Κόσμος

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Τα μεγαλύτερα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα κάνουν λόγο για μια επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς η ίδια να συμμετέχει, ενώ το ίδιο το Ισραήλ δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την επίθεση. Ανεπίσημα και διατηρώντας την ανωνυμία του, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στην Washington Post ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στο Ιράν ότι η Ιερουσαλήμ μπορεί να χτυπήσει εντός της χώρας.

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, με ανώτερο αξιωματικό του ιρανικού στρατού να αναφέρει πως προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, στο σύνολό τους, υποβαθμίζουν το περιστατικό με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «τρία μικρά άγνωστου τύπου ιπτάμενα αντικείμενα» που αναχαιτίστηκαν στο Ισφαχάν, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, τοπική ώρα.

Ιρανικό ειδησεογραφικό κανάλι με έδρα το Λονδίνο δημοσίευσε πλάνα που φέρεται να δείχνουν μια υποτιθέμενη επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στρατιωτική βάση κοντά στο Ισφαχάν, χωρίς όμως η γνησιότητά του να έχει ακόμα επαληθευθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ισφαχάν βρίσκεται μια ιρανική στρατιωτική αεροπορική βάση που ανήκει στον στρατό της χώρας και όχι στους Φρουρούς της Επανάστασης, η οποία φιλοξενεί πολλαπλές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-14 Tomcat.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά σημαντική ζημιά». «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο,, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μετέδωσε ότι η αρχή πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανακοίνωσε την άρση του περιορισμού πτήσεων που είχε αποφασιστεί τις πρώτες ώρες, σε πολλά αεροδρόμια ανάμεσά τους σε εκείνα της Τεχεράνης, του Ισφαχάν και του Σιράζ.

Καμία ανησυχία για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το ιρανικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV ανέφερε ότι δεν υπάρχει «ίχνος έκρηξης ή ζημιάς» σε πυρηνική εγκατάσταση κοντά στην πόλη Ισφαχάν.

Η τοποθεσία της δεν προσδιορίζεται ακριβώς, αλλά η κύρια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν εκτιμάται πως βρίσκεται στο Νατάνζ, μια πόλη βόρεια του Ισφαχάν και έχει γίνει στο παρελθόν στόχος επιθέσεων δολιοφθοράς, με τελευταία περίπτωση μια περιορισμένης έκτασης έκρηξη, το 2021.

Από την πλευρά της και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λέει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει πως δεν έχει σημειωθεί ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, «συνεχίζει να ζητά ακραία αυτοσυγκράτηση από όλους και επαναλαμβάνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις», αναφέρεται σε σχετική δήλωση.

Η Αυστραλία συμβουλεύει τους πολίτες να εγκαταλείψουν το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη

Εντωμεταξύ, η Αυστραλία προειδοποίησε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ισραήλ εάν είναι δυνατόν, επικαλούμενη «υψηλή απειλή στρατιωτικών αντιποίνων και τρομοκρατικών επιθέσεων», εκδίδοντας παρόμοια προειδοποίηση για τα παλαιστινιακά εδάφη.

«Προτρέπουμε τους Αυστραλούς τόσο στο Ισραήλ όσο και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη να αναχωρήσουν εάν είναι ασφαλές να το κάνουν», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε μια ταξιδιωτική συμβουλευτική οδηγία.

«Οι στρατιωτικές επιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο του εναέριου χώρου, ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων και άλλες διακοπές ταξιδιών», λένε οι διπλωμάτες της Αυστραλίας και προσθέτουν ότι «το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ενδέχεται να σταματήσει τη λειτουργία του λόγω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια ανά πάσα στιγμή και σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ εκδίδει προειδοποίηση ασφαλείας για τους υπαλλήλους της και τα μέλη των οικογενειών τους, περιορίζοντας τα ταξίδια στις περιοχές του Τελ Αβίβ, της Μπερσεμπά και της Ιερουσαλήμ, συνιστώντας «πολύ μεγάλη προσοχή μετά τις αναφορές ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αντίποινα εντός του Ιράν».

banner-article

Ροη ειδήσεων