Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Λογοτεχνία Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βιβλιοπαρουσίαση: Παρασκευή Κοτσάλου “Βεργόνα, της Βέροιας η γοργόνα” / μια γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και το χθες της πόλης

Παρουσιάστηκε στη Βέροια, στον Πολυχώρο “Ελιά”, το πρώτο βιβλίο της Παρασκευής Κοτσάλου «Βεργόνα, της Βέροιας η γοργόνα»,  εκδόσεις Παρέμβαση, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Για το βιβλίο μίλησαν: ο Γιώργος Κλοκίδης,  αρχαιολόγος, η Δέσποινα Καρυπίδου, φιλόλογος και η συγγραφέας Παρασκευή Κοτσάλου. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Ζήσης Χ. Πατσίκας.

Η βιβλιοπαρουσίαση εντάχθηκε στις εκδηλώσεις του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, στα πλαίσια των «Ανθισμένων ροδακινιών 2024».

Ο Ζήσης Πατσίκας προλογίζοντας μίλησε για το βιβλίο λέγοντας πως γεφυρώνει το σήμερα με το χθες σε μια πορεία από το πάρκο της Ελιάς μέχρι το Μουσείο της Βέροιας. Είναι ένα ταξίδι στην Ιστορία και τους  μύθους που οδηγεί σε ξενάγηση στο Μουσείο της Βέροιας και της Βεργίνας. Είναι βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, βασισμένο στην οπτική της Βούλας Κοτσάλου.

Αποτελεί ένα γαϊτανάκι πολλών. Ιστορία, μύθοι, παραδόσεις, ταξίδια, αλλά και πληροφορίες από σύγχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές.

Η Δέσποινα Καρυπίδου χαρακτήρισε το βιβλίο εύστοχα “γεωγραφία της μνήμης”, επισημαίνοντας πως συνήθως δεν παρατηρούμε το χώρο που μας περιβάλλει. Ακόμα και τα μνημεία που μας περιστοιχίζουν συνήθως δεν τα συνειδητοποιούμε ως παρουσίες.. Το βιβλίο μάς βοηθά να το κάνουμε.

Πρωταγωνίστρια στο βιβλίο η Μέδουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης. Θνητή ψαροθεά με πολλαπλή παρουσία.

Με ωραία αφήγηση η συγγραφέας δίνει το πορτρέτο της με λέξεις και σύμβολα. Εκείνη λειτουργεί ως σύμβολο αποτρεπτικό, ως θύμα και ως θύτης. Λειτουργεί συμβολικά στη γλυπτική αλλά και στη λογοτεχνία.

Το βιβλίο προτείνει να σκύψουμε πάνω στο χώρο, καθώς η μνήμη αφηγείται την πόλη και η πόλη τη μνήμη.

“Πρόκειται για ένα καλό βιβλίο, που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε γύρω μας” είπε ολοκληρώνοντας.

Ο Γιώργος Κλοκίδης  ξεκίνησε από τον τίτλο του βιβλίου, τον οποίο βρήκε ιδιαίτερα ελκυστικό, δίνοντας στη συνέχεια την υπόθεσή του, καθώς από την αφετηρία μέχρι το τέρμα της ξενάγησης η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για την ομορφιά του κάμπου της πόλης, μέχρι να φτάσει στην ηρωίδα της, τη Μέδουσα.

Πέρα από τους μύθος και τις παραδόσεις η μελέτη των αρχαίων κειμένων ήταν η πυξίδα της Κοτσάλου, ώστε να φτάσει στο στόχο της. Η Μέδουσα αφηγείται την ιστορία της πάντα έμμεσα, φτάνοντας στις πολλαπλές μορφές και εκφάνσεις της.

Ο Κλοκίδης επεσήμανε αρετές του βιβλίου, όπως τον τον διάλογο που σμίγει φαντασία με πραγματικότητα, τη σύζευξη του παρελθόντος με το παρόν, καθώς και την ικανότητά του να απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Η συγγραφέας, η Βούλα Κοτσάλου,  αποποιήθηκε με σεμνότητα τον τίτλο της συγγραφέως, δηλώνοντας πως οι εκδόσεις δεν κάνουν τους συγγραφείς, καταθέτοντας, όμως, παράλληλα την αγάπη της για το ατελείωτο διάβασμα και την αγάπη της για την μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και την έρευνα.

Πληροφόρησε το κοινό πως στο διαδίκτυο υπάρχει μια πολύτιμη ψηφιακή βάση δεδομένων για την Αρχαιοελληνική Γραμματεία, η οποία της ήταν σύντροφος σε κάθε μελέτη της, που ξεκινά από το 2000.

Πάντα αναζητούσε την αλήθεια μέσα από τις πηγές, δήλωσε, κι αυτό έκανε και στο πρώτο βιβλίο της, προσπαθώντας να δώσει ένα λιτό κείμενο, που θα άγγιζε τους μύθους αλλά και την πραγματικότητα της ομορφιάς του κάμπου της Βέροιας, που χρήζει άμεσης προσοχής και προστασίας…

Στο τέλος της εκδήλωσης η Τασούλα Χριστοδούλου, κρατώντας στα χέρια της το βιβλίο ζήτησε να γραφούν κι άλλα ανάλογα βιβλία για παιδιά, που να αναφέρονται στον τόπο μας. “Αυτό αποτελεί μία ανάγκη” είπε χαρακτηριστικά.

Η συγγραφέας στο τέλος της εκδήλωσης υπέγραψε τα βιβλία της.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

……………………..

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας