

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………………………….

Συντελεστές:

Χόρεψαν και τραγούδησαν τα μέλη των τμημάτων παραδοσιακού χορού του τμήματος Λαογραφίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.

Διδασκαλία χορού: Παναγιώτης Σιστάκος και Σταυρίδης Αθανάσιος

Κείμενα – Παρουσίαση: Βασιλική Ζησιοπούλου

Επιμέλεια videos: Μάνος Σοφιανίδης

Επιμέλεια Εκδήλωσης: Αθανάσιος Σταυρίδης

Συμμετείχαν οι Μουσικοί:

Καραβιώτης Φώτης, Κλαρίνο

Κουσουλάκης Γιάννης, Βιολί

Κάλλας Γιάννης, Τρομπέτα

Σκύφτας Μανόλης, Λαούτο, Τραγούδι

Παρασκευόπουλος Στάθης, Κρουστά

 

banner-article

Ροη ειδήσεων