Άρθρα Εργασιακά Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

“Μισθοί στην πρέσα – Συντάξεις στα τάρταρα” / γράφει ο Δημήτρης Κωστάκος

Βαθιά… Βαλκάνια θα βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και τις επόμενες δεκαετίες. Οι μισθοί συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, ενώ η κυβέρνηση προωθεί μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε ακόμη χαμηλότερες συντάξεις.

Καταλυτικό ρόλο και σε αυτή την δυσμενή εξέλιξη θα διαδραματίσουν οι χαμηλοί μισθοί, οι οποίοι θα αποτελούν και τη βάση για την αύξηση των νέων συντάξεων, οι οποίες θα είναι ούτως ή άλλως μειωμένες εξαιτίας του τρόπου υπολογισμού που έχει υιοθετηθεί μέσω των μνημονιακών μέτρων.

Στα 962€ παρέμεινε το περασμένο έτος ο καθαρός μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (1.114,71€ μεικτά), ενώ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μόλις και μετά βίας υπερέβη τα 444 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ από την ανάλυση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για συνέχιση της «βουλγαροποίησης» των ελληνικών μισθών και το 2023, παρατηρώντας ότι τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ανατρέπουν το κυβερνητικό αφήγημα περί αύξησης του μέσου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι  πέρυσι και ο ΟΟΣΑ  στην έκθεσή του για τους μισθούς στα κράτη-μέλη του, είχε καταγράψει ότι οι πραγματικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είχαν υποστεί μείωση κατά 7,5%.

Την ίδια ώρα, η ακρίβεια μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά. Σύμφωνα με την έρευνα της Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, έξι στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», ενώ το 12% των πολιτών αντλεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του.

Όπως επισημαίνει, ο Αλέξης Μητρόπουλος, η παρατεταμένη συμπίεση των μισθών σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο δημιουργεί παρενέργειες στο δημογραφικό ζήτημα και παράλληλα οδηγεί στην συμπίεση των συντάξεων εξαιτίας των χαμηλών αποδοχών και εισφορών κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου .

Ήδη, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ η μέση κύρια σύνταξη (795 ευρώ μικτά ή 747,34 ευρώ καθαρά) είναι η χαμηλότερη σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ). Και τα χειρότερα, έρχονται. Από το 2025 και μετά, ο υπολογισμός των αυξήσεων στις συντάξεις θα γίνεται βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση (ν.4670/20), αντί της πορείας του πληθωρισμού όπως συμβαίνει σήμερα.

Το υπουργείο Εργασίας, προχωρά ήδη στην σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει το θέμα. Η παγίδα κρύβεται στην τελευταία 15ετία των μνημονιακών μέτρων, εξαιτίας των οποίων οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά.

Οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με συνέπεια ο δείκτης μισθολογικού κόστους να οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλές αυξήσεις  για τις συντάξεις που θα απονέμονται από το νέος έτος και μετά, ενώ η ακρίβεια συνεχίζει την ξέφρενη κούρσα της.

banner-article

Ροη ειδήσεων