Άρθρα Κόσμος

“Πιέζει και πιέζεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Ενώ όμως η ηγεσία του Ισραήλ, ενός κράτους-τραμπούκου που εδώ και δεκαετίες πλήττει ατιμώρητα όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές του και ενίοτε εισβάλλει στα εδάφη τους με τις πλάτες της Δύσης, αντιμετωπίζει από προχτές αυτά τα πρωτοφανή γι’ αυτήν διλήμματα, στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η γενοκτονία των Παλαιστινίων αμάχων
Η έως τώρα αδίστακτη κυβέρνηση του Τελ Αβίβ βρίσκεται στο εξαιρετικά κρίσιμο δίλημμα αν θα συνεχίσει να τραβάει το σχοινί ή αν θα ακούσει τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. ● Το πολεμικό επιτελείο του Ισραήλ, πάντως, συνεδρίασε και αποφάσισε άμεση επίθεση στο Ιράν.

Πόσο θα κρατήσει ο… πάγος που έβαλε στην ισραηλινή ηγεσία η «μαμά Αμερική», λέγοντας «όχι» στα άμεσα και μαζικά αντίποινα που σχεδίαζε το Τελ Αβιβ κατά του Ιράν; Ο αιμοχαρής αλλά εξαιρετικά στριμωγμένος εντός και εκτός Ισραήλ πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί του στην κυβέρνηση και τον στρατό ψάχνουν απεγνωσμένα μια διέξοδο, καθώς η αμερικανική άρνηση για συμμετοχή σε μια μετωπική σύγκρουση με τους Πέρσες τούς φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας, που ίσως για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες νιώθει τόσο ευάλωτη μετά τη στρατιωτικά περιορισμένη, αλλά ψυχολογικά και πολιτικά πολύ πετυχημένη πυραυλική επίθεση του Σαββατόβραδου.

Tη Δευτέρα, λοιπόν, το μεσημέρι, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε και πάλι και, σύμφωνα με τις περισσότερες διαρροές, συμφώνησε ξανά πως πρέπει να απαντήσει χτυπώντας κάποια υψηλής αξίας στρατιωτική εγκατάσταση του Ιράν – μάλιστα η Wall Street Journal και άλλα δυτικά ΜΜΕ λένε πως η επίθεση μπορεί να γίνει άμεσα. Αλλά στους κόλπους του συμβουλίου επικρατεί εμφανής αμηχανία: όπως αναφέρει το CNN, οι Ισραηλινοί θεωρούν απαραίτητο πως πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Τεχεράνη, αλλά ταυτόχρονα αναζητούν ένα μείγμα στόχων που δεν θα προκαλέσουνε μαζικές απώλειες Ιρανών στρατιωτικών ή πολιτών και άρα δεν θα πυροδοτήσει νέα μαζικά αντίποινα από την Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα, οι λιγοστοί λογικοί… «ενήλικες στο δωμάτιο» αναγνωρίζουν πως χωρίς την υποστήριξη της Αμερικής η όποια επιχείρηση εντός του ιρανικού εδάφους θα είναι πολύ δύσκολη τόσο από επιχειρησιακή όσο και από πολιτικο-διπλωματική άποψη, καθώς ούτε μία από τις «ενδιάμεσες» αραβικές χώρες –ούτε καν η Ιορδανία!– δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διέλευση ισραηλινών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της. Πόσο μάλλον που, όσο κι αν η ισραηλινή προπαγάνδα επιχειρεί να παρουσιάσει το ιρανικό μπαράζ σαν φιάσκο, στην πραγματικότητα οι πιο σοβαροί Ισραηλινοί αλλά και Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πήραν το μήνυμα και πλέον γνωρίζουν πως το Ιράν και οι συνέταιροί του στην περιοχή είναι σε θέση να τρυπήσουν την πολυδιαφημισμένη αντιπυραυλική ασπίδα και να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στο Ισραήλ, αν το θελήσουν.

Συγκεκριμένα, δυο διαφορετικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στο ABC News και τη Wall Street Journal, που στηρίζονται σε διαρροές από υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γράψαμε, ότι δηλαδή η σημαντικότερη αεροπορική βάση του Ισραήλ, η Νεβατίμ, χτυπήθηκε από τουλάχιστον πέντε βαλλιστικούς πυραύλους, που προκάλεσαν μάλιστα σοβαρές ζημιές σε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ενώ άλλοι τέσσερις πύραυλοι έπληξαν τον δεύτερο κύριο στόχο των Ιρανών, την αεροπορική βάση Ραμόν στην έρημο Νεγκέβ. Επίσης οι Ιρανοί επιμένουν πως έπληξαν και τη βάση πληροφοριών και κατασκοπείας στο Τζαμπάλ αλ-Σιχ, στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Τα όρια της άμυνας

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός, αφού οι ίδιοι οι Ιρανοί είχαν ενημερώσει τους γείτονές τους για την επίθεση 72 ώρες πριν! Με άλλα λόγια, ακόμη και στο απόλυτο επίπεδο ετοιμότητας και με την ενεργή συμβολή των ισχυρότερων συμμάχων τους, οι Ισραηλινοί απέτυχαν να εμποδίσουν το εν πολλοίς συμβολικό και ψυχολογικό, αλλά καίριο αυτό πλήγμα, καθώς με την παράλληλη εκτόξευση δεκάδων drones-καμικάζι και πυραύλων Cruise, οι Ιρανοί επιτελείς κατάφεραν να προκαλέσουν κορεσμό (saturation attack) στα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι θα είχε γίνει αλήθεια αν, αντί για 110 βαλλιστικούς πυραύλους, μεταξύ των οποίων μάλιστα δεν υπήρχαν τα νεότερα και καλύτερα μοντέλα, οι Ιρανοί εξαπέλυαν 300 ή 500 σε πολλαπλά κύματα, όπως πιθανότατα θα έκαναν σε περίπτωση πραγματικού πολέμου; Τι θα είχε γίνει αν στόχος ήταν π.χ. το κτίριο της Κνέσετ, κάποιοι από τους εκατοντάδες παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη ή –ο μοι γένοιτο– το κέντρο του Τελ Αβίβ; Τι θα είχε γίνει αν είχαν χρησιμοποιηθεί σε ένα δεύτερο ή τρίτο επιθετικό κύμα οι σαφώς ανώτεροι πύραυλοι τύπου «Φάταχ» 1 και 2, ή ο ολοκαίνουργιος πύραυλος «Χοραμσάρ», που φέρονται να ενσωματώνουν και προηγμένη ρωσική τεχνολογία; Ολα αυτά δεν είναι ρητορικά, αλλά απολύτως πρακτικά ερωτήματα, που είναι βέβαιο πως διατυπώνονται πίσω από κλειστές πόρτες σε πολλά… ενδιαφερόμενα κράτη τη στιγμή που μιλάμε.

Ενώ όμως η ηγεσία του Ισραήλ, ενός κράτους-τραμπούκου που εδώ και δεκαετίες πλήττει ατιμώρητα όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές του και ενίοτε εισβάλλει στα εδάφη τους με τις πλάτες της Δύσης, αντιμετωπίζει από προχτές αυτά τα πρωτοφανή γι’ αυτήν διλήμματα, στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η γενοκτονία των Παλαιστινίων αμάχων. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι θα κάνει τώρα ο Νετανιάχου με την προαναγγελθείσα εισβολή στη Ράφα; Στο ρεπορτάζ του CNN που προαναφέραμε, δυο ανώνυμες ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν πως η σύγκρουση με το Ιράν αναγκάζει το Τελ Αβίβ να καθυστερήσει την επιχείρηση στη Ράφα, που επρόκειτο λέει να ξεκινήσει χτες, με την ισραηλινή αεροπορία να ρίχνει φυλλάδια στους συγκεντρωμένους εκεί πρόσφυγες προκειμένου να εγκαταλείψουν τη μεθοριακή πόλη! Οπως ανέφεραν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο CNN, υπάρχει φόβος ότι μια άμεση εισβολή στη Ράφα θα μειώσει έτι περαιτέρω τη διεθνή υποστήριξη προς το Ισραήλ και θα αναγκάσει τον ισραηλινό στρατό να μετακινήσει σημαντικούς πόρους πίσω στη Γάζα, την ώρα που η σύγκρουση με το Ιράν προέχει…

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο