Αλεξάνδρεια

Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας: “Η ανάδειξη των προβλημάτων από τη συνάντηση στη Μελίκη”

Τα συμπεράσματα και η ανάδειξη των προβλημάτων από τη συνάντηση στη Μελίκη της “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” (24/4/2024)

Την Τετάρτη 24/4/2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της “Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” στη Μελίκη. Είναι ενθαρρυντικό για την ομάδα, ότι προσέρχονται νέα μέλη στις συγκεντρώσεις, αφού τους δίνετε η δυνατότητα με τις συναντήσεις αυτές να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν στις δράσεις, που προτείνουν.

Έχουν την ευκαιρία τα μέλη να θέσουν θέματα προς συζήτηση και αναμένουν τις λύσεις από τους αρμόδιους φορείς, αφού ο σκοπός της ομάδας είναι να τα αναδεικνύει. Τα απορρίμματα και ο σκουπιδότοπος στη Μελίκη είναι ένα από αυτά, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο “Κρασοπούλη”. Η ανακύκλωση τέθηκε ως θέμα συζήτησης και ενδιαφέροντος καθώς υπάρχουν προτάσεις για να γίνει πράξη η αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων και αντιμετώπισης του προβλήματος των απορριμμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε μέλος της ομάδας είναι ο τρόπος της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που εφαρμόζει μεγάλη επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και τη στάση ζωής, που διαμορφώνουν  οι πολίτες.  Η αντικατάσταση των μικρών κάδων δημιουργεί προβλήματα στους ηλικιωμένους, αφού αδυνατούν να περπατήσουν για να τα πετάξουν στους μεγάλους, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Απεναντίας υπάρχει έλλειψη κάδων στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Και η περιοχή της Μελίκης ακολουθεί το παράδειγμα των άλλων αντίστοιχων γεωγραφικών διαμερισμάτων όταν ο ΟΓΑ έγινε ΕΦΚΑ οι κάτοικοι δεν απολαμβάνουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Ο γραμματέας δεν υφίσταται και το ΚΕΠ αναπληρώνει τις αναμενόμενες υπηρεσίες. Το αγροτικό ιατρείο έχει αποδομηθεί και ο ιατρός όταν έχει εφημερία πηγαίνει στην Αλεξάνδρεια.

Ο πληθυσμός της περιοχής της Μελίκης με την πάροδο του χρόνου μειώνεται και γηράσκει. Η αγορά συρρικνώνεται και σε αντίθεση το παραδοσιακό καρναβάλι διατηρείται και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τη χρονική διάρκεια των αντίστοιχων ημερών. Πόλος έλξης της ευρύτερης περιοχής είναι και το “Εθνογραφικό Κέντρο Έρευνας Γιώργης Μελίκης” με τις δράσεις του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το θέμα των αδέσποτων για ακόμη μια φορά ήταν στην επικαιρότητα καθώς μέλος της ομάδας είχε φυτογραφικό υλικό για την επίθεση που δέχθηκε πολίτης τη Μελίκης.

Για τις έμμισθες θέσεις των αιρετών έγινε λόγος καθώς θα μπορούσαν να αμείβονται από τα έσοδα του δήμου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει το κίνητρο της αποδοτικότητας με αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα ήταν άμεσα εξαρτώμενος από την πορεία της. Μία άποψη που την καταγράφουμε και την αναδεικνύουμε.

Η ανακύκλωση των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων ήταν στην ατζέντα της συζήτησης και του τρόπου αντιμετώπισης εν μέρους των κατοίκων της περιοχής, αλλά της έλλειψης σχεδίου αντιμετώπισης εκ μέρους του δήμου. Εξαίρεση αποτελεί η κοινότητα του Νεοκάστρου, όπως έγινε γνωστό.

Η γέφυρα στον Παλαιό Πρόδρομο αναμένει την επισκευή της και την ανάγκη παρέμβασης των ειδικών, αλλά και κατά μία άποψη δεν είναι αναγκαία καθώς γίνεται περιμετρικά η διέλευση των οχημάτων.

Η οδοσήμανση στους αγροτικούς δρόμους της περιοχής είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί για την καλύτερη και ασφαλέστερη οδήγηση των κατοίκων. Ακόμη το κλειστό γυμναστήριο δεν έχει την καλύτερη εικόνα, αφού του λείπεται η συντήρηση και η εγκατάλειψη είναι εμφανής.

Το πολύπαθο θέμα του αρδευτικού στη Μελίκη έχει τη σφραγίδα πολλών ετών για τον τρόπο διαχείρισης εκ μέρους των αρμοδίων, τον χρόνο αποκατάστασης και τον τρόπο επανεκκίνησης.

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα στα Καβάσιλα. Συμφωνήθηκε από τους παριστάμενους το κυρίαρχο θέμα που θα απασχολήσει τις δράσεις της να είναι η ανακύκλωση, αφού η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι συνυφασμένη με αυτή.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας