Αλεξάνδρεια Τοπικά

Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών: Κυρίαρχο θέμα η δημιουργία Σταθμού – Τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Την Τετάρτη 10/4/2024 πραγματοποιήθηκε η εικοστή συνάντηση της «Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» στο Καμποχώρι.

Η οργάνωση εκ μέρους των μελών της ομάδας έθρεψε καρπούς, αφού ήταν μία ενημερωτική και άκρως ενδιαφέρουσα συγκέντρωση. Οι κοινότητες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και αυτό εκδηλώνεται στις συναθροίσεις, που ήδη έχουν γίνει και στο Λιανοβέργι, αλλά και στην Κορυφή. Δήμος Αλεξάνδρειας δεν είναι η πόλη της Αλεξάνδρειας είναι ένα μήνυμα που εκπέμπουν τα μέλη της ομάδας προς κάθε κατεύθυνση.

Η συνάντηση στο Καμποχώρι ανέδειξε την κατάσταση, που διαγράφεται με την υπογεννητικότητα σε όλη την Ελλάδα και ως αποτέλεσμα έχει το κλείσιμο του νηπιαγωγείου και το επερχόμενο του Δημοτικού Σχολείου.

Θίχθηκε και το θέμα των αδέσποτων και τη δράση, που έχει αναλάβει ο Δήμος Αλεξάνδρειας με το πρόγραμμα, που τρέχει με τον ιδιώτη σε σωστή κατεύθυνση. Το θέμα της καθαριότητας ήταν στην επικαιρότητα και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο αντίστοιχο αντιδήμαρχος. Η ανακύκλωση των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα και του Καμποχωρίου και του τρόπου αποκομιδής ή καλύτερα της καταστολής του ρυπαίνοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Έγινε ενημέρωση από την ομάδα για τις δράσεις της και τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει.

Έκδηλη ήταν η απορία των νέων μελών, που παρευρέθηκαν και αναρωτήθηκαν για τον χρονικό ορίζοντα που έχει δραστηριοποιηθεί η ομάδα και τα επιτεύγματά της.

Τέθηκε ως θέμα στη συνέχεια για την μεταφορά και στις κοινότητες της έκθεσης ζωγραφικής, που ετοιμάζεται και τις πιθανές δυσκολίες ή καλύτερα προετοιμασίες, που απαιτούνται για την επιτυχία της δράσης. Είναι ένας στόχος υλοποιήσιμος.

Η εμπειρία του παριστάμενου κ. Γκιουρτζή Γιάννη, Προέδρου του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας για θέματα παλιότερης αρμοδιότητάς του ως αντινομάρχης για τον τρόπο αντιμετώπισης των κενών συσκευασιών των φυτοφαρμάκων, αλλά και της μάστιγας των κουνουπιών ήταν κατατοπιστική.

Το επόμενο θέμα και κυρίαρχο ήταν η δημιουργία Σταθμού – Τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Αφού τέθηκε το θέμα από μέλος της ομάδας με το προσωπικό βίωμά του με περιστατικό, που συνέβη σε συμπολίτη μας και «κατέληξε» στα χέρια του.

Η συζήτηση – ενημέρωση για το θέμα του ασθενοφόρου και τις υπηρεσίες που προσφέρεται από το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία, όπως προαναφέρθηκε, του Προέδρου του, κ. Γκιουρτζή Γιάννη. Απομυθοποιήθηκε η αντίληψη, ότι το ασθενοφόρο που σταθμεύει στο χώρο του Κέντρου Υγείας είναι στη διάθεση των πολιτών είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, γιατί ναυλώνεται προσφέροντας τις υπηρεσίες για πέντε οκτάωρα την εβδομάδα και δεν υπάρχει το ενδεδειγμένο προσωπικό για να   επανδρωθεί. Η αρμοδιότητα ανήκει στην Γ’ Υγειονομική Περιφέρεια. Εάν υπήρχαν ή υπάρξουν διασώστες είναι έτοιμη η πολιτεία να προκηρύξει τις αντίστοιχες θέσεις για τη λύση του προβλήματος. Η πίεση των θεσμικών παραγόντων πρέπει να στραφεί προς αυτή τη κατεύθυνση, αλλά έχουν αποστασιοποιηθεί παρά μόνο την περίοδο των εκλογών ήταν παρόντες. Με την έναρξη του καλοκαιριού θα γίνουν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου μετά τα κονδύλια, που έχουν εγκριθεί με τις ενέργειες του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βεσυρόπουλου Απόστολου. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του κ. Γκιουρτζή Γιάννη προς την ομάδα, ότι κανείς θεσμικός παράγοντας δεν τον κάλεσε να αναφερθεί στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας, παρά μόνο η «Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»

Έγινε κατανοητό στη συνάντηση, ότι το ΕΚΑΒ, που είναι γνωστό με τα πληρώματά του, έχει τη δική του διοίκηση, που προΐσταται η Β΄ Περιφέρεια, (ΕΚΑΒ 2),  που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας με τη δική του ξεχωριστή διοίκηση.

Δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα των μελών από τον  κ. Γκιουρτζή Γιάννη για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και είναι ουσιαστικά. Δεν έχει οικονομικούς πόρους για να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Αποφασίστηκε να γίνει δημόσιο κάλεσμα – πρόσκληση προς όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του Δήμου Αλεξάνδρειας να συμμετάσχουν σε ανοικτή συζήτηση με στόχο τον αγώνα για τη δημιουργία ίδρυσης Σταθμού – Τομέα ΕΚΑΒ στο Δήμο Αλεξάνδρειας. Πεποίθηση όλων είναι ότι τίποτα δεν χαρίζεται παρά μόνο με αγώνες επιτυγχάνεται. Χάνεται μία μάχη, όταν δεν δίνεται. Ο Δήμος Αλεξάνδρειας θα είναι αρωγός της προσπάθειας αυτής και όλοι οι φορείς του μαχητές στον κοινό αγώνα.

Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη και ευελπιστούμε να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Στο τέλος της συνάντησης της ομάδας έγιναν διευκρινιστικές ερωτήσεις για τις καλλιτεχνικές δράσεις της ομάδας και διατυπώθηκαν προτάσεις για τις συνεχιζόμενες δράσεις της.

Η συνάντηση επικροτήθηκε από τους παριστάμενους και η επόμενη συνάντηση στο Καμποχώρι θα είναι το ίδιο εποικοδομητική, όπως η συγκεκριμένη.

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο