Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου: Συνδιασκέψεις / Περιφερειακά Συμβούλια
Το επόμενο διάστημα συγκροτούνται τα περιφερειακά συμβούλια και τον Απρίλη πραγματοποιούνται τρείς Συνδιασκέψεις που οργανώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας.
Στις 4-3-24 κοινοποιήθηκαν από το ΔΣ της ΠΟΠΣ τα θέματα ημερήσιας συζήτησης στις Περιφερειακές συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στη Κοζάνη, Σέρρες και Λάρισα.
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
Α) ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαΐκό-αντισυνταξιουχικό έργο της με την ψήφιση σχετικών νόμων για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων με ενιαίο αντιλαΐκό ΕΣΥ.
Με τον νέο νόμο για την υγεία και περίθαλψη, κλιμακώνεται η εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου αυτού τομέα, πλήττεται περισσότερο η υγεία του λαού, κινδυνεύει η ίδια η ζωή του. Ακολουθούν δυσβάστακτα χαράτσια πάνω σε αυτά που υπάρχουν ήδη όπως:
α) Νόμιμα φακελάκια για τα απογευματινά χειρουργεία, από 300 έως 2000ευρώ. Αν δεν διαθέτεις τα απαιτούμενα ευρώ μπαίνεις σε λίστα αναμονής για μια θέση στα σκόπιμα ελλειμματικά πρωινά χειρουργεία, παίζοντας «κορώνα γράμματα» την ζωή σου.
β) Ανατιμήσεις στα γενόσημα
γ) Χαράτσι από 1 έως 3ευρώ στους ασθενείς για κάθε παραπεμπτικό για εξετάσεις
Οι συνταξιούχοι μπροστά στην κατάσταση αυτή βρέθηκαν ξανά στον δρόμο του αγώνα απαιτώντας να δοθεί λύση στα άλυτα και πολλαπλά προβλήματά τους, ιδιαίτερα σ’ αυτά της υγείας και ακρίβειας που πολλαπλασιάζονται.
Πραγματοποιήθηκαν περιφερειακές Συσκέψεις, Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τα ζητήματα αυτά, που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΕΑ).
Αξιοσημείωτη ήταν η πολύ μικρή συμμετοχή των συνταξιούχων Δημοσίου, ιδιαίτερα των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΠΣ και των Συνδέσμων, με εξαίρεση των ταξικών συλλόγων και της ΕΚΣΔΗ.
Την Παναττική Συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 13/2/24, ακολούθησε πορεία στο Υπ. Υγείας. Η προγραμματισμένη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη δεν πραγματοποιήθηκε.
Καταγγέλλουμε την απαξιωτική συμπεριφορά του Υπουργού προς τους Συνταξιούχους.
Καταγγέλλουμε επίσης και την κυνικότατη δήλωσή-απάντηση του στο αίτημα μας για δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό. Δήλωσε «Δωρεάν υγεία δεν υπάρχει. Τίποτα δεν είναι τσάμπα».
Ωστόσο οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις με την συμφωνία και της Ομοσπονδίας μας κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά μας για :
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΑ
-
Δημόσια, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος
-
Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους
-
Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων, κέντρων υγείας
-
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
-
Απολύτως δωρεάν με 100% κάλυψη από τον κρατικό προΰπολογισμό για φάρμακα, θεραπείες
-
Καμιά ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας
- Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας
Και άλλες διεκδικήσεις…
Ταυτόχρονα, υπόμνημα κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας και από το ΔΣ της ΠΟΠΣ με προτάσεις και αιτήματα «παίρνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις» όπως αναφέρεται στο κείμενο «θέματα προς συζήτηση» της ΠΟΠΣ, των Συλλόγων και της Επιτροπής Υγείας. Στην Επιτροπή συμμετείχαν και τρία μέλη της ΕΚΣΔΗ.
Καταγράφουμε κάποιες προτάσεις και αιτήματα οι οποίες χρήζουν σχολιασμού :
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΠΣ
-
Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποκλειστικά Δημόσιο Χαρακτήρα όπως : τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Με αναβαθμισμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία τους χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών……
-
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες εφόσον καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-
Μείωση της Εισφοράς Υγείας κατά 50%, ιδιαίτερα για τους οικονομικά αδύναμους, με συντάξεις που είναι έως το αφορολόγητο.
-
Αν όχι εξάλειψη, δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων για τους συνταξιούχους που πλήττει ιδιαίτερα η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.
-
Δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλες τις παθήσεις και αν αυτό δεν είναι απολύτως εφικτό στον ενεστώτα χρόνο, προφανώς στο εγγύτατο μέλλον, τουλάχιστον για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως….
-
Και κλείνει το υπόμνημα: «πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος, πρωτίστως ο άνθρωπος με την υγεία του και δευτερευόντως με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του σε ενεστώτα και μέλλοντα χρόνο.
Αντιπαραβάλλοντας τα δύο Υπομνήματα διαπιστώνουμε :
-
Αιτήματα προτάσεις του ΔΣ της ΠΟΠΣ έρχονται σε αντίθεση με αυτά της ΣΕΑ παρ’ όλο που και τα δύο φέρουν την υπογραφή ή τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου μας!
-
Οι παραπάνω προτάσεις έρχονται σε αντίθεση με το αίτημα όλων των κλάδων των συνταξιούχων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό, χωρίς όρους, προΰποθέσεις, το μη χείρον βέλτιστον και το εφικτό. Εφικτό για τους εμπόρους της υγείας και τους διαχειριστές του, δεν θα είναι ποτέ η υγεία για όλο τον λαό αφού κριτήριο αποτελεί το κέρδος, η δημοσιονομική σταθερότητα και οι αγορές.
-
Αναβαθμισμένος ρόλος της Αυτοδιοίκησης και στο χώρο της υγείας, σημαίνει δημοτικές επιχειρήσεις και αυξημένα δημοτικά τέλη στους δημότες.
-
Στο υπόμνημα της ΣΕΑ με το οποίο συμφωνήσαμε και οι συνταξιούχοι Δημοσίου δια του Προέδρου μας, ζητάμε ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ και όχι μόνο όσων καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες που ζητά η ΠΟΠΣ.
-
Καμιά εισφορά για την Υγεία. Πληρώνουμε και ξανα-πληρώνουμε, πληρώνουν ακόμα και πεθαμένοι
-
Η μείωση συμμετοχής στα φάρμακα που ζητά η ΠΟΠΣ δεν συμβιβάζεται με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψης για όλους που απαιτούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις
-
ΤΕΛΟΣ – Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας δεν είναι επιθυμίες και επιδιώξεις, είναι απαίτηση. Δεν ταυτίζονται οι ανάγκες μας με επιθυμίες και επιδιώξεις.
Είμαστε εμείς και τα παιδιά μας ως εργαζόμενοι, οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου, της σημερινής ανάπτυξης, της επιστήμης και τεχνολογίας.
Δικαιούμαστε να ζούμε συμμετέχοντας σ’ αυτό τον πλούτο με δωρεάν υγεία, παιδεία και πολιτισμό. ΟΧΙ να τον χαίρονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες ικανοποιώντας τις επιθυμίες και επιδιώξεις τους που δεν συμπίπτουν με τις ανάγκες του λαού.
Σε ότι αφορά την πρόταση της Επιτροπής Υγείας σημειώνουμε ότι είναι μόνο συμβουλευτική. Οι Επιτροπές με διορισμένα μέλη δεν υποκαθιστούν το ΔΣ με εκλεγμένα μέλη.
Τέλος τα τρία μέλη της ΕΚΣΔΗ δηλώνουν ότι άλλαξαν οι συμφωνημένες αποφάσεις.
Δεν δεχόμαστε οι Επιτροπές, οι Συσκέψεις, οι Συνδιασκέψεις και τα Περιφερειακά Συμβούλια να γίνονται εργαλεία για να εξυπηρετούνται παραταξιακές και πολιτικές σκοπιμότητες όπως και η ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας των συνταξιούχων.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλα τα Κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε αντιλαΐκή, αντισυνταξιουχική κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν πρέπει να τιμωρηθούν.
Β) ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η ακρίβεια πλήττει εξ ίσου εργαζόμενους και συνταξιούχους εξ αιτίας της πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων.
Ο λαός πληρώνει ακριβά την καπιταλιστική ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων και τη στρατηγική της ΕΕ.
Η ακρίβεια τροφοδοτεί τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ,μεγαλεμπόρων, ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ με έμμεση φορολόγηση στα τρόφιμα και όλα τα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Τον ειδικό φόρο στην ενέργεια και τα καύσιμα. Οι τιμές εκτινάχθηκαν με τα χαράτσια της πράσινης οικονομίας, της ψηφιακής μετάβασης που πληρώνει πάλι ο λαός. Τα δε πακέτα του ταμείου ανάκαμψης που κατευθύνονται στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό με τον λαό να βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν γίνεται με ημίμετρα, με διάφορα pass,καλάθια ανακούφισης της νοικοκυράς και ράφια.
Απαιτείται οργάνωση του αγώνα με κλιμάκωση της πάλης και διεκδικητικό πλαίσιο με αιτήματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Απαιτούμε αποκατάσταση όλων των απωλειών.
Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών αντισυνταξιουχικών νόμων που υπονομεύουν τις συντάξεις μας.
Γενναίες αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις πάνω απ τον πληθωρισμό
Νομοθετική κατοχύρωση ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης
Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους
Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή. Δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα.
Συνεχίζουμε τον δρόμο του αγώνα βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας και των παιδιών μας.
Η γενικευμένη αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και σε όσους την στηρίζουν.
Γ) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Κάθε συνδικαλιστική οργάνωση δικαιούται να έχει οργανωτικές βοηθητικές δομές για την προώθηση των σκοπών που προβλέπονται από το καταστατικό της και για την υλοποίηση του προγράμματος δράσης που ψηφίζεται από τις Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων, την αναγκαία οργάνωσή τους όπως και των αγώνων τους.
Οι ενστάσεις της ΕΚΣΔΗ σε ότι αφορά τη συγκρότηση των Περιφερειακών Συμβουλίων (Γ.Γραμματεία και Γενικά Συμβούλια) και Επιτροπών, την Οργάνωση Συσκέψεων και Συνδιασκέψεων εστιάζονται στις παραταξιακές και πολιτικές σκοπιμότητες που εμπεριέχουν που κάθε άλλο παρά την ενότητα του κινήματος εξυπηρετούν.
Όλες αυτές οι οργανωτικές δομές και παρεμβάσεις θα έπρεπε να στοχεύουν στην οργάνωση των συνταξιούχων και συνταξιουχικών αγώνων στην επιδίωξη της ουσιαστικής λειτουργίας των συλλόγων οι περισσότεροι των οποίων μέχρι σήμερα είναι σύλλογοι σφραγίδες εξασφαλίζοντας αρνητικό για το κίνημα συσχετισμό με μόνο στόχο την εκλογή αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία.
Ως προς το περιεχόμενο των θεμάτων προς συζήτηση, η εμπειρία δείχνει ότι αυτή περιορίζεται στην καταγραφή των προβλημάτων χωρίς να γίνεται αναφορά στις αιτίες που τα προκαλούν και τον τρόπο που θα επιλυθούν.
Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι με αυτές τις παρεμβάσεις επιχειρείται η χειραγώγηση των συνταξιούχων, ο περιορισμός της αυτοτέλειας των Συνδέσμων, η απαξίωση της αγωνιστικής γραμμής και δράσης, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την μοιρολατρία, τον εφησυχασμό και τον συμβιβασμό στη λογική του εφικτού και του μικρότερου κακού.
Με καταιγισμό ανακοινώσεων γίνεται προσπάθεια να πειστούν τα μέλη μας πως δεν χρειάζονται αγώνες γιατί ότι έχουμε κερδίσει είναι αποτέλεσμα προσωπικών επαφών, κυρίως του Προέδρου με υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες.
Στόχος η απαξίωση της συλλογικής δράσης, των κοινών αγώνων όλων των κλάδων των συνταξιούχων. Καμιά αναφορά στον αναγκαίο κοινό αγωνιστικό βηματισμό με το εργατικό κίνημα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Με αυτή τη λογική διαφωνούμε. Θα την αντιπαλέψουμε. Γνωρίζουμε όπως και όλοι όσοι συμπορεύονται μαζί μας ότι λύσεις από τα πάνω δεν υπάρχουν. Ότι έχουμε κερδίσει με αγώνες το έχουμε κερδίσει.
Είμαστε εδώ για να τους οργανώσουμε. Πρέπει και μπορούν οι Σύλλογοί μας να γίνουν ζωντανά κύτταρα, να συσπειρώσουν τους συνταξιούχους με την αγωνιστική διεκδικητική γραμμή.
Σε ότι μας αφορά, δεν θα επιτρέψουμε την παρεμπόδιση της αυτοτελούς λειτουργίας των Συλλόγων που καθορίζεται από τα καταστατικά τους και τις προβλεπόμενες από τη σωματειακή νομοθεσία διατάξεις.
Με αυτή τη λογική θα πρέπει να συνταχθούν τα ΔΣ των Συνδέσμων μας διαφυλάττοντας την αυτοτέλεια τους και τον ρόλο τους ως το βασικό κύτταρο της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Είναι η ώρα για κλιμάκωση της πάλης σε συντονισμό με τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή-αντισυνταξιουχική επέλαση που κλιμακώνεται.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά των Συλλόγων και τη διαχείρισή τους από τα ΔΣ τους, οι Διοικήσεις απολογούνται μόνο στις Γενικές Συνελεύσεις. Δεν αφορά η διαχείριση των οικονομικών την Ομοσπονδία.
Οι Σύλλογοι πρέπει να διεκδικήσουν ότι τους αναλογεί από την προαιρετική μηνιαία εισφορά τους των 0,20ευρώ που τους παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις τους.
Σύμφωνα με το καταστατικό, από το ποσό που δίδεται στην ΠΟΠΣ, το 30% κρατείται από το ΔΣ για την λειτουργία της Ομοσπονδίας. Το 10% ως αποθεματικό, κρατείται επίσης από την Ομοσπονδία, και το 60% διατίθεται στους Συλλόγους αναλογικά όπως αποφασίζεται.
Ομόφωνα έχουμε συμφωνήσει πριν από αυτήν την κατανομή 30%, 10%, 60% από το γενικό ποσό να καλυφθεί η αγορά γραφείων, οι μεγάλες επισκευές των γραφείων των Συνδέσμων και των γραφείων της Ομοσπονδίας, Οργάνωση Συνεδρίων, μισθώσεις γραφείων Συλλόγων, οργάνωση περιφερειακών συσκέψεων κλπ. Το εναπομείναν ποσό κατανέμεται με το ποσοστό 10%, 30%, 60% σύμφωνα με το καταστατικό.
Στους Συνδέσμους διατίθεται το 60% όπως έχουμε αποφασίσει, ανάλογα με τους αντιπροσώπους ή με όποιο τρόπο καταλήξουμε.
Ο κάθε σύλλογος διαχειρίζεται το ποσό που του αναλογεί από το 60% σύμφωνα με τον προΰπολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που ψηφίζονται από τις Γενικές του Συνελεύσεις. Δεν απολογείται και δεν ελέγχεται από την Ομοσπονδία. Ελέγχεται από την εκλεγμένη Ελεγκτική Επιτροπή, θεσμοθετημένο για τον σκοπό αυτό όργανο της κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης των Συνδέσμων και της Ομοσπονδίας.
Οι Σύλλογοι-Σύνδεσμοι δεν παραχωρούν τα δικαιώματά τους. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας δεν καθορίζει το πρόγραμμα δράσης των Συνδέσμων. Αυτό ψηφίζεται από τα μέλη του Συνδέσμου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΕΚΣΔΗ θεωρεί αναντίστοιχο το κόστος αυτών των οργανωτικών παρεμβάσεων σε σχέση με το αποτέλεσμα δηλαδή την ενδυνάμωση της ταξικής πάλης που δεν εμπεριέχεται ως συζήτηση στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Συνάδελφοι, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο κείμενο της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΕΠΟΣ) με το οποίο καλούνται οι Διοικήσεις των Συνδέσμων να παρεμποδίσουν την παρέμβαση της ΠΕΣΕΚ στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Θεωρούμε πως η ΠΕΣΕΚ όπως και η Ομοσπονδία των ΟΤΑ με την οποία προτίθεται η ΠΟΠΣ να ιδρύσει Συνομοσπονδία, έχουν αυτοτέλεια με λειτουργία και δράση σύμφωνη με το καταστατικό τους και τη σωματειακή νομοθεσία.
Η ΕΚΣΔΗ καλεί όλους τους συνταξιούχους των ΟΤΑ και της ΠΕΣΕΚ εκτός από τα κλαδικά τους Σωματεία στα οποία συμμετέχουν να εγγραφούν στους κατά τόπους Συνδέσμους της Ομοσπονδίας μας δίνοντας νέα πνοή στη δράση της με αριθμητικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά/
Εξ’ άλλου όπως είναι γνωστό δεν είναι μόνοι οι εκπαιδευτικοί και οι συνταξιούχοι των ΟΤΑ που έχουν κλαδικές οργανώσεις.
Είμαστε όλοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι και ο χώρος μας είναι η Ομοσπονδία μας και οι Σύλλογοί της.
ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ για αποτελεσματικούς αγώνες και οργανωτή τη ΣΕΑ.
Δ) ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Όπως είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΟΠΣ, η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
Αλήθεια πόσο εύρυθμη μπορεί να είναι η λειτουργία τους χωρίς επαρκή κρατική χρηματοδότηση? Χωρίς αγωνιστική διεκδίκηση ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς?
Ε) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΈΨΕΩΝ
Επαναλαμβάνεται αυτό που έγινε στο 72ο Συνέδριο.
Ελάχιστος χρόνος για ουσιαστική συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας και τα θέματα «κοινού ενδιαφέροντος».
Για την ΕΚΣΔΗ θέματα ενδιαφέροντος θα έπρεπε να είναι:
Η εμπλοκή της χώρας μας στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους, η αποστολή φρεγάτας και προσωπικού στην εμπόλεμη ζώνη που βρίσκεται εκεί δήθεν για τα εθνικά συμφέροντα, στην ουσία για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, η γενοκτονία στην Παλαιστίνη, οι εξοπλισμοί για τους οποίους διατίθενται κονδύλια εκατομμυρίων ενώ δεν υπάρχει «μία» για τους συνταξιούχους, για τον κυνισμό του Άδωνη με τη ρήση «Τίποτα δεν είναι τσάμπα. Δωρεάν Υγεία δεν υπάρχει». Οι ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση της υγείας, πρόνοιας, παιδείας.
Το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη που πάει να κουκουλωθεί. Οι ελλείψεις κρίσιμων υποδομών. Τα άδεια κρατικά ταμεία όταν πρόκειται για μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος
Όλα αυτά που μήτρα έχουν το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα έπρεπε να είναι όλα όσα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μας. Για όλα αυτά θα έπρεπε να υπάρχει χρόνος και όχι να καταναλωθεί με πανηγυρικές και πανηγυρικούς από τους επίσημους προσκεκλημένους (Περιφερειάρχες) με την σκανδαλώδη απουσία εκπροσώπων συνδικαλιστών άλλων κλάδων, εργαζόμενων και συνταξιούχων δηλαδή συναγωνιστών και συνοδοιπόρων στον διεκδικητικό αγώνα.
Θα καλέσουμε δηλαδή για επίλυση των προβλημάτων μας αυτούς που υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματά μας.
ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Καλούμε τα ΔΣ των Συνδέσμων και τους συνταξιούχους να δώσουμε τη μάχη για την ανασύνταξη, αναζωογόνηση του Συνταξιουχικού Κινήματος με αγωνιστικό προσανατολισμό για να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να αναπτύξουμε με ευκαιρία τις πολυδάπανες Συνδιασκέψεις και να αποτελέσει στόχο ευθύνης όλων των οργανωτικών δομών και παρεμβάσεων.
26/3/24
ΕΚΣΔΗ